• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.

Бихте ли участвали в кооператвно строителство

Анкетата завърши на пет май 08, 2009 9:38 am

62%
Да
32
31%
Не
16
8%
Бих искал(а) но нямам време
4

Общо гласове: 52

rumeniak - специалист
ArturDent написа:
n.nikoloff написа:
Иначе учредаването на ЖСК си е юридически субект с всички реквизити и който го подпише - няма отмятане.
Е добре, представи си - лесния вариант:
Аз спирам да давам пари (да кажем дължа 10 000 лв.), кооперацията ме осъжда, за месец ;). Но официално се водя на заплата 500 лв. От които съда прави запор на 100 лв. И почвам да изплащам по 100 лв. на месец. След 10-15 години (да не забравяме лихвите за забава) ще си изплатя часта?
А ако драсна в чужбина? Имат изпълнителен лист и ....
Целта не е дължиш пари на който и да било, а да помогнеш с труда си на колегата. На следващия етап когато ти имаш нужда от него, да го повикаш той да ти помогне. По този начин да си помагаме а не да събираме стотинки и всеки да дърпа чергата към себе си. Орташката работа кучета я яли.
ArturDent - Почти Безобиден
То идеята хубава, ама изпълнението... Аз на мене си нямам вяра, какво остава за някой друг...

Това което ти предлагаш е съсвсем друго, ей така да се пие по бира и между другото да се свърши малко работа, безвъзмездно...
:drinkers: :partyman: :laola: :prost: :sauf:

Другото е връщане към натуралното стопанство! И винаги ще има обидени - "аз ти помогнах, а пък ти сега не можеш..."
rumeniak - специалист
Е то няма начин да няма обидени, но пък човек може да се откупи с пари за работата която са му свършили.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
rumeniak написа:
Е то няма начин да няма обидени, но пък човек може да се откупи с пари за работата която са му свършили.
Ха-ха-ха-ха!
Всъщност, шегуваш ли се?
rumeniak - специалист
Всъщност май съм прекалено наивен чак до глупост. Ще ми се да вярвам че може да се случи ама нъц.
Dare_Devil
И аз така - стига да имам време съм готов да помогна на който има нужда. Не съм специалист по строителни въпроси, уча всичко в движение, но ако някой има нужда да му се проектира компютърна мрежа и да се заложи още по време на строежа - насреща съм. Иначе мога да помагам с всякакви неспециализирани дейности като мъкнене на тухли, носене на цимент и т.н.
stivemaster - майстор
Струва ми се че всеки колега влага собствените си разбирания и чувства на тема съвместно строителство и не всеки прави опит да вникне в същността на идеята.Между другото за мен тя е много добра но вече абсолютно неприложима у нас.Прилагала се е повсеместно в селските райони през соца.
Като пример за популярността на идеята - цели квартали (етническите) в САЩ са изградени по този начин - редови жилища изграждани на роднински и семейни начала.Понякога новопристигналите идват с тази цел да работят на обекта ,като им се осигурява храна и квартира и възможност за научаване на местния език.
БориславМ - специалист
Едно време "преди 9септември" е имало закон, който озаконява построеното за една нощ до било на покрива. Ерген събира роднините и приятелите, подготвят материалите, и за една нощ правят къща(разбирай една стая) до покрив. Това е ставало в малките градове и селата. "Технологията" на къщата е била елементарна и ясна на всеки от родата. Днес, поради напредване на строителните технологии и чалъми, вариана е следния : " ...той извикал някои свои приятели, които извикали някои техни приятели, които случайно имали собствени строителни фирми и след една тежка безсънна нощ лун...." (повече подробности в книгата "Пътеводител на галактическия стопаджия" Д.Адамс). :wink:
Разберете ме правилно - приятелски принцип на работа е възможен за малки, неспециализирани обекти. Къщата е голям обект, зависещ от различни технологии. Всяка технология иска обучение и майсторлък. Искат се и гаранции, че няма да падне и да утрепе някой, че ще има живот няколко десетилетия .... Моя съвет е да си платиш на читави майстори или да възложиш строежа на фирма. И тотален контрол на обекта, колко се влага, как, спазват ли се технолог. срокове, проби и корекции. Щом плащаш поръчваш музиката(къщата) както на тебе ти хареса. :!:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Искате ли да строим Заедно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: