• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13
Напишете въпрос свързан със санирането.
Малкия - специалист
коефициентите не се променят

не съ мзпаознат много с тези дограми , но лично мое мнение
сложи си по обикновените които се предлагат на пазара , че тука в българия няма лаборатория която да им пави изследванията на дограмите ( предимно тяхните стъкла ) така че всеки може да напише всичко за тези чудати стъкла

май може да им се вярва само на тези които казват че е пълнено с аргон....
FMaster - специалист
Колеги вие си чешате езиците и давате съвети, ма не погледнахте ли колегата "I" ,който постна темата откога не е взимал участие ... май отдавна си е сложил дограма ... :lol:

Относно ка-стъклото, всичко зависи от разположението на прозорците (географското), някъде се слага нискоемисийно, някъде високоенергийно, някъде задължителна комбинация с външни щори зависи апартамент ли е къща ли е, планина, град море ... само консултация на място със специалист, а не с монтажници дето само могат размери да взимат или разни кифли "касиерки" дето бачкат на по-голямите фирми по офисите !!!

Относно аргон , хелий и др. ... никаква математика не помага ... у нас няма апаратура за пълно изтегляне на въздуха за да се постигне желания математически коефициент и резултат... по вашите сметки де ... ;), дори и да има някой претенци, това е недоказуемо !!!
Обикновенната практика е: пробива се дупка видима в стъклопакета и се издава за пълно с аргон ... ама има, няма, никой не знае, дори и момчетата дето го "пълнят" ... айде стига лекции от мен. Успех на всички!
Matchless - специалист
Според мен се променят.Понеже стъклопакета е затворен атмосферното налягане слабо влияе на вътрешното.Основно влияние на вътрешното налягане оказва температурата.Конвекцията се определя и от материала и от налягането освен другото.От там и с разликите се променя интензивността на топлопренасяне..Отделно различните материали поглъщат и предават топлината за различно време дори и да няма конвекция.Вятърът отвън дори също оказва влияние.Не са огромни разлики, но ако се наслагват ще се получи една по-голяма.Така си го обяснявам аз.Между другото и самият коефициент незная как са го измерили толкова точно.При к-стъклата става още по оплетена,там и от слънцето зависи и от други неща....Иначе при троен стъклопакет (един пакет от три слоя стъкло) доколкото разбрах едното к-стъкло се слага на най-вътрешното, следващото е пак к стъкло,а крайното е обикновенно. Няма две едно към друго.Това също незнам защо е така.Ако едното е навън,другото навътре едното главно би предпазвало през зимата а другото през лятото,трябва да видя как действа точно за да си го обясня.Мисля, че лазерите са на подобен принцип.Ако искате ще се поровя да видя точните формули и за какво става дума.
FMaster невидях, че си писал.Съгласен съм с теб.То тази тема отдавна не е само за I май:) Сърби и чешим:)
ribnikolaevi - майстор
Matchless написа:
Ако едното е навън,другото навътре едното главно би предпазвало през зимата а другото през лятото
Това не го разбрах, би ли пояснил как предпазва Ка-стъклото през лятата и от какво?
От бели мечки, или от пингвини?

:supz:

Интересно е да четеш за новата физика, как слой дебел по-малко от милиметър, има топлоизолационни свойства.

:?
Takezo Sensey - модератор
ribnikolaevi написа:
Интересно е да четеш за новата физика, как слой дебел по-малко от милиметър, има топлоизолационни свойства.

Не топлоизолационни свойства, а екран които спира ( затруднява ) на инфрачервените лъчи излъчвани от отоплителните уреди да "излитат" през прозореца ... :wink:

Същото е като да повярваш в Неопор-а .
ribnikolaevi - майстор
Takezo Sensey написа:
ribnikolaevi написа:

Не топлоизолационни свойства, а екран които спира ( затруднява ) на инфрачервените лъчи излъчвани от отоплителните уреди да "излитат" през прозореца ... :wink:

Същото е като да повярваш в Неопор-а .
Само лъчите от отоплителните уреди ли си избира, или всички в инфрачервения спектър?
Ако е второто, въпросът ми е има ли някой данни за тези коефициенти /ламбда, ка/ на различните видове стъклопакети през лятото, нека приемем южна ориентация на стаята, която разглеждаме, местоположение София?
ribnikolaevi написа:
Само лъчите от отоплителните уреди ли си избира, или всички в инфрачервения спектър?
Ако е второто, въпросът ми е има ли някой данни за тези коефициенти /ламбда, ка/ на различните видове стъклопакети през лятото, нека приемем южна ориентация на стаята, която разглеждаме, местоположение София?
Нямам идея, мисля че достатъчно писахме по темата пакети поразгледай назад в темата.

Видовете са долу горе три :

-бяло/бяло
-бяло/Ка
-бяло/Стопсол

Има много писано и за трите вида .
Пък и ако не ти се вярва си сложи бяло/бяло и тъй :wink: .
Ще "спестиш" цели 6 лева на квадрат в сравнвние с бяло/Ка .
ribnikolaevi - майстор
Питането ми не е продиктувано от разговора тук, а от това че от известно време се замислям върху следното: Всички коефициенти на топлоизолационни системи /стъклопакетът в случая се разглежда откъм тази му страна/ се изчисляват в режим - вън студено/вътре топло. А никъде не намерих данни за обратното - вън топло/вътре студено. Струва ми се, че тогава се променят доста параметри, тъй като факторът слънце е винаги вън - т.е. в единия случай откъм благоприятната страна, в другия - откъм неблагоприятната. Съответно в единия случай искаш да задържиш вътре инфрачервените лъчи, в другия се чудиш как да ги изгониш. И всичко това би могло да повлияе върху икономическата обосновка за избора на стъклопакет.
По въпроса за това какво да си сложа - малко късно ми го казваш. Дограмата е монтирана вече. Доволен съм от избора си.
Относно тона ти - "... ако искаш - сложи си ... " ми се струва че не е много модераторско това. Както се казва, не че на Вас, модераторите Ви е лесно, но пък и никой не Ви е карал насила да ставате такива. Като сте се заели с тази благородна мисия, бъдете докрай МОДЕРАТОРИ.
ribnikolaevi написа:
Относно тона ти - "... ако искаш - сложи си ... " ми се струва че не е много модераторско това. Както се казва, не че на Вас, модераторите Ви е лесно, но пък и никой не Ви е карал насила да ставате такива. Като сте се заели с тази благородна мисия, бъдете докрай МОДЕРАТОРИ.
Да така е !

Абстрахирай се от това с какъв статус съм тук. Момче от народа съм вЕрвай ми, тези които ме познават знаят кой съм и ...Аз не съм ти "враг" вЕрвай ми .

Съгласен съм с теб но как да ти отговоря след като само ти не разбра предимствата на нискоемисионното Ка стъкло. Аз не меря ламбдите и термичното съпротивление на пакетите, а казвам това дето чета из нета и се базирам на него като данни.

Разговора ни отива в тази посока към това, че Ка стълкото е грешка при монтаж в южна стая съдейки може би от себе си щото ако не се лъжа живееш в Петрич и знам какви жеги са там и т.н.

Има няколко теми за стъклата поразгледай какво са писали по-умните от мен и сам направи изводите си кое е най-доброто за теб.Както вече спомена ти си направил избора си сподели сега какво сложи у вас бяло/бяло или бяло/Ка и защо ?

Хубав ден желая и нека забравим леко заядливия тон !
6aman - напреднал
Здравейте,
предстои ми поръчването на дограма.
Спрях се на Кьомерлинг.
Калкулирах си няколко варианта с 5 камерна дограма златен дъб. Къщата е с югоизточно разположение. С 8 см стиропор.
Ето и как изглеждат вариантите на дограмата:
- 24мм енерджи/бяло;
- 32мм енерджи/бяло/бяло (б/б/LowE)
като и в 2 случая ще имам по-дебело стъкло за шумоизолация.
Като вариант съм се спрял на втория с 32мм.
Тук обаче въпросът ми е да ли да сложа вместо енерджи стъкло к стъкло? или по-скоро въпросът е как да разположа стъклата. Ако съм казал глупост моля да ме извините - неразбирам от дограми, както и разликата между К и LowE (може дори да е едно ис също) :) От фирата ми съобщиха, че при LowE не мога да сложа цвят на стъклото (някакъв отенък) - малко не им повярвах. същност те са консултантите, а аз от дограма не разбирам и дори след повечето теми които изчетох малко се пообърках. Избрах да бъде LowE защото искам да избегна "парниковия" ефект. Повечето от прозорците са южни.

Обкова е: Winkhaus
Варианти за вентилация: Winkhaus autopilot Comfort или
Микровентилация (процеп само в горната част):

П.С. Моля за вашата помощ и компетентно мнение. :-D
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13

Тема "Нискоемисионно Ка стъкло, съвети !" | Включи се в дискусията: