Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
Как се подбират правилните стойности? От какво зависят?
Няма как да се настроят на принципа с пробите защото слънцето няма константно греене за да се направят сравнения.... :? :? :?
Gek - специалист
naskov написа:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=25335
Четох, но не намерих отговор на въпроса си. Питам за теорията на въпроса. Ако съм изпуснал нещо в посочената от теб тема те моля да ми покажеш.
naskov - майстор
Под правилно налягане на слънчева система се разбира налягане от 3 бара при колектора. В зависимост от денивелацията между колектора и манометъра, последния трябва да отчита стойност 3бар+статичното налягане. Налягането от 3бар в слънчевите системи се задава с цел при спиране на циркулацията завирането на пропилен гликола да стане при 135*С. По мои наблюдения българските селективни колектори на Сън Систем вдигат до 145*С и след това изпадат в равновесно положение. Работата при такова налягане изисква специлен разширителен съд (соларен, най-често е бял на цвят), който издържа до 10бар. Предпазния клапан трябва да отваря на 6 бара. Моите системи ги оставям с ΔТ 10* целогодишно. Няма формули за изчисляване на ΔΤ, или поне аз не знам.
Gek - специалист
naskov написа:
Под правилно налягане на слънчева система се разбира налягане от 3 бара при колектора. В зависимост от денивелацията между колектора и манометъра, последния трябва да отчита стойност 3бар+статичното налягане. Налягането от 3бар в слънчевите системи се задава с цел при спиране на циркулацията завирането на пропилен гликола да стане при 135*С. По мои наблюдения българските селективни колектори на Сън Систем вдигат до 145*С и след това изпадат в равновесно положение. Работата при такова налягане изисква специлен разширителен съд (соларен, най-често е бял на цвят), който издържа до 10бар. Предпазния клапан трябва да отваря на 6 бара. Моите системи ги оставям с ΔТ 10* целогодишно. Няма формули за изчисляване на ΔΤ, или поне аз не знам.
Значи излиза моята система не е точно по правилата.
Денивелация 14 метра, манометър долу при бойлера - отчита 2,5 бара. Предпазен клапан на 3 бара. Разширителния съд е с предналягане 1,5 бара. Фатално ли е?
naskov - майстор
Gek написа:
Значи излиза моята система не е точно по правилата.
Денивелация 14 метра, манометър долу при бойлера - отчита 2,5 бара. Предпазен клапан на 3 бара. Разширителния съд е с предналягане 1,5 бара. Фатално ли е?
По тези данни излиза, че налагането в колектора ще е 1,1бара. Това не е фатално. Просто при аварийна ситуация течността в колектора ще завира при по-ниска от 135*С и ако имаш автом. обезвъздушител там ще се изпари.

Тема "Налягане и делта Т на слънчева система?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: