Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
marian1 - майстор
а може ли ти да избереш въже за осъдения? :-D Моля те помогни на незрящия да прогледне.Избери ми

Сигурен ли си че съм обърнал диода? Понеже лелката в магазина на ул.Поп Богомил ми показа че на диода има чертичка на която да обърна внимание и да поставя в посока върха на триъгълника - аз така съм поставил
sstefanov - майстор
Чертичката на диода е анода -т.е. основата на триъгълника. Но схемата според мен е сбъркана. Диодът към тиристора е обърнат (свържи го с чертичката към средния извод на потенциометъра, другия диод също трябва да е с чертичката към потенциометъра)
marian1 - майстор
Благодаря за бързия отговор, до 10-15 минути ще кажа резултата...а нормално ли е това съпротивление 10 ком 5 в да се загрява и да пари?

сега диода към тиристора си е така както ти казваш,променям само най долния диод ако правилно съм те разбрал с чертичката към потенциометъра

П.С. И така опитах,не стана,това съпротивление отново е много горещо.

АЗ ЛАИКА,КОЙТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПИПА ТАКИВА ЧАСТИ - ТРАНЗИСТОРИ,РЕЗИСТОРИ ВСЯКВИ ОРИ :lol: СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО ОТКРИХ ГРЕШКА В СХЕМАТА!

ГРЕШКАТА Е В ПОЛОЖЕНИЕТО НА ДИОДА КОЙТО ОТИВА КЪМ ПОТЕНЦИОМЕТЪРА! В СХЕМАТА Е ДАДЕН С АНОДА КЪМ ПОТЕНЦИОМЕТЪРА,А ПРАВИЛНОТО Е С АНОДА КЪМ ТИРИСТОРА.

ЧУВСТВАМ СЕ ГОРД-МАШИНКАТА МИ ПРОРАБОТИ- ТОВА Е ПЪРВОТО СЪБРАНО НЕЩО ОТ МЕН В ТАЗИ ОБЛАСТ! [/size]

моля някой само да каже, страшно ли е това съпротивление да се сгорещява толкова много? и ако да,какво да направя за да оправя нещата?
Kirilpm - специалист
При мен тиристора грее :? Съпротивленията по принцип се стоплят но чак да парят...А тиристора лично аз сложих БТ152 -600
marian1 - майстор
хм, много странно тогава.И аз четох,че тиристора ще загрява, но случайно реших да пипна наред всички елементи и ....а дали има значение марката? На моя пише 5W10KJM и може ли нещо да гръмне,запали или изгори нещо? Не смея да му правя кутийка преди да съм го завършил,така да се каже професионално :lol: защото реших че му правя една кутия от шперплат,разделена на две части.1 част за диодите и потенциометъра и там още едно синьо,не му помня името.2 част за тиристора и за съпротивлението за да може тази част да е "проветрива" и да я направя от алуминий за охлаждане а отгоре отново дърво-за да не светне някой :evil: ...ама пусто му,ще чакам помощ от вас знаещите какво да правя....и от нея ще излиза от едната страна щепсел,а от другата контакт.... или сега ми дойде идея, да ползвам тялото на някое зарядно за телефон,или от този сорт трансформаторчета,защото тялото има вграден щепсел,само трябва от горната страна да му лепна един компактен контакт-минава ми през акъла за вграждане в печка примерно.....Ох,давайте идеи какво да правя с това съпротивление, а и още нещо се сетих, това регулаторче може ли да се използва продължително? или трябва в началото да го наглеждам докато му свикна.Мисля да го ползвам да си тръкна някоя друга врата с ексцентършлайфа за това питам дали да му давам почивка......

П.С. това е първата ми стъпка към ламповия усливател,който искам сам да си събера :-D :-D
velsi - Почетен майстор
marian1 написа:
...но случайно реших да пипна наред всички елементи и ....
Внимавай къде и как пипаш! Схемата работи на 220 волта!
marian1 - майстор
Благодаря, имам усет към тока :lol: проверката извършвам само на изключено напрежение!Инсталации на къщи съм изграждал, но тези малките съм ги гледал само отдалеч,за това съм като малко дете тук....

Тема "Много елементарно,но полезно." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: