• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Bellov - помощник
Здравейте,
Млад и амбициозен строител пита - какво трябва да знам за да си направя едноетажна къщичка изцяло от дърво?
С какви правила и норми трябва да се съобразя при строенето?
Моля за съвети и насоки.

Благодаря.
Bellov - помощник
Добре де никой ли няма да откликне?
piron45 - майстор
Пробвай с търсачката, все ще излезе нещо.
Чичко Гугъл нищо ли не казва по въпроса.
Успех
8180 - майстор
Bellov написа:
Ако говорим за правила и норми, мисля че са същите, независимо от технологията и организацията на строеж - УПИ, Виза за проектиране, Проект и т.н.
Това е предмет на ЗУТ - читаем и разбираем е, но е голям. Като правило там нещата са обратни на това, което ни се иска и охлаждат "амбициите".
Не е лошо да се запознаеш и "знаеш" касаещите те раздели, както и че цените, които ти говорят се умножават поне по 1,5 до успешния край - т.нар. "Разрешение за ползване".

Ако питаш за конструктивни правила - в нормалния случай, те са отчетени в Проекта.

"Направи сам" варианта не изключва горното (евентуално може да намали множителя и увеличи формалностите) - ще помагаме, с каквото можем.
Успех!
stivemaster - майстор
Здравейте.Браво колега Bellov за ентусиазма.Надявам се наистина да станеш строител и с най добри чувства ти препоръчвам да се подковеш с нещо такова http://www.books.svetove.com/c/p-p/m-99 ... данов.html .Аз самия имам по стара версия на друг автор но тук се съдържат и нови моменти във всички аспекти (виж съдържанието).След като прочетеш едно такова или подобно помагало ,сам ще си отговориш на многото други въпроси, около намерението да си построиш къща.Много хубаво би било, ако някой има цифрово копие на подобна книга ,но искрено се съмнявам в това.
mitaka_vk - специалист
Bellov написа:
Здравейте,
Млад и амбициозен строител пита - какво трябва да знам за да си направя едноетажна къщичка изцяло от дърво?
Моля за съвети и насоки.

Благодаря.
Какво искаш точно в предвид под изцяло дървена къща?

Стивмастър книжката дето я даваш е май повече "Как да си купим къща от сглобяеми панели" отколкото нещо друго.
Дървената къща се различава до известна степен от предлаганите в БГ сглобяеми къщи. За по точна информация за сървени къщи се разтърси из руски и американски/канадски сайтове. До известна степен могат да помогнат и английско - ирландски сайтове също. Навярно има и скандинавски сайтове ама там нещо не се разбирам с езика :-D

ПП Забравих, мечтая да съм банкер, дайте съвети как се става такъв :lol: :lol: :lol:
stivemaster - майстор
Съвсем случайно давам за пример точно тая бе колега,не случайно после казвам "такова помагало" имам предвид четиво разглеждащо проблема всеобхватно.Освен това трябва да кажа че ,след като вече съм правил всички видове "сглобяеми къщи" и знаейки на какво един българин казва "дървена" ,то сигурно има предвид такава с дървено-скелетна конструкция ,а не цялата от масивно дърво .Надявам се да е така де,може и да не съм разбрал точно и да си прав mitaka_vk ,ако е така ,то(за сглобяема) предпочитанията ми аргументирано и твърдо са, за къща със стоманена носеща конструкция и такава от дърво изобщо не ми допада.
mitaka_vk - специалист
Аз съм повече за дървената конструкция, това стоманени изделия за къща някак не ми се връзват /повече пасват за мостове и на Айфел кулата/. Обаче има един доста сериозен проблем в булгаристан под дърво се разбира плоскости за мебели и дървения за кофраж, останалото идва като внос или така нареченото конструктивно дърво. А на ттои вносния материал не му е никак малка цената.
Bellov - помощник
Разбутахте се ,добре :)
Като за начало се интересувам за документите които са ми нужни?
Някой ми бе казал, че за този вид строителство не е нужно разрешение за строеж! Вярно ли е?
Можеби тук е момента да спомена, че на мястото на старата къща,която е от керпич и скоро ще я прегазим с багера :)
mitaka_vk - специалист
Не са нужни документи ако искаш после да я гази багера :)
  • 1
  • 2

Тема "Сухо Строителство - Kak ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: