Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте! Налага се да излея една подпорна стена в двора,която по принцип би трябвало да се излее от общината, защото всъщност ще подпира улицата , а не къщата,но както се оказа - общината няма пари и тази работа трябва да я свършим сами.
Старата подпорна е била от зидани камъни , но е много стара и разрушена- та въпроса ми е: дали няма да излезе по евтино ако намеря майстор ,който да иззида отново подпорната с тези камъни ,
вместо да ги изхвърлям. Знаете ли колко взимат майсторите за зидане на камък и дали може да препоръчате такъв.
ebahti - майстор
първо кажи откъде си,а цената е според обема на работа-трябва да се види на място,минимума е 50лв. на ден
ebahti написа:
първо кажи откъде си,а цената е според обема на работа-трябва да се види на място,минимума е 50лв. на ден
Става въпрос за Своге - подпорната е около 15-20 метра дълга.
Ти взимаш 50лв на ден , ама кажи цена на квадрат. Да ти кажа , че съм патил - дойдат на обед и си тръгнат към 4 ч.и си искат 50-те лева.
Не се обиждай, но затова питам.
ebahti - майстор
Такаа,зидането на камък е малко сложен процес затова цена на м2 е малко трудно да се определи-требва на место да се види за какво става въпрос и какъв наличен камък имаш-дялън камък или сбиртък.Реденето на камък е като пъзел-на всеко камиче требва да му се намери точното място.На м2 м/у20 и 30 лв зависи от камъка и претенциите. Е е тва е моя дувар-50см дебел(недовършен)

Прикачен файл

Picture 168.jpg
Picture 168.jpg (213.22 KиБ) Видяна 26007 пъти
stivemaster - майстор
Здравейте.Колега MapTuH коректно е да уточним нещата , първо - каменната зидария се смята на кубик , а не на квадрат.Второ за "надника " дето коментирате основно значение има и вида на зидарията суха ,от ломен или дялан камък.Като гледам описанието ви сигурно става дума за първия вид, но в случай че искате да направите нещо стойностно то трябва да имате предвид следното: Първо сухата каменна зидария се използва за терасиране и при не особено голям наклон на терена и задържа земния натиск само с теглото си.Второ ако случая е такъв ,че вече има движение "но е много стара и разрушена" ,както я описвате ,може би нямате алтернатива освен железобетонна стена .Не се плаши сметката може и по малка да е в сравнение с каменната.За по точен съвет дайте хубави снимки , особено на пукнатини.Скоро правих подобна ,която държи един парцел да не се сурне върху долния и се наложиха ,най досадните мерки,поетапно събаряне на каменната и изливане на бетонната стена на ламели последователно за да не предизвикаме срутване.
Здравей Stivemaster , аз съм намислил да бутна всички камъни, да викна един багер да изкопа от земята,защото подпорната трябва да е по-назад, и тогава да се направи подпорната . В случая мисля ,че не е удачно да бъде суха зидария, защото подпорната трябва да е здрава :wallbash: . Утре ако мога ще кача снимки.
torbalan - Дървен философ
ако ти трябва здрава - по-добре отливай от железобетон...
ако ти е кеф да гледаш камъни - после може да си наредиш камъни, така че да изглежда приятно :)
лично аз също повече се кефя на каменен зид, отколкото на бетон...

веднъж отлята железобетонна стена - и сам с приятели може да си наредиш камъните...
Ей Торбалане, и аз като теб не обичам бетона и затова ми се иска да са камъни. Аз го мислих и този вариант с лепенето , но страшно много се оскъпява. Ще кача снимки, за да стане ясно за какво става въпрос.
dito - специалист
Торбалан предполагам не предлага да лепиш облицовка - просто редиш един ред камъни плътно до стената. Камъните ги имаш, а не вярвам да не можеш да се справиш сам, така илиза "без пари". Да не говорим за безплатния фитнес.
ebahti - майстор
двойна работа и средства-кофраж,подпори,арматура бетон,превоз........после пак камък, зидай камъка със замазка и немаш грижи.ако не можеш да се справиш сам все ще се намери някой......само дето останаха малко кадърни каменяри

Тема "Подпорна от зидан камък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: