Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
marian1 - майстор
моля ви, може ли някой да ми направи списък с това какво ми е необходимо когато отида в магазин за да си го поръчам-под формата на списък.Имам един ексцентър-шлайф който искам да опитам да регулирам ....а и ако може прогнозна цена на устройството.
Тази материя ми е непозната за това моля за помощ!
Kirilpm - специалист
Списъкът е направен от друг в този форум аз само го местя тук.
Съпротивление 10 килоома 5 вата,потенциометър 1килоом 2 вата,диод с номер 1N4007 2 брoя и тиристор BT152-600R,Кондензатор 4.7МФ той не е задължителен.Aз лично изработих схемата с лустер клеми и ги набутах в един разклонител.Желателно е на тиристора да има радиаторче за да не прегрее при по-голям товар.Обърни внимание кое краче е катод анод и кое отпушва при тиристора аз го вързах грешно пъвия път и изгоря.Там където е написано мотор свързваш един разклонител за удобство.Сега ще помоля някой по-опитен да сподели до колко се загубва въртящия момент когато се сложи кондензатор?
marian1 - майстор
О,благодаря за списъка, аз понеже нищо не разбирам,ще отида да си накупувам частите и ще търся някой да ми го събере.А ти след като си го правил това, би ли обяснил как работи? В смисъл, има ли копче което да пвишава - понижава оборотите? или ....
skrijo - специалист
marian1 написа:
В смисъл, има ли копче което да пвишава - понижава оборотите? или ....
Потенциометъра служи за това .
marian1 - майстор
ХИЧ НЕ МИ СЕ СМЕЙТЕ АМА ХИЧ.....Изображение

на вашето внимание, моето първо събиране на такива части - :( :( :( претърпя пълен крах ( само това керамичното бяло правоъгулниче почна да се награва).... нищо не проработи,ама нищо!.... :( моля за помощ! Къде греша?

П.С. от тази наука нищо не разбирам,гледах схемата и по усет запоявах,като в магазина само питах кое какво е и дали има посока на запояване,забравих да искам повече разяснения, за това импровизирах-Ударих на камък.

има малка неточност в списъка в един магазин ме питаха потенциометъра какъв да е,линеен или незнам какъв си, и кондензатора колко волта да е, после казаха че на схемата и на списъка има разминаване и ми дадоха това от схемата-другото го нямаха- става въпрос за онази частица в списъка наименувана тиристор а на схемата било нещо незнам какво си.....

Моля за малко по подробна помощ като за 1-во класник на 15 септември.
Kirilpm - специалист
:-D Приятелю преди 1 седмица бях точно на твоя хал...Всичко по схема но нищо не работи..докато един познат не ми отвори очите трябва да издириш тиристора в интернет и да разбереш кое е крачето което отпушва означено е с Г - Гейт.Към него запояваш диода който идва от потенциометъра.Останалите 2 крачета са катод и анод аз ги вързах произволно мисля че няма значение при тях.Ако си го вързал грешно има голям шанс да е изгорял.Иначе всичко останало изглежда перфектно.Кабелите на изхода ги свържи към някой разклонител и в него включвай дрелката за удобство.
marian1 - майстор
ами аз така го свързвам чрез разклонител-вижда се на снимката- сега ще чакам и някой да ми каже кое съм обърнал- тиристора - продавачката го гледа в магазина в някъкъв каталог и каза -точно по този начин - иначе по него има надпис ку202м 8604 ако ще помогне ....

еее я дай една снимка на твоето устройство, и от къде пазарува части....
sstefanov - майстор
Тази схема така няма да тръгне!
1. Управляващият елемент е тиристор (както вече беше споменато) и затова ще регулира максимално до 50%.За да регулираш до 100% трябва да сложиш симистор.
2. Диодът към тиристора въобще не е на място! Така тиристорът няма въобще да се отпуши.Там би трябвало да се сложи динистор (или еднопреходен транзистор или аналог от 2 транзистора). Ако се използва симистор тук трябва да е тринистор, а кондензаторът да е неполярен.
3.Добре е стойностите на резистора и потенциометъра да се увеличат и кондензатора да се намали. Така ще намалее разсейваната от тях мощност, ще може да се използват по-малки (и по-евтини) елементи и ще се повиши КПД.
marian1 - майстор
Благодаря много за отговора, ама за човек с мойте знания, понеже нищо не ми е ясно - ми възникват въпроси.
1 Няколко човека казват че работи-Защо?
2 Занчи аз съм объркал нещо
3 Това което си ми отговорил е помощ,ама тази материя ми е много непозната и все едно говориш на китайски.Аз днес за първи път разбрах кое как се казва- а не знам кое какво върши,сигурно това е и видно от изработката ми дори.
Моля те, напиши ми тогава,какво трябва да си купя за да го добвая,и кое как да разместя за да сработи.
bycec - специалист
Лепил съм нещо подобно преди доста години и то, въпреки простотата си работеше. Даже го бях вградил в дръжката на бормашина Елтос и така я използвах. Като начало си потърси тиристор с по-малък управляващ ток .Този КУ202М е страшно мързелив и за да се отпуши ще трябва да се променят стойностите в управляващата верига. Освен това смятам ,че диода към гейта на тиристора трябва да е в другата посока. Похвална е упоритостта ти така ,че продължавай в същия дух и не забравяй , че ако нещото тръгне от раз, то нещо не е наред.

Тема "Много елементарно,но полезно." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: