• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте отново!
Най-сетне проекта ми е готов, чакам оценката за енергийна ефективност и предстои внасяне в община Перник за съгласуване и разрешение за строеж.
Планирам строежа да започне догодина по това време, но все пак, за да планирам разходите, моля да ми кажете как вървят цените за труд само за грубия строеж?
става дума за 2 етажа с РЗП 150м2 + сутерен 24м2.
Имам 6 ЕФ + ИФ на сутерена, още не съм получила точната колич.с-ка от конструктора (днес я очаквам), но по мои сметки излиза нещо такова:
армировка - 8783кг (това си е по таблиците на чертежите)
бетон подложен Б7,5 - 4,5м3
бетон Б15 - 74м3
дървен материал за покрива - ~8м3 с обшивките, които са 120м2 т.е. 3м3
Планирам строителството да е поетапно, като се надявам (в зависимост от цените на труда) догодина да излея бетоните, а следващата година да направим покрива и зидарията.
Ще съм ви благодарна, ако споделите как да изчисля каква сума ще ми е необходима за труд на бригада.
Лек и успешен ден!
masterrichi - специалист
Тези конструктори доста са ти завишили желязото,същата къща на мен ми излезе 4200 кг.желязо.
Ами и на мен така ми се стори, доста желязо ми се видя.
От отговора ти разбирам, че си строил. Как върви труда? не знам как да си го сметна...
masterrichi - специалист
За труд не мога да ти кажа,щото има кофражисти ,зидари,мазачи и покрива е отделна цена.За покрива мога да ти кажа че тука е 30 лв./м2.Всичко си е на пазарлък,гледат проекта и казват цената и трябва да имаш твой човек който постоянно да е там и да ги следи да не крадът и икономисват материалите.
ralev - специалист
От 25 до 50лв.м2 ЗП+покрив, зависи каква бригада си намериш. Кофраж, армиривка, бетониране, зидария, декофраж, покрив.
ralev написа:
От 25 до 50лв.м2 ЗП+покрив, зависи каква бригада си намериш. Кофраж, армиривка, бетониране, зидария, декофраж, покрив.
И понеже съм жена :) ако къщата ми е РЗП 150+24= 174м2 х 25лв = 4350лв - това ли е цената, която трябва да платя за кофраж, армировка и бетониране? имам предвид - това общата цена ли е, или само за кофраж 4350, за армировка 4350, за бетониране 4350...
vipltd - специалист
Ако се договорите с бригада за 40 лв/м2 например;
1.Основи ? м2 х 40 лв,която включва кофраж,арматура,бетон,декофраж и подложния бетон след обратната засипка,т.е пода на приземния етаж.
2.Приземен етаж /или 1-ви,както го приемете/- ? м2 х 40 лв.,която включва; тухлената зидария,кофраж,армировка ,бетон ,декофраж.
И така до покрива.
Покрива ,обикновено е на същата цена.
vipltd - специалист
Искам да добавя,че в особени случаи цената за фундамента може да
да е до до 2 пъти по- скъпa от труда за етажа.
Последна промяна от vipltd на ср май 19, 2010 5:00 pm, променено общо 1 път.
vipltd написа:
Ако се договорите с бригада за 40 лв/м2 например;
1.Основи ? м2 х 40 лв,която включва кофраж,арматура,бетон,декофраж и подложния бетон след обратната засипка,т.е пода на приземния етаж.
2.Приземен етаж /или 1-ви,както го приемете/- ? м2 х 40 лв.,която включва; тухлената зидария,кофраж,армировка ,бетон ,декофраж.
И така до покрива.
Покрива ,обикновено е на същата цена.
Много благодаря за подробното обяснение, вече ми стана ясно :)
Поздрави!
Стефан - майстор
leilaSky написа:
...Ще съм ви благодарна, ако споделите как да изчисля каква сума ще ми е необходима за труд на бригада.
Лек и успешен ден!
Цена не мога да кажа, защото е много относително. При всички случаи след няколко години ще прецените, че сте се прекарали отвсякъде. Поради липса на опит с материята. Побързайте да прочетете моя съвет, защото си мисля, че ще бъде изтрит. За всеки случай ще си го копирам, и ще Ви го пратя на ЛС, ако това се случи.

Та, моя съвет е следния. Не търсете строители по интернет, и лъскави сайтове. Нито големи и реномирани строителни фирми. Всички те имат скрити разходи, и съответно печалби. След като имате одобрен проект, строително разрешение, и строителна линия, започнете от малките фирми. Искайте от тях да ви изготвят оферта за точния обем работа, която искате да ви се извърши. И колкото по-подробно, толкова по-добре. И съответните гаранции. Този обем трябва да е еднакъв към всички потенциални строители. Така ще се ориентирате за цената.

След като се спрете на поне 3 фирми, които са евентуалните строители, поискайте да видите техни обекти. Поговорете и със собствениците на тия обекти, без присъствието на строителя. Никога не се спирайте на първата попаднала ви фирма. Не бързайте с решението, отлагайте под някакъв предтекст, докато вземете окончателното решение. Не се спирайте на най-евтината фирма, а на тая, която можете да си позволите съобразно вашите изисквания и финансови възможности. Защото евтиното винаги излиза през носа. В момента строителството е в криза. Пазете се от празни обещания. Обезателно сключете писмен договор, нотариално заверен. С точни клаузи за вашите изисквания, и съответните гаранции за качество и срокове. Тук може да ползвате услуги на адвокат.

Това беше от мен. Успех!
  • 1
  • 2

Тема "груб строеж - труд?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: