6aman написа:Здравейте,За южно изложение не трябва Ка.
предстои ми поръчването на дограма.
Спрях се на Кьомерлинг.
Калкулирах си няколко варианта с 5 камерна дограма златен дъб. Къщата е с югоизточно разположение. С 8 см стиропор.
Ето и как изглеждат вариантите на дограмата:
- 24мм енерджи/бяло;
- 32мм енерджи/бяло/бяло (б/б/LowE)
като и в 2 случая ще имам по-дебело стъкло за шумоизолация.
Като вариант съм се спрял на втория с 32мм.
Тук обаче въпросът ми е да ли да сложа вместо енерджи стъкло к стъкло? или по-скоро въпросът е как да разположа стъклата. Ако съм казал глупост моля да ме извините - неразбирам от дограми, както и разликата между К и LowE (може дори да е едно ис също)От фирата ми съобщиха, че при LowE не мога да сложа цвят на стъклото (някакъв отенък) - малко не им повярвах. същност те са консултантите, а аз от дограма не разбирам и дори след повечето теми които изчетох малко се пообърках. Избрах да бъде LowE защото искам да избегна "парниковия" ефект. Повечето от прозорците са южни.
Обкова е: Winkhaus
Варианти за вентилация: Winkhaus autopilot Comfort или
Микровентилация (процеп само в горната част):
П.С. Моля за вашата помощ и компетентно мнение.
За южно изложение не трябва Ка.Мда, и аз съм на същото мнение.
Просто печалбата зимата ще я прахосаш за охлаждане лятото като ти дойде на главата парниковия ефект

Но за всички други посоки - твърдо да за К (low emission) стъкло. Напоследък предлагат дори двойни К стъклопакети.
При всички случаи СП-те е хубаво да са с 3 стъкла поне (двукамерни) Правилно си се насичил за 32мм, и аз така направих (дори същата марка профил сложих).