Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
vanci88 - напреднал
8180 написа:
А така дали няма да работи? Дори горния катет по терасата може да отпадне - само технологични функции има.
Анкерите в ъглите, евентуално по два със стъпка/планка (или Т от профила). Конзолите през метър примерно + една по-голяма - ъглова. Връзват се с 1-3 хоризонтални по дължина според покритието.
Някой по-специалист да го погледне, че аз - любител.

П.П. Според мен десния правоъгълник на Ванци не "работи"!?
Може и така, но общата фигура е хубаво да е успоредник. И горният катет е добре да го има.... така тежеста ще се разпредели по цялата дължина на катета, а не само в точките на захващане!

И на око ми се струва, че терасата е 1-1,5м и съответно и при твоя вариант конструкцията ще опре стената.
vanci88 - напреднал
Варианти много :lol:

Но както казаха и други колеги без планки няма да минеш. Смисъл само на анкери не разчитай.

Прикачен файл

Untitled.jpg
Untitled.jpg (10.05 KиБ) Видяна 3937 пъти
Korohulio - специалист
Благодаря за идеите, а какви профили да ползвам 30х30, 20х30 или какви?
8180 - майстор
vanci88 написа:
Може и така, но общата фигура е хубаво да е успоредник. И горният катет е добре да го има.... така тежеста ще се разпредели по цялата дължина на катета, а не само в точките на захващане!
Колега, споменах, че не съм специалист, но ми се налага често да решавам подобни, но не толкова отговорни задачи.
Не мога да се съглася с цитата:
- От конструктори съм чувал, че връзките при подобни елементи трябва да се разглеждат като "шарнирни" - все едно са хванати с болт/щифт.
Успоредниците, в такова разглеждане, определено по-лесно променят формата си спрямо триъгълници, трапеци, и т.н. (ако ги няма диагоналите). Диагоналите служат да предотвратят тези изменения (образувайки обикновено триъгълници) и са повече или не натоварени, в зависимост от устойчивостта на първоначалния елемент. Заварките не променят особено нещата.
Ако някога си сглобявал гардероб, сигурно си видял колко неустойчива е "успоредната" конструкция и колко работа вършат диагоналите (задния фазер).
- Задачата на елементите, които умуваме е да пренесат въздействащите сили към козирката. Това става ЕДИНСТВЕНО в зоните на закрепването, като лявата практически носи цялата тежест. Задната е за редкия случай на вятър, стремящ се да повдигне навеса, а ако се пропусне горното желязо работи като формообразуваща - на "срязване". В основното си предназначение конструкцията ще заработи и без задното закрепване и обратното - много трудно ще се задържи на место само с него!?

Korohulio,

Не съм сигурен, че съм си научил този урок, но ще си позволя да добавя.
Дюбели/анкери, като правило работят по-добре "на срязване" отколкото на "вадене". В тази връзка е препоръката да се сдвоят за предното закрепване. Чувал съм една друга препоръка за случая - според дълбочината, за двата анкера има минимално допустимо отстояние, за да не паднат заедно със конус от бетона. Допускам, че 10-12см отстояние ще са достатъчни, като планката помежду им трябва да е доста здрава във вертикална посока - например винкел.

Чисто опитно за профилите - 20х30, 20х40 допускам да са достатъчни.
В квадратните не виждам предимства, а са по-тежки и скъпи.
Дебелината - 1,2 или 1,5 според заварчика и апарата. Аз бих закачил една конзола и бих се увесил (80кг) - ако държи, продължавам, както споменах през ~1м. Възможно е да се появи необходимост от допълнителен профил някъде (медиана в триъгълник-като ферма), но това вече не ми е ясно къде/как.
Между двата ската трябва да се измисли повърхност за закрепване на покритията (2 бр. са там).
Успех!
Korohulio - специалист
След много мислене и най- вече ваша помощ, реших, че така може да стане т.е. ще пусна една носеща колона от тръба 1 цол или профил 40х 40:

Прикачен файл

IDEA.jpg
IDEA.jpg (60.3 KиБ) Видяна 3879 пъти

Прикачен файл

Zahvat.jpg
Zahvat.jpg (9.61 KиБ) Видяна 3879 пъти
8180 - майстор
Според мен ще провисне в предния край - много е дълго.
Щом кандисваш на колона, ще трябва да са две - отпред, където се срещат скатовете и горе в дясно на картинката. Цялата странична част сега се "рее" във въздуха.
В предния край навсякъде ферма.
В този вариант сигурно ще мине и с единични анкери в козирката, НО поне 5+2бр., близо до заварките.
Korohulio - специалист
Ок, ще пусна 2 броя колони примерно на 2-ри и на 4-ти метър и една в края на чупката, като ще го укрепя по хоризнотала за да се получи ферма. Ще ползвам профили 30х20 или 40х20. Грубо ще стане ето така:
Дори мога да спестя планките горе а да "забия" анкерите направо през горния /по дължината на терасата/ профил през 50 см.

Прикачен файл

end.jpg
end.jpg (19.67 KиБ) Видяна 3838 пъти
sparow - специалист
Колега,мисли за по яка тръба.Поне 60-70мм. Тази 1цол еле пък поцинкована като я затисне снега ще се пръсне по шева и ще стане на макарон. :lol:
Аз съм си правил асмалъка на подобен принцип.
При мене по стената върви бетонен трегер 20см. пробива се целия трегер и се хваща греда с 2шпилки 20мм. от нея тръгват греди надолу ,в края 2греди по вертикал ,хванати с носещи планки в земята.Вече 2години не е мръднало .
При тебе вместо греди пускаш П или I профил,хващаш го за стената с яки дюбели или ако позволява да я разпробиеш и с шпилки. От тоя профил ти тръгват кврадратни профили или тръби за покрива.Може да ползваш 1цол тръба или 20х20 профил.На края на навеса ти Изпряваштръбите които ще го подпират.Поне 50см в земята и и завари уши и планки и заляй с бетон.Отгоре на тръбите слагаш пак П или I профил.Първо правиш двата подпора,редиш профилите или тръбите и слагаш покрива.
Genesis - специалист
Здравей.
Не знам дали вече не си го направил, но ето.
Точно такива козирки си имам в къщи 3 бр. Дължината им е без значение. Мойте са на ширина 1м., но съм сигурен ще решението ми ще стане и при теб.
Прави се един правоъгълник като ширината му е нужната ни ширина на козирката а височената му по възможност 20-тина см ( тук пак може да варира). Този правоъгълник се анкерира на бетона, като на горната му страна са малко повече анкерите. От горната страна на правоъгълника се спуска рамката която ще носи самата козирка. Идеята е че силите, които ще дърпат горната греда в същото време ще натискат долната към бетона, която е там и няма как да бутне бетона. После си правиш фермичките на самата козирка, като ги подпираш и на долата греда от правоъгулника. Аз всичко това си го направих от профил 20/30/1.5.
За проба съм се увисвал в средата на края на козирката, като съм 90 кила.
viktoriay - помощник
Уважаеми майстори :),
Предстои ми да правя сенници към бунгалото-6/2 и 6/3 м.Сенниците ще са едноскатни с наклон напред. Замислям първия с 4 колони до дългата стена на бунгалото, през 2 м и съответно с/у тях, в отсрещния край на терасата, която е широка 2 м. още 4 колони. Отгоре ще има рамка от същия профил и ребра от по-малки профилчета. Ще покриваме с плексиглас или нещо подобно. Въпросът ми е: какъв размер стоманени профили да използвам за да издържат на натоварването? Дали същите стават и за малко по-широкият сенник? Прикачам ориентировъчна снимка https://i1.wp.com/proekt-sam.ru/wp-cont ... oskat4.jpg

Тема "Изграждане на навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: