• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 41
Всички въпроси за вилата.
complast - специалист
От нас са само стените и са от стъклопластик.Отсрани се засипва с пръст.
Пода е от бетон и си е грижа на поръчващия.Басейна от снимките е с
размер 7х3х1.3м.
complast - специалист
Стъклопластика е 6-7мм.дебел и се реже и пробива с познатите инструменти за дърво и метал.
pipbel - майстор
future написа:
Сега и за интереса на pipbel към басейните от полипропилен(полистоун).Наистина има само една фирма която ги изгражда.Фирмата се казва КОБО.Макар и да съм я срещал с друго наименование по панаирите ,но адреса и телефоните бяха едни и същи.За мен една фирма дето си сменя името от време на време има нещо гнило.Технологията не би трябвало да те притеснява.Дебелината също,за предпочитане е 8мм.Технологията е следната:това са рулонни листове с височина 1,60м.Които се заваряват с тъй наречения екструдер.Затова има ограничения за дължината на басейна на едната страна.Тоест 2 листа по 1,60м = 3,20м. Като се остави борда,става 3,00м.Същотото и за височината,в този случей водния стълб не може да е повече от 1,50м.Не че не може да се направи на по-малки размери , но цената ще е същата ,щото материала си е скъп.Материала е много здрав и еластичен,издържа на UV лъчите.По принцип на полипропилена му дават 50г. гаранция.То и двайсет да издържи си заслужава.Имай на предвид,че с добре направена заварка,това чудо можеж да отстраниш само с рязане.Относно за обшивката и опорната им функция погледни снимката ,как е оребрено.Когато съдът се постави в изкопа върху бетонна армирана плоча,се запълват и стените които се изливат от земновлажен бетон постепенно като етапите са следните: басейна се пълни 20-30 см с вода и след това се засипва отвън 20-30 см.Общи линии всичките тези неща си ги пише на страницата на кобо.По този начин пак имаш бетонен басейн ,само дето вместо кофраж използваш стените на съда.Стават излишни арматурата на стените,плочкити,хидроизолациите,добавките в бетона.
Мен ме грабна тенхологията поради простите причини.Краткото време за изграждане спрямо другия вид басейни.Липсата на кофраж и декофраж-работна сила и време.Избягване времето за узряването на бетона, около двайсетина дена.Липса на хидроизолации и добавки.Изравняване и лепене на плочки-време.
За транспорта не се притеснявай.Той ти е включен в цената.Тези фирми си имат камиони с кран и макар незаконно извънгабаритен товар ще ти го докарат в рамките на България.В другия случей изграждането става и на място.За размерите не би трябвало е да проблем да го направят 3x3м. или 3x4м. като фирата ще си я поемеш в цената.Овалния басейн е по-добър от правоъгълния.По-точно за налягането на водата към стените.Въпроса е как ще направят басейна -добро оребрявани и качествени заварки.Тука малко съм скептик.И кой е по-добър вариант от двата вида басейни ,малко прилича от рода монолитна или сглобяема къща?Само времето ще покаже.
В общи линии технологията е супер.Недостатъка е че не е за направи си сам.Щото трудно е да си намериш материал(скъп и големи количества),инструменти адски скъпи(най-евтиния екструдер стуваше 5-6000лв. и не правеше хубава заварка)още куп глави и накрайници и много други инструменти.
Абе тия полипропиленови басейни задължително ли е да им се излива земновлажен бетон отстрани ? :?
И от какъв зор след като ги дават че и без нищо ( тоест надземно разположени) са така изчислени че спокойно се справят с налягането на водата.
Струва ми се логично при вкопаване, засипването само с трамбована пръст да е напълно достатъчно....
stiv1961 - майстор
А аз си продължавам.Вчера и днес бях арматурист,но ме налегнаха здравословни проблеми и не можах да продължа.Нищо-другата седмица.....
stiv1961 - майстор
Полагане на бетон за дъното:
kolonal - специалист
complast, дай повече снимки на вече завършен такъв, а ако имаш и на някой по-малък.
complast - специалист
kolonal,
снимките за от времето на монтажа.След това не съм ходил в Созопол
за да го видя.Може да се направят басейни с всякъкви размери.
rum_sz - специалист
Чувал съм че в това село Ягода ,минералната вода е била на плитко. :)
stenmark - специалист
Между другото желателно е стените и пода да се отливат наведнъж,още повече твоя е надземен!
rum_sz - специалист
stenmark написа:
Между другото желателно е стените и пода да се отливат наведнъж,още повече твоя е надземен!

И аз мисля че когато се лее бетон не трябва да се прекъсва.Но предполагам че замазката и плочките ще компенсират не е толкова фатално в този случай.Като почне да лее стените да направи една кофа циментово мляко и с една метла да го разкара за по добра спойка :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 41

Тема "Басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: