• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bonjyr89 - специалист
Така....
Имаме две вакуум помпи които подържат 5атм.налягане.
Попринцип трябва да работи само едната помпа,а когато налягането падне под 4 атм.трябва да се включи втората помпа ,която да работи докато налягането достигне 5.5атм.
Да се измисли устройство което да влючва помпата и да я изключва съответно,но да не се влияе от моментните спадове в налягането и съответно от моментните повишавания ,т.е трябва налягането да спадне под 4.5атм повече от 3-4 сек.за да не се получи така че втората помпа постоянно да включва и да изключва.

П.С. Моля в темата да отговарят само добре запознати и компетентни потребители.
Antonini - специалист
bonjyr89 написа:
Така....
Имаме две вакуум помпи които подържат 5атм.налягане.
Попринцип трябва да работи само едната помпа,а когато налягането падне под 4 атм.трябва да се включи втората помпа ,която да работи докато налягането достигне 5.5атм.
Да се измисли устройство което да влючва помпата и да я изключва съответно,но да не се влияе от моментните спадове в налягането и съответно от моментните повишавания ,т.е трябва налягането да спадне под 4.5атм повече от 3-4 сек.за да не се получи така че втората помпа постоянно да включва и да изключва.

П.С. Моля в темата да отговарят само добре запознати и компетентни потребители.
Същият проблем имахме в един хотел, решихме го с поставянето на модерни честотни регулатори за асинхронните ел, двигатели на помпите. Преди това ни мъчеха голямите хидравлични удари от рязкото включване и изключване на помпите. След поставянето на регулаторите системата заспа направо! :) Те си смятат непрекъснато налягането динамично според товара на ел. мотора и пресмятат със какви обороти да го върти. Но честотните регулатори бяхя много скъпи към 5000 Евро бройката :)
Тани - модератор
Чисто механично може да се реши проблема , като се добави към системата малък съд , който да е свързан с малък дебит и към него да е свързан датчика(пресостат предполагам). Така ще се получи известно закъснение, което да реши проблема с краткото вариране на налягането. Времето на реакция може да се подбере с регулиране на дебита на съда или неговия обем! Може разбира се и по електронен път да се регулира , но мисля , че колкото е по-просто - толкова е по-надеждно!
Стефан - майстор
Напълно подкрепям идеята на Тани. За инертност на допълнителния съд се поставя дроселна шайба с малък отвор.
За изпълнителен/управляващ/ орган може да се измисли някаква система с постъпателен ход, и пружина. Този механизъм трябва да може да включва и изключва вакуумпомпите. След това трябва настройване за необходимите параметри.

Може ли да попитам за предназначението на този висок вакуум? За какво ще се използва?
bonjyr89 - специалист
Съгласен съм и с двете последни мнения,но трябва да се реши точно конкретния случай.
Аз си мислех за подобен вариант със възвратно постъпателен ход на бутало с пружини но на единия край на буталото да има закачен някакъв хидравличен елемент който да игнорира "смущенията"
за хидравличен елемент разбирайте някакво амортисьорче на пералня примерно.Но от там идва друг въпрос как да се реализира на практика.М/у другото много ми допадна идеята за допълнителният съд но трябва да се доразвие.
Palawnik - специалист
В системата монтираш два датчика за налягане с различни настройки единия го настройваш да сработва при 4,5 атм. и да изключва при 5,5 атм. Втория го настройваш да сработва при 4,0 ат. и да изключва при 5,3 или 5,4 атм. Ако искаш може да монтираш едно реле за време. Ако искаш може да ползваш и разширителен съд който допълнително ще облекчи пускането на помпите.
Опиши малко по-подробно процеса. Какви са нормалните стойности на налягането. Какви са помпите? Еднакви ли са? Колко често се налага да се включи втората помпа? Каква схема искаш електронна или релейна? Как се управляват в момента помпите? До колко лева си склонен на дадеш за това преустройство?
Колкото повече информация толкова по-добър отговор ще получиш.
bonjyr89 - специалист
Palawnik написа:
Какви са нормалните стойности на налягането. Какви са помпите? Еднакви ли са? Колко често се налага да се включи втората помпа? Каква схема искаш електронна или релейна? Как се управляват в момента помпите? Колкото повече информация толкова по-добър отговор ще получиш.
1.Помпите работят от 0 до -9атм.
2.Помпите са германско производство Fortschritt 55куб.м/час задвижват се от мотори 3кв.
3.Да!
4.Зависи от консумацията на вакуум не е точно определено ако се знаеше щях да го направя с програматор който да ги включва на интервали.
5.Искам механична схема (крайни изключватели които да командват контакторите на втората помпа).
6.В момента още не е изградена системата сега работи по малка система с едната помпа.
Palawnik - специалист
Като начало предлагам това.

Прикачен файл

p1.JPG
p1.JPG (20.42 KиБ) Видяна 6644 пъти
bonjyr89 - специалист
Схемата на свързване ясно м/у другото от какво е тази.
Но въпросът е как да се направи механиката (буталото с пружина за регулаж )
Тани - модератор
Мисля , че има и пресостати за вакум!
  • 1
  • 2

Тема "Ето още една главоблъсканица от мен :) (само за специалисти)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: