Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Korohulio - специалист
Здравейте,
Решил съм да си направя навес с размери грубо 1.50 м дълъг и 4 м широк. Навеса ще трябва да го захвана под ръба на горната тераса.
Решил съм да направя "скелето" с метални кухи профили и работа с електрожен. За отгоре се двоумя между ондолин или поликарбонни плоскости.
Дайте съвети как да стане това, как да го захвана за терасата, какви профили да ползвам и т.н.
vanci88 - напреднал
За захващането зависи от бетона на терасата. Ако е в добро състояние може да използваш анкери и планки. После заваряваш квадратната тръба и планките. А размера на квадратната тръба зависи от материала, с който ще покриваш. Но повече от 4рка едвали ще ти е нужно.
Korohulio - специалист
Да бетона на терасата е ок. А дали не мога да хвана с анкери квадратния профил т.е. без планките? мога да бия анкери през метър или по- малко. Какъв размер да са анкерите? Дали ще стане после да заваря към профила хванат за терасата направо под 150 градуса 1.5 метровите профили т.е. ще гоня 30 градуса налкон. Какви профили да ползвам за дължината и през колко см. да ги заваря?
Сматам да сложа ондолин. И най- важния въпрос: как да завърша навеса т.е. мога ли да го оставя "висящ".
vanci88 - напреднал
За висящ навес трябва да питаш някой, който може да изчисли натоварването и т. н. , а с планки според мен ще е по-добре. Четири планки и за тях заваряваш. Конструкцията може да е правоъгълник с една или две средни. Най-добре не го прави висящ ....
Korohulio - специалист
Ето и груба скица :)

Прикачен файл

навес.jpg
навес
навес.jpg (20.73 KиБ) Видяна 12118 пъти
vanci88 - напреднал
1,5 ще ти е към терасата. Мен ми се вижда трудно да го направиш висящ освен ако не използваш стоманено важе в двата края и да го захванеш към стената на по-голяма височина.
vanci88 - напреднал
Ето в стил PAINT акво имам в предвид.

Прикачен файл

Untitled.jpg
Untitled.jpg (10.41 KиБ) Видяна 12097 пъти
Korohulio - специалист
От чертежа ми не става ясно, но терасата ми е дълга 4 метра, а навеса ще "стърчи" 1.5 метра напред. От единия край навеса ще бъде захванат отнов за стена защото десния край има изнесена 2 метра напред стена. Това с въжето е много добра идея, може да захвана само единия край /оградения с червено.
А какви профили да ползвам?
vanci88 - напреднал
Според мен 40х40мм/4ка/ дори може и по-малко 30х30. А след като има стена и ще се захваща на две места ще е по-лесно.
Ето и друг вариант.

Прикачен файл

Untitled2.jpg
Untitled2.jpg (12.79 KиБ) Видяна 12064 пъти
8180 - майстор
Аз нещо не я схващам последната картинка на Ванци.
Не съм специалист, но намирам идеята му работоспособна, ако тересата позволява челно закрепване на ок. 30см височина спрямо предния край на навеса. Естествено закрепването трябва да е основно горе (нещо не ми изглежда така картинката), НО И долу заради евентуален вятър. Последното да се отчете при варианта с въже.
Триъгълниците е хубаво да са в района на закрепванията - например 5бр. през метър или според изискванията за покритието. Ако се налага, е възможна малко по-сложна конзола за закрепване отдолу и отпред.
Хоризонталните железа при стената, според мен не вършат никаква работа (поне долното) - ако покритието го изисква, може да се сложи такова в средата на ~0,75м.
Профилите няма нужда да са квадратни - примерно 20х40, монтирано вертикално, ще върши същата работа.
Покритието от поликарбонат (с камери) е приятно, но обикновено не режат и може да има много фира. Повечето доставчици имат подходящи лайсни, фолио и крепежи за поликарбоната - при липса на опит, една консултация е задължителна.

П.П. По здраво става, не седи лошо и има някои предимства, ако поликарбонатът се напрегне с лека дъга.

П.П.2 Сега се загледах във въпросната картинка - май идеята е да се замени въжето с профил - бива, със съответните проблеми за връзките. Най-добре Korohulio да я покаже тази тераса в профил и спомене ограниченията.

Тема "Изграждане на навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: