Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
naskov написа:
Gek написа:

Другата джунджурия казва се слага защото може да се охлади по другия щранг.
Няма такива филми :!: Един обратен клапан е напълно достатъчен, независимо на кой щранг е сложен
Един с елзадвижка със сигурност е достатъчен,но един възвратен не винаги/при мен връщаше в същата посока в която се върти водата/, а и както казва 2v6 с него няма да имаш загуби.
2v6 - майстор
Gek написа:
...
Другата джунджурия казва се слага защото може да се охлади по другия щранг...
Xa :-D , ха :-D , о-о-х...

Като става само по един щранг защо си пуснал две тръби до панела :?:
Gek - специалист
2v6 написа:
Gek написа:
...
Другата джунджурия казва се слага защото може да се охлади по другия щранг...
Xa :-D , ха :-D , о-о-х...

Като става само по един щранг защо си пуснал две тръби до панела :?:
Охлаждането става на принципа на движението на топлата вода в бойлера. В смисъл, че по-топлата се издига на горе, а по-студената се измества на долу. Като единия пласт се движи покрай стените на тръбата, а другия в центъра. За да работи този принцип на хидродинамиката не са необходими два щранга. Друг е въпроса за какво време какво количество топлина бяга и дали аз го обяснявам правилно. Всъщност колегата дето ми помага, преди да почне професионално да се занимава със слънчеви, газови и незнам кви инсталации е завършил именно такава специалност, топлотехника или каквото е там...
LazarGanev - "Велик майстор"
Gek написа:
Като единия пласт се движи покрай стените на тръбата, а другия в центъра.
Няма ли значение диаметъра на тръбата? При малки диаметри дори и един слой течност не може да се движи гравитачно, заради силите на триене. :cool:
filmatoplo - майстор
Само възвратен клапан е достатъчен , но аз си правя и У спирачката задължително .Тоест тя се получава косвено при мен защото винаги топлата тръба я свалям 30 санта под нивото на входа на серпентината на бойлера и после се вдига към нея .Там е естествено тетка със обезвъздушител вертикално и спирателен кран хоризонтално .Когато подреждам 2-3-4-5-6 бойлера един до друг -топлата линия минава пак на тия 30 санта отдолу и подава нагоре на всеки бойлер .Тихелмана го правя на студената нарочно топлата тръба да е по късата -въпреки че в затворена система нищо не се губи и печели :roll: колкото температура спечеля от късата тръба ще го изгубя от дългата. :wink: Записвайте си , това и моя учител не ми го е казвал :-D .
2v6 - майстор
Gek написа:
...Охлаждането става на принципа на движението на топлата вода в бойлера. В смисъл, че по-топлата се издига на горе, а по-студената се измества на долу. Като единия пласт се движи покрай стените на тръбата, а другия в центъра. За да работи този принцип на хидродинамиката не са необходими два щранга. Друг е въпроса за какво време какво количество топлина бяга и дали аз го обяснявам правилно. Всъщност колегата дето ми помага, преди да почне професионално да се занимава със слънчеви, газови и незнам кви инсталации е завършил именно такава специалност, топлотехника или каквото е там...
Не се ли сещаш, че този тип топлообмен всъщност не можеш да го спреш с възвратна клапа :?: От серпентината до клапата нищо не пречи да си циркулира вътре в тръбата, а и от клапата до панела...

А между другото този тип топлообмен имаш ли представа колко е по-малък от топлообмена през медните стени на тръбата, дето е толкова малък, че не си заслужава да се говори повече.
filmatoplo - майстор
Тая цялата философия само за 1 панел ли е -Браво :-D Аз предлагам сега да разискваме медта дали е от руда или е от скраб. :? :wink:

Тема "Final questions, или завършека на една соларна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: