Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
phoenix написа:
по принцип знам отговора, но никога не пречи да се обсъди, току виж се родила някоя гениална идея. Става дума за моето парно което е термопомпа с отворена водна система. Въпроса е дали може към съществуващата система да закача и слънчеви колектори? по този начин ще си спестя закупуването на нов бойлер с 2 серпентини, както и нова помпа и разширителен съд.... така де възможен ли е подобен тарикатлък и как да го управлявам?
Трябва ти един слънчев панел, плосък.
Връзва се директно на бойлера - работи без серпентина :idea:
Може да не се пипа нищо по съществуващата серпентина, но трябва втора помпа.
phoenix - специалист
може ли малко повече разяснения/схема?
помпата е лесна работа, почерпката е ясна :partyman:
denuchi - специалист
Едно въпрос че от мен. Термопомпата лятото няма ли да работи на охлаждане. Една лека преработка да топли бойлера докато охлажда, ще излезне по тъкно от панелите. И ще имаш вода с температура 50-60 гр. със сигурност. А лятото ако е горещо и по висока температура.
LazarGanev - "Велик майстор"
phoenix написа:
може ли малко повече разяснения/схема?
помпата е лесна работа, почерпката е ясна :partyman:
Доколкото разбирам, идеята на 2v6 е битоеата вода от водосъдържателя на бойлера да се върти през колектора. Идеята е евтина за изпълнение, но има един сериозен недостатък - панелът бързо ще се запуши с котлен камък, ако водата е варовита, понеже постоянно през него ще преминава прясна неомекотена вода.
filmatoplo - майстор
Подкрепям Денучи , или ако се слага панел добави и пластинчат топлообменник -така неще втори бойлер.направи сам -не значи без пари. :wink: компонентите се купуват .
phoenix - специалист
нещо не схващам за какво говорите.
как така водата за потребление ще се върти през колектора? Тя нали е под налягане? Къде ще сложа 2-рата помпа и тя за какво ми е? Втори топлообменник? къде и защо?
п.с.
Напълно съм съгласен с това, че термопомпата ще си работи пирфектно да топли и бойлера лятото и ще ми е доста изгодно. В момента дори точно по този начин си топля бойлера. От януари като свършиха големите студове не съм го пускал на ток. Имам пряка линия от топлообменника до бойлера и като спра всички радиатори водата си циркулира само през бойлера. Вчера замерих Т на горещата вода от чешмата ... за 40мин. става точно 50градуса. С леки корекции ще излъжа климатика да си се включва да топли и в жегите. От това не се притеснявам. просто исках да накарам електромера да спре да се върти. Разбира се не на всяка цена.
2v6 - майстор
phoenix написа:
нещо не схващам за какво говорите.
как така водата за потребление ще се върти през колектора? Тя нали е под налягане? Къде ще сложа 2-рата помпа и тя за какво ми е?
...
Това е най-елементарната схема за загряване, когато бойлера е под слънчевия панел.
Плосък панел за около 200 лв може да работи на 8 бар налягане - на толкова най-много трябва да изпускат предпазните вентили на бойлерите.
Помпата е необходима за да сваля загрятата вода от панела в бойлера :idea:

Прикачен файл

summer1.GIF
summer1.GIF (2.44 KиБ) Видяна 3763 пъти
phoenix - специалист
а какво се прави когато сняг запръска?
LazarGanev - "Велик майстор"
Имаш 3 варианта:
1. Включваш ел. нагревателя - така панела няма да замръзне
2. Пълниш бойлера с антифриз
3. Източваш панела и тръбите.
Ти си избери.
phoenix - специалист
колега, с варианти едно и две, шегуваш ли се или ме пращаш на черешата?
аз се чудя как да си намаля разходите за ток, ти ми предлагаш да топля тоз дето клати дърветата, или да "пълня бойлера с антифриз...." и как ще стане това и кой ще се къпе с антифриза?
п.с.
ако си намеря бойлер с две серпентини, ще си помисля пак за райко. за сега нищо няма да правя. Ако някой може да ме ориентира ще съм благодарен. Търся си бойлер около 100-150л. с 2 интегрирани серпентини.
п.с.2
до колегата Лазар, мини да пием по едно кафе в офиса ни, хем да се запознаем... ул."Г. Раковски" 4, ет 2, преводи Феникс

Тема "слънчеви колектори + термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: