Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mika - специалист
sparow написа:
Само остава въпроса с моторите-къкви,откъде,цени.
Мотори на добри цени има тук.
shulio - специалист
За толкова големи ходове ще могат ли да се справят винтове.Няма ли да има доста голямо провисване
sparow - специалист
На струга не провисват :?
В крайна сметка май ще се спра на маса с размери 3х1.5.
А ако наистина винтовете провисват.Както по горе писах,в нета има вариант със вериги ,който ми се вижда не лош.
Scarface - помощник
sparow написа:
На струга не провисват :?
В крайна сметка май ще се спра на маса с размери 3х1.5.
А ако наистина винтовете провисват.Както по горе писах,в нета има вариант със вериги ,който ми се вижда не лош.
На струга не провисват,но като ги завъртиш с голяма скорост и най-малкото отклонение предизвиква такива вибрации че може и земетресение да предизвикаш. :)
На 1.5м с винт дебел 30 мм няма да имаш проблем,с 25 не гарантирам-това за късата ос.За дългата има и вариант с зъбчат гребен,ама са доста скъпи.За 3 м от двете страни ще трябва да хвърлиш 300-400 лв,после на моторите трябва да има някви редуктори и ако искаш да няма големи луфтове ще трябва да се бръкнеш с по 400-7000 за брои,абе кофти работа.С верига не съм пробвал,ама ми се вижда най евтино и ако го докараш без луфт евала,но пък за 3 метра ще има провисване веригата и съответно вибрации.Абе,порозрови се из нета,все нещо ще излезе.Успех
nesa - специалист
Здравейте. Ако искаш можеш да направиш задвижването и с ремък вместо зъбна рейка - няма разпъване и провисване. Единствено както каза Scarface ще ти трябва редуктор
Погледни тук http://nesa.mylivepage.com/image/513_%D ... IM1125.JPG за да видиш за какво става дума - до сега не съм имал проблеми :-D :-D :-D
Scarface - помощник
Малко снимки да прикача :)
Ако някой има критики или идей съм отворен,все пак това ми е първата машина и съм наясно че допуснах много грешки, но нали чрез тях се учим. :)

Прикачен файл

p1130341_resize.jpg
Само да подчертая колко ми е грозен шпиндела :)
p1130341_resize.jpg (190.74 KиБ) Видяна 5283 пъти

Прикачен файл

p1130343_resize.jpg
това ми е другия шпиндел-18000 об 2.2 квт 300 хц.Прозрачните ленти са от лентите които ползват в хладилните халета да спират студа да излиза .Продават се на метър и нормалната им ширина е 20 см и 2 мм и 1 мм дебелина.В случея е 2мм
p1130343_resize.jpg (169.96 KиБ) Видяна 5283 пъти

Прикачен файл

p1130342_resize.jpg
Z оста и по бруталния ми шпиндел.Наложи се да го направя защото за другата машина ми се наложи да режа стъклотекстолит и на високи обороти направо ми стопи ножа и сложих този.Беше от един стар хаспел.1.5 квт 750 об.Беше и с крива ос ама го дадох на един с
p1130342_resize.jpg (184.78 KиБ) Видяна 5283 пъти

Прикачен файл

p1130344_resize.jpg
Тук се вижда задвижването на втората ос и задната страна на първата
p1130344_resize.jpg (185.39 KиБ) Видяна 5283 пъти

Прикачен файл

p1130345_resize.jpg
Това ми е механизма за въртене на гайката.Горната зъбчатка е 30 зъба и какте се вижда е залепена с поксипол понеже ми я направиха с малко луфт :) Долната е 48 и е струговано легло където да влезе гайката.Лагера не е захванат много професионално, ама не ми
p1130345_resize.jpg (205.97 KиБ) Видяна 5283 пъти
iavord - специалист
Scarface: леле какъв е тоя дзвер бре :)
Какво ще се крои с него?
Scarface - помощник
iavord написа:
Scarface: леле какъв е тоя дзвер бре :)
Какво ще се крои с него?
Ами могат да се слагат цели листи от ПДЧ или МДФ-280 на 207.Направих я по голяма, понеже разликата в цената между голяма и малка,не е голяма и викам да става за повече работи.Даже Z оста е направена по висока, да позволява по голям ход, понеже сложих и 4 ос а и да може да се работи и по дебел материал.Например ако искаш да си направиш детайл за къщата от стиропор и е дебел към 15 см можеш да вдигнеш или оста или шпиндела на по горни дупки и да сложиш дълга боргия с която да работиш.
Прикачам още някои снимки

Прикачен файл

p1130350_resize.jpg
Задната страна-2 мотора по 2.8Nм.Вижда се пружината за натягане на плаващия механизъм.2 те тръби са за вертикалната ос.Не се виждат лагерите.Съвет-не слагайте тръби,че не са много равни.По добре профилите дето са си за таз цел.Може да са 3 пъти по скъпи а
p1130350_resize.jpg (200.46 KиБ) Видяна 5283 пъти

Прикачен файл

p1130349_resize.jpg
Вътрешната страна да движещия механизъм.Виждат се ролките,които ги взех от Мастерхаус.Платката отзад е от стъклотекстолит 6.5 мм и основната е с размери 28/32 см.Долните 2 лагера са в продълговата наклонена дупка да се натягат лесно.На плаващия механизъм
p1130349_resize.jpg (193.28 KиБ) Видяна 5283 пъти

Прикачен файл

p1130348_resize.jpg
Това е част от новата машина за рязане на стиропор.Това е хоризонталната ос,изработена от 2 квадратни профила по 4 см на около 20 см един от друг и вътре зъбчат гребен типоразмер 2 с разтояние между зъбите 6.15 мм някъде
p1130348_resize.jpg (211.9 KиБ) Видяна 5283 пъти

Прикачен файл

p1130347_resize.jpg
Ето как да НЕ правите 4 ос.Правете си я с червяк който да се обира сам луфта че така много кофти,а и цената само на най-голямата зъбчатка е 50 лв.Не копуваите от Интербелтс-срама нямат за цените,в Александрис някои работи са на половина
p1130347_resize.jpg (140.45 KиБ) Видяна 5283 пъти

Прикачен файл

p1130346_resize.jpg
Още една снимка от машината.Днеска се наложи да я разглобя цялата че трябва да я местя в друго помещение.Голямо разглабяне,голямо мъкнене падна.Отвратително тежка е.
p1130346_resize.jpg (184.84 KиБ) Видяна 5283 пъти
velsi - Почетен майстор
Колега, Scarface, би ли споделил какъв е проблема на четвъртата ос, направена по начина, който ти си използвал? Мерак ми е да добавя и аз четвърта ос и точно към подобна констукция се бях ориентирал.
RosBos - напреднал
Здравейте,
Имам един въпрос, взех платките от Дряново и сега ги сглобявам. Малко е неприятно че са сбъркани някой отвори или са много големи и няма къде да хване при запояване, ама това се очакваше. Та въпроса ми е дали това може да захрани контролера и драйверите http://www.sirius-pcb.com/?mod=catalog&show=137 и това дали ще захрани 3те мотора http://www.tpetrov.com/search.php?prod= ... 0%9E%D0%9A

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: