Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Имам следният проблем. Наскоро купих проточен бойлер 9KW, но се оказа доста слаб (осигурява дебит от 5л/мин при t 41 C). Мисля да го сменя с по мощен 24KW, но той е предназначен за свързване към 3 фазен ток. Проблема е че нямам 3 фазен ток. Бих искал да попитам 2 въпроса.

1. Има ли начин да се свърже новият бойлер към монофазен ток?

2. Ако няма начин или не е препоръчително, какво е необходимо да направя за да си прокарам 3 фазен ток в апартамента?

Благодря предварително.
Rumen Iankov - специалист
Ако искаш трифазен ток отиваш до енергото и там ще ти обеснят какво да направиш.Но мисля че на сайта на енергото имаше някакъв ценоразпис на услугите които извършват.Но защо не си вземете нормален бойлер?
Ако искаш трифазен ток отиваш до енергото и там ще ти обеснят какво да направиш.Но мисля че на сайта на енергото имаше някакъв ценоразпис на услугите които извършват.Но защо не си вземете нормален бойлер?

Причината е следната: в момента живея под наем, но след месец се нанасям в ново-построен апартамент. Така се случи че, бойлера в квартирата се прецака и е за боклука. Хазяина знае че се изнасям и не иска да купи нов. Аз взех проточният с идеята да го ползувам за момента и след месец да го преместя в новият апартамент (там няма място за голям обемен бойлер).
Тани - модератор
Не е задължително да е трифазен бойлера. Реотаните са му на 220 волта но са разделени в три вериги. Можеш да го свържеш и към монофазен ток, но е добре инсталацията да е изчислена за такъв товар.Щом ще се местиш в нов дом , може да си прекараш по дебели кабели до главното табло и от там до бойлера също!
Не е задължително да е трифазен бойлера. Реотаните са му на 220 волта но са разделени в три вериги. Можеш да го свържеш и към монофазен ток, но е добре инсталацията да е изчислена за такъв товар.Щом ще се местиш в нов дом , може да си прекараш по дебели кабели до главното табло и от там до бойлера също!
От това възниква един друг въпрос...В момента проточният бойлер който имам (9KW) е вързан с 6 мм2 едножилен проводник към + и същтият към - , за заземяване съм използувал 2,5 мм2 многожилен кабел. Току-що разгледах фотокопие от упътването на бойлера който мисля да купувам (Stiebel Eltron DHF24C) и за моя най-голяма изненада не е написано какъв кабел да използувам. Аз мисля да използувам отново 6 мм2 едножилен проводник, защото такъв влиза и в таблото с бушоните в новият апартамент ( а аз съм на 8ми етаж и просто няма да мога да прокарам друг от електромера до апартамента) двоумя се също дали да използувам и 50 или 63А предпазител. Дали това ще ми свърши работа?
ELEMENTAL - специалист
24 киловата-това са 110А.Ти май ще ставаш голям спонсор на Енергото :-D .
А със 6кв. мм кабели няма да стане.С такива ще имаш близо 2000 вата загубна мощност(под формата на топлина)!!!(А и близо 9 волта изместване на нулата.)
OK, говоря чисто хипотетично...ако се окаже че мога да прокарам по-дебел кабел (някои може ли да ме посъветва какъв е нужен за 24KW) от главният предпазител след електромера (стига той да не е по-малък от 110А) до бойлера, поствяйки прдпазител от 110А преди връзката с бойлера, ще мога ли все пак да го вържа към монофазен ток или да забравя за всичко това и да мисля къде мога да намеря място за обемен бойлер?
Тани - модератор
Лично мое мнение е , че дори хоризонталния бойлер , на когото въобще не съм привърженик е по-добре от проточен! Причината не е само заради електрическата част! А по скоро заради зависимостта на температурата от дебита на водата!
ELEMENTAL - специалист
Той електромера ти дали ще издържи??? :-D
Justy - майстор
VIK76UK - имам некои съображения :

- 41 градуса е безобразно гореща вода - примерно за къпане - при 42 градуса се пресича белтъка :wink:

- ползвам ТЕСИ - 7 киловата - и си е съвсем наред.

Не мога да схвана задачата - за битови или промишлени нужди ти трябва.

Тема "Свързване на п.бойлер предназначен за 3фазен ток към монофаз" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: