Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pavkatay - майстор
минус 1 см.най-лесно е да го мериш при монтирани водачи-бъркаш с рулетката в единия водач и мериш до другия + 1,5 см
estorm - специалист
Като незнам последователноста на изработката и монтажа наистина се чудех как се напасва всичко. Значи ако монтирам показаните елементи дотук с оста и водачите на ламелите ще мога да установя размера на ламелите и броя им до оста. А после трябва ли да вадя осите една по една за да им закрепя и намотая ламелите или може i при монтирани оси на отвряемите крила да ги подпъхна (сглобените една в друга ламели) така че да влезнат във водачите (минавайки над и зад оста) и последната да закрепя с видии ?
pavkatay - майстор
приказвам аз ,че не е съвсем лесно, ама... :) . значи първо си отбележи долния край на всички конзоли използвайки нивел( не забравяй, че средните конзоли са по тесни от крайните- по добре използвай долния край на подвеждащата крива -'лаленцата' от снимката след като са щракнати в конзолата за база). после мериш и режеш водачите. сглобяваш ги с онези 'лаленца' и ги монтираш на прозореца. режеш си ламелите по размер. режеш и валовете по размер-минус 1-1.5 см от разстоянието между лагерите. набиваш накрайника и ролката на вала( обикновено има нужда от леко запилване в началото на елементите). първата ламела си я отрязал с 10 см по-къса от останалите( кукичките на ламелите са нагоре, а 'гърба' на дъгата е към помещението). захващаш я за вала, но не твърда връзка. азго правя с парче плосък ширит с дължина 12 см. със свредло 5 мм си фрезоваш прорези с ширина около 2 см на височина 1/3 от ширината на ламелата отгоре надолу на около 15 см от двата края на ламелата и ако е по-широко платното и по средата. прекарваш ширита през прореза и двата му края ги завиваш във вала с винт за пвц. връзваш си ширита за управлението за ролката и монтираш вала. първия втория и т.н. валове се монтират чрез огъвне и на вала и на конзолите-както дойде- трябва си груба сила :lol: . последния вал си горежеш с минус 1,5 см набиваш накрайника и ролката докрай и го монтираш пак със сила-огъване и на самия вал и каквото поддаде малко и от конзолите. след това с чукче приплъзваш накрайника и ролката до работното им положение и ги застопоряваш с винтове- трябва аксиалния луфт на вала в лагерите да е 1-2 мм( проверяваш си и другите валове иначе може да не върви щората ,ако е стегнато).после навиваш ширит на ролката -опитно се установява колко, но за 140 см платно-5-6 оборота. закачваш платното на монтирания първи ламел . издърпваш ширита да се навие платното и го пускаш да се развие, но вече вътре във водачите. обикновено дължината на платното ако е правилно подбрана при пуснато положение се вижда първата по-къса ламела, но не да виси на вала а 'стои' най-отгоре на реда.засега толкова .като работиш прави по някоя снимка. може да се оформи като някаква статия с някои снимки и от мен когато имам време. като направиш тези неща пак ще помагам за финала.
estorm - специалист
:-D взе да изглежда по интересно от очакваното , но хиляди благодарности за труда който си направи да ми спестиш куп главоблъсканици . Много хубаво инфо, a само да спрат ветровете и почвам с монтажа. :)
BAlexandrov - специалист
estorm написа:
Много хубаво инфо, a само да спрат ветровете и почвам с монтажа. :)
Колегата и на мен помогна със съвети като си разглобявах щорите - малко по-надолу в същия подфорум.
Тази седмица го дават все студено, планирай за другата.
pavkatay - майстор
ами ето, че не съветвам срещу заплащане. просто трябва да се попита както трябва и да имаш търпение да изчакаш да ти отговорят. а бирата как я пия има снимано тук http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... E%EB%E8%EC. това ако решиш да почерпиш де :-D :prost:
BAlexandrov - специалист
С това джоланче ми потекоха лигите :) Онзи ден хапвах набързо в бистрото на Карфур и имаше печен джолан, но не искаха да ми отрежат от него, защото бил с кост! :) Обаче какви трътки имаше... да си оближеш пръстите и да изпиеш по халба на трътка :lol: :lol: :lol:
estorm - специалист
Тази седмица го дават все студено, планирай за другата.[/quote]
....
:-D Днес голям студ наистина и дано не е цяла седмица ,че от скука ще кача още 5 кила с тия рецепти дет се появиха в темата :lol:
estorm - специалист
С какъв диск се реже тази пластмаса ?
pavkatay - майстор
estorm написа:
С какъв диск се реже тази пластмаса ?
голям :-D . аз си режа ламелите на циркуляра за профилите(големия). дугото с ножовка на обекта се разкроява. а моя специалист и ламелите ги режеше с ножовка -3 по 3 на триъгълник , ама много хамалогия. иначе съм му ги разкроявал с голям диск на ъглошлайфа-както са на пчка ги режа-трябва да ги фиксираш с дърводелски стеги

Тема "въпрос за щори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: