• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mladkal - майстор
Тъй като на тераската, която обичам да си ползвам през топлите месеци на годината нямам извод за вода си бях пекарал един евтин найлонов маркуч - прИмоция от голям технически маркет. Да, ама слънцето му разказа играта -прегоря, напука се и т.н.
Кратка инвестиция и съботно следобедно СМР. Покупка на ППР тръби \за топла вода -били по-здрави\, коленца и др. детайли, скоби... Захраних си въпросната тераса, от другата, където имам излаз на 1\2.
Въпросът ми е: Колко ще изкарат тези тръби на слънцето преди да дефектират и да се наложи ремонтирането им!?!?

Благодаря на отзовалите се!
naskov - майстор
Слагаш им изолация издържаща на UV лъчи и си готов. Можеш и да ги боядисаш със сребърен феролит
pavkatay - майстор
не знам дали има специализирана изолация за ППР със защита на ув. стандартната изолация гори от слънцето-такава ползвам за камиончето с дограмата. за едно лято почва да се рони, ама при мен има натоварване. ако заложиш на смяна на изолацията на всеки примерно 3 години ППР-а слънце няма да види.
п.с. сребърния феролит си мисля, че би навредил на тези тръби повече и по-бързо от слънцето :? :)
naskov - майстор
За слънчевите инсталации използвам само такава изолация така, че със сигурност я има. С нея изолирам медните тръби над покрива, но това, какво има под нея(мед или PPR) не е от значение. :) Ако много искаш мога да ти изпратя
Илиян Илиев™ - майстор
Млад, предполагам че като труд и материали не си инвестирал повече от 50лева.

Моето предложение е да ги прежалиш въпреки мненията във форума и след края на всяко лято да пускаш снимки преди и след сезона с коментар за евентуалната промяна.

А прежаления педесетак ще го възстановим под формата на приятно просмукани с алкохол дискусии относно качествата на ППР под въздействието на УВ. :wink:
Spokoiniq - майстор
Има бяла серия тръби на Нибко, УВ устойчиви специално за външни изпълнения.Имат си лепило и чистител за него за да не личи лепилото по връзките, става много чисто, има монтажни скоби бели към него, ще ти свърши работа.
MamaMy - майстор
В едни много по-южни държави, водопровода върви през покривите и водомерите се търкалят по тротоарите. Ситуацията много напомня наще кабеларки. За мое огромно учудване се използват от тези черните тръби за студена вода с бързите връзки :? . Тук майсторите ми твърдяха, че ако я оставя на открите ще се прецака много бързо. Тя била само за закопаване. Грънци! НА ония "бедните" не им пука. Едно, че е евтина и друго, че явно кара доста. :wink: :?
mladkal - майстор
Илиян Илиев™ написа:
Млад, предполагам че като труд и материали не си инвестирал повече от 50лева.

Моето предложение е да ги прежалиш въпреки мненията във форума и след края на всяко лято да пускаш снимки преди и след сезона с коментар за евентуалната промяна.

А прежаления педесетак ще го възстановим под формата на приятно просмукани с алкохол дискусии относно качествата на ППР под въздействието на УВ. :wink:
Май май си абсолютно прав...Сякаш ще се спра на твоето предожение. Ивестицията е далеч под 50 лева - 4 тръби по 3 лв и стотинки от баумакс, няколко коленца и два прехода ППР -> метал. Преходите, кранчето и една гъвкава връзка, както калчища и тефлонова лента са ми наследство от предни задания и СМР. Отказвам се от изолация щото помня как тъпите свраки, гарки и руги твари отнесоха старата на клиатика ми... За сега ще ги оставя на "сухо" тия пернатите грабители и ще наблюдавам влиянието на UV върху PPR. Сладко ки надигам чашата и бързам да отбележа, че изградената от мен \силно казано \ инсталация зимата не ще бъде под налягане... Ако се появи теч от системата след някоя и друга година ще пална "поялника" и ще го "закърпя"...

Сипвам си още едно и продължавам с наблюденията!!!
mirk - майстор
Вземи си една ролка домакинско фолио и увий тръбата с него, щом ти е проблем само слънцето и не ти трябва изолация :)

Друг вариант сива армирана PVC бандажна лента тип тиксо, много е здрава и издържа на открито - проверено е.
nivanov - специалист
За база за сравнение - намажи част от тръбата със слънцезащитен гел на Виши, фактор 100 ... да видим разликата ;-)
И наздраве ;-D
  • 1
  • 2

Тема "PPR vs. СЛЪНЦЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: