Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
Flober написа:
Колеги ужасно съжалявам че се карате по моя тема,но за мен най- вероятното решение е това на velsi защото все пак сме в "направи сам" нали ?
Не , не се караме! С въпроса си по горе целях да попитам за какво ти трябва поялника и да намекна на Стефан , че не бива да дава съвети без да знае за какво става въпрос, защото някой път може да стане някой фал!

mien за поялник за печатни платки ли става въпрос? Би ли дал снимка за да видя как изглежда! За тази цена и аз ще си купя!
mien - специалист
Тани, за сажаление в момента нямам снимка,но ще се постарая да го снимам.За платки може и да става, защото има човка като обикновените, която се нагрява от пламака и като запояваш трябва да го гасиш,като изстине пак палиш и нагряваш.Аз лично го ползвам за спояване на кабелите при монтаж на касетофони и аларми по колите,там се работи бе човка,незнам дали ще я на меря да я снимам и нея.
п.с. Скоро бях в МЕТРО,и там ги имаше,мисля че цената беше сащата.
Тани - модератор
Благодаря! Е значи и идеята на Стефан е приложима в случая! Остана да научим за какво автораа на темата ще го използва , ако е удобно да сподели или поне докъде стигна с изработката на поялника! . По идеята на Велси се чудех дали може да се ограничи тока на подгряващата свещ и по този начин да се регулира температурата?
velsi - Почетен майстор
Преди да започна работата по моя поялник имах известни притеснения относно големината на тока. Просто не разполагах с никакви данни. Затова малко се презастраховах. Сложил съм по-дебели кабели, по-яко реле... В действителност се оказа, че тока е под 5 ампера, а това не е много. В моята конструкция съм си поиграл повечко и съм направил всичко "от-до". Най-лесния и най евтин начин е да се купи готов поялник за 220В (има такива по 3 лева) и да се замени съдържанието му с подгряваща свещ. свещта задължително да е стара, негодна за двигателя, но работеща. Купуването на нова свещ, специално за целта е нецелесъобразно, защото тези свещи не са евтини. В моя случай регулирането на температурата става ръчно с включване и изключване като за целта бутона е изведен на удобно място на ръкохватката. Имайте предвид, че медната сърцевина, която съм използвал за отвеждане на топлината има доста голяма топлинна инерция и след първоначалното загряване времето между отделните включвания е доста голямо, а това, необходимо за дозагряване доста малко.
Flober - напреднал
В действителност няма да запоявам платки в тези условия(освен ако нее жизнено важно)поялника ми трябва главно за запояване на проводници че с моя 16г. автомобил това се налага от време на време.За изработката на поялника ще кача снимки като стане готов. :prost:Благодаря на всички,които се отзоваха със съвет железни сте!!!
mien - специалист
Тани ,това епоялника,нонезнам каде сам скрил човката понеже го ползвам за термосвиваеми шлаухи и не я ползвам,но смятам че можеш да си я представиш как изглежда.

Прикачен файл

Image978.jpg
Газов поялник
Image978.jpg (35.71 KиБ) Видяна 5632 пъти
Тани - модератор
Благодаря! Надали щях да му обърна внимание , ако не ми го беше показал! Сега поне ще знам какво търся! А това за термосвиваемите шлаухи ми хареса като идея!
velsi - Почетен майстор
Точно такъв поялник си купих след като ми откраднаха един друг, с който работих дълги години. Това е абсолютен китайски боклук! Не го препоръчвам на никого!
mien - специалист
Вярно не е марков ,но варши работа,а на мен това ми трябва.
velsi - Почетен майстор
Явно си късметлия. Моя не иска да работи. Ту не пали, ту угасва, не държи стабилен пламък.... абе китайска работа.

Тема "Поялник за автомобила ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: