• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
BAlexandrov - специалист
Имам и друг въпрос в тази връзка.
При двупроводна инсталация и бойлер има ли смисъл да се добавя ДТЗ за него. В моя случай трябва то да е някъде до бойлера и да се заземи към тръбите. Помещението е сухо, но стават три компромиса - няма табло за ДТЗ-то, прекъсната нула и заземяване към тръбите за вода. Предимството от ДТЗ дали не се губи?
Rashev - напреднал
BAlexandrov написа:
Имам и друг въпрос в тази връзка.
При двупроводна инсталация и бойлер има ли смисъл да се добавя ДТЗ за него. В моя случай трябва то да е някъде до бойлера и да се заземи към тръбите. Помещението е сухо, но стават три компромиса - няма табло за ДТЗ-то, прекъсната нула и заземяване към тръбите за вода. Предимството от ДТЗ дали не се губи?
Както разбра не съм специалист по темата със защитите , дори напротив, но ще си позволя да цитирам защо не се слага ДТЗ на двупроводни линии: Ето линк, който открих в този форум http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm#schuko Там е показан дори твоя случай с картинка.
lenko71 - специалист
Темата е обсъждана надълго и нашироко.
На картинката е показано как става свързването на ДТЗ при двупроводна инсталация. Жълтия проводник е към корпуса на уреда (бойлера например)
Изображение
mirk - майстор
Да това е решението при двупроводна инсталация. Ще ти кажа какво съм направил аз при положение че къщата ми е също с двупроводна инсталация.
В помещението преди банята сложих едно апартаменто табло 8ца в него съм монтирал ДТЗ 40А/30мА за захранване на: предпазител 16А - бойлер, 10А - пералня и още един 16А за един контакт. След таблото си пуснах нови 3 жилни кабели до двата контакта и бойлера. На веригата на бойлера съм монтирал бойлерно табло АТРА 25А с прекъсване и на двата работни кабела L и N, РЕ не се прекъсва никъде и идва от нулата преди ДТЗ до бойлера директно. При проба със съпротивление около 10ком между фаза взета от бойлера и тръбите ДТЗ сработва веднага.

Колкото до часовника вземи си такъв за тарифен превключвател за електромер доста по надеждни са от споменатия по горе таймер и имат батерия която подържа показанията 1 седмица. Например такъв http://www.grasslin-controls.co.uk/_sa_ ... ml?page=88 цена около 35лв. Контактор за монтаж на шина например този http://www.semo.bg/chint/1024/NCH8.php цена 12лв. Нищо че е китаец вече го ползвам година и няма проблеми.
Но за да го автоматизираш трябва да може да прекъснеш кабела някъде извън банята където да ги сложиш а не каза имаш ли такава възможност.
slavckc - специалист
Има по-евтини и практични решения, изпробвани и работещи много повече от 1 година
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 3&start=15
mirk - майстор
slavckc написа:
Има по-евтини и практични решения, изпробвани и работещи много повече от 1 година
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 3&start=15
Може да е евтино и практично но е технически НЕиздържано. При положение че ще слагаш табло защо си оставил отвън да ти вади очите таймера и то включен с 3ка контакт заедно с незнам си още какво.
slavckc - специалист
В това табло има само контактор. Релето за време, което има възможност да запамети много програми и които аз ползвам, управлява контактора. Тройката е за захранване на релето, пералнята и един свободен. Намира се на нивото на очите не за да ми ги вади, а за да е удобно при нагласяне на програмите на релето. За техническата издържаност можем да спорим, но в друга тема, за да не спамим тази. Преди много години, когато ги нямаше тези релета, бях сложил споменатия от теб часовник, но в момента в който видях релето - часовника хвана пътя. Не, че не върши работа, а просто няма тези възможноти, които предлага релето. Пример: заминавам в понеделник и се връщам в петък и имам топла вода, като бойлера се е вкл. само в петък. Това реле е и още една защита - по време. Нагласено е за 1ч. и 30 мин. да работи бойлера, а той загрява точно за толкова време.
Автора на темата сам да си реши какво му трябва и как да го изпълни, като се съобразява с мерките за безопасност и изискванията за работа с ел. инсталации.
BAlexandrov - специалист
Добре де, дайте конкретна идея за "технически и естетечески издържано" малко табло до бойлера с ДТЗ, таймер и предпазител.
mirk - майстор
Нямаш проблем :lol:

Ето и идеята.
Табло със степен на защита IP65 например FKV-07-FR65 на Moeller или на друга фирма с аналогична защита от проникване на влага. ДТЗ комбинирана с предпазител например DPN Vigi 20A 30mA или отделно ID 25A/30мА комбинирана с предпазител E60N+ C20 или на други фирми аналогични. Тарифен часовник за монтаж на шина GRASSLIN QUARTZ Tactic 211.1 24h 250V 16A или аналогичен. Контактор за монтаж на шина например тип CT 2НО 25А. Двуполюсен бойлерен ключ след контактора за да се спази инструкцията за монтаж на бойлера например Legrand 45A. Ключ за шунтиране на часовника и включване на бойлера директно по желание, например ключ за осветление монтиран на стената на подходящо място.

Всичкото това нещо е събрано в влагоустойчивото табло 8-ца без да стърчат външни кабели и контакти. А ако не ти се занимава с подобни прищявки си купуваш бойлер с електронно управление в който има вградени всички тези функции, цената ще ти излезе същата :lol:
mirk написа:
Само зануляване, избий си от главата идеята за допълнителни кабели заровени някъде :lol: като нищо може да се окаже твоето локално заземление нула за цялата сграда и тогава започват едни мизерии...

За да го включваш с часовник и контактор трябва да може някъде да се сложат в подходяща кутия на кабела за бойлера но извън банята.

На твоята снимка съм ти нарисувал как да се занули, с твърд проводник с сечение колкото на захранващия предполагам 4кв. мм.
Напълно съм съглсен!
mirk написа:
"Само зануляване, избий си от главата идеята за допълнителни кабели заровени някъде :lol: като нищо може да се окаже твоето локално заземление нула за цялата сграда и тогава започват едни мизерии..."

Дори и да не се заземи нулата на целия вход или квартал, :yawinkle: има други пак много сериозни неща.... Виж този линк
Последна промяна от шашкънин на чет мар 03, 2011 7:10 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Свързване на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: