• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
ribnikolaevi - майстор
Имам ниша в банята, която при затворени врати не позволява никаква естествена вентилация. Условно я наричам душ-кабина (макар че не е купена, по същество представлява точно такова нещо). Ще монтирам в едния и край горе вентилатор за да засмуква и отвежда парата в общия въздуховод на блока. Проблемът е, че няма откъде да влезе свеж въздух и съответно ефективността на вентилатора няма да е голяма. Намислил съм някъде в долния край да вкарам въздух, който ще взема пак от общия въздуховод (няма да го вкарвам принудено, а просто когато вентилаторът започне да изкарва въздух от душ-кабината, от долния отвор ще започне да влиза. Дотук всичко ми е ясно и не изглежда проблемно.
Някои нещо обаче ме притесняват. При този вариант трябва да затворя долния отвор с някаква клапа, регулируема по електронен път (иначе когато някой комшия под мене си пусне вентилатора в банята и част от вуздухът ще навлезе в моята душ кабина). Освен това този отвор за вкарване на въздух ще е срещу пръските на душа. Което създава риск от мокрене и съответно развитие на бактерии там.

Между другото идеите ми за справяне с проблемите са следните:
За водата: да сложа не просто решетка, а нещо като бленда пред решетката (трудно, но ще намеря такъв продукт);
За спирането на притока на въздух когато не работи вентилаторът - хоризонталния клон на вкарващата въздух тръба да стане наклонен надолу (това не съм сигурен дали ще помогне).

Прикачен файл

Ventilaciq_002.jpg
Ventilaciq_002.jpg (27.17 KиБ) Видяна 4212 пъти
pavkatay - майстор
ribnikolaevi написа:
..... При този вариант трябва да затворя долния отвор с някаква клапа, регулируема по електронен път (иначе когато някой комшия под мене си пусне вентилатора в банята и част от вуздухът ще навлезе в моята душ кабина). Освен това този отвор за вкарване на въздух ще е срещу пръските на душа. Което създава риск от мокрене и съответно развитие на бактерии там.
ами ,когато клапата ти е отворена, защото твоя вентилатор работи и комшията си пусне неговия пак част от въздуха ще влезе при теб.
dundurma - специалист
поставяш решетка на вратата на банята и си готов.
ribnikolaevi - майстор
Не става с решетката. Ще бъде дирактно пръскана от вода и има опасност да излезе през нея. А това не е желателно.
ribnikolaevi - майстор
pavkatay написа:
ribnikolaevi написа:
..... При този вариант трябва да затворя долния отвор с някаква клапа, регулируема по електронен път (иначе когато някой комшия под мене си пусне вентилатора в банята и част от вуздухът ще навлезе в моята душ кабина). Освен това този отвор за вкарване на въздух ще е срещу пръските на душа. Което създава риск от мокрене и съответно развитие на бактерии там.
ами ,когато клапата ти е отворена, защото твоя вентилатор работи и комшията си пусне неговия пак част от въздуха ще влезе при теб.
Прав си, но съм готов да го преглътна. Може да вкарам въздуха и от спалнята, в краен случай коридора, но и двете помещения ще са добре уплътнени. Прочетох доста теми в нашия форум за проблеми при това положение - плътно затваряне на врати и прозорци и опити за вентилация.
Dain - специалист
Според мен като чета откъде искаш да вкараш свеж въздух,ще ти кажа недей,защото е по вероятно да вкараш не свеж,а спарен и ароматизиран,и ще трябва да следиш кой кога ходи по голема нужда и тогава да изключваш системата:-D ,по добре си сложи вентилатора и си го включи както си решил,а свеж въздух все ще се намери от къде да влезе. :cool:

Прикачен файл

ventilaciq_002_126.jpg
Нещо такова
ventilaciq_002_126.jpg (42.47 KиБ) Видяна 4180 пъти
ribnikolaevi - майстор
Правилно си разбрал притесненията ми, благодаря и за скеча със скицата.
8180 - майстор
dundurma написа:
поставяш решетка на вратата на банята и си готов.
+1 !!
Все ще се намери как да се защитят отворите във вратата.
И по науките така се дава.
vanko68 - специалист
Има си решетки и за тая цел. Отворите са й хоризонтални цепки и са наклонени навътре към банята,като керемидки една над друга. Капките няма как да излязат навън.
http://www.emir.bg/index.php?cat_id=224&element_id=1563
ribnikolaevi - майстор
Добре, решетката е решена (макар че специално тази на линка не е толкова надеждна, но да кажем че мога да намеря каквото ми е необходимо). А откъде ще се взима въздухът при затворени врати и прозорци на помещението, към което е вратата?
Чета тук разни хора се оплакват от тоя проблем.
  • 1
  • 2

Тема "Вентирация на душ кабина - вкарване и отвеждане на въздуха" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: