• 1
  • 2
Мнения и въпроси за хола
Evgeni30 - специалист
Имам следния проблем:

Ще монтирам нов полилей 5-ца (за хол) на Ambiente. В чашката му в горната част освен стандартните два кабела на полилея, които се слагат в устърклемата има и кабел нула.

Въпроса ми е мога ли да махна кабела нула към полилея? При стария ми полилей нямаше нула, а само 2 кабела.

От друга страна да обясня как са кабелите в тавана (от другата страна на устърклемата):

Там има три кабела: два от които са включени заедно в един отвор на устърклемата, а третият кабел е свързан сам към устърклемата. По-рано бях с двоен ключ и минах на единичен.

Мерси предварително за съветите !
BAlexandrov - специалист
Май има такова изискване и новите така ги правят, но това е за трипроводна инсталация, иначе вържи нулата на маса.
Evgeni30 - специалист
какво значи на маса, че не ми е много ясно.....

аз си мисля да махна устърклемата на новия полилей и да свържа само 2-та кабела без нула....към старата устърклема

Може ли така?
BAlexandrov - специалист
Виж коя клема е по-читава :-D
Освен двата кабела сложи и още един от нулата на клемата към заземяването на полилея.
Иначе и без това може, но мисля, че е по-добре.
Evgeni30 - специалист
мерси много.......че съм малко бос

ако използвам новата клема, това значи ли , че по аналогия.....кабелите от тавана трябва да са два кабела в един отвор и третия кабел във втори отвор, както е при старото положение.....
BAlexandrov - специалист
Да.
Вероятно едното е фаза, а двете - за подаване на едната или другата нула, когато е било с двойния ключ, а сега са свързани заедно, за да няма значение.
tysonlkr - специалист
BAlexandrov май обърка човека :shock:
Evgeni30 написа:
мерси много.......че съм малко бос

ако използвам новата клема, това значи ли , че по аналогия.....кабелите от тавана трябва да са два кабела в един отвор и третия кабел във втори отвор, както е при старото положение.....
Трите кабела които са ти на тавана са за отделни кръгове на осветлението :idea: Ключът за пускане предполагам е двоен.
Следователно по два идва фаза по третия нула.
BAlexandrov - специалист
tysonlkr написа:
BAlexandrov май обърка човека :shock:

Трите кабела които са ти на тавана са за отделни кръгове на осветлението :idea: Ключът за пускане предполагам е двоен.
Следователно по два идва фаза по третия нула.
Прочети пак темата :wink:
Да, бил е двоен ключа, но вече не. Най-вероятно нулите са две, а фазата една, но не е сигурно. Въпросът беше да си ги напъха в новата клема както и са в старата.
Evgeni30 - специалист
Преди беше двоен ключа, сега не.

Аз разгледах новата чашка.....там всичко е свързано нова клема, 2 кабела и нула.

и Аз си мисля.....махам старата клема........и в единя отвор на новата свързвам единя кабел , а в другия отвор на новата клемата.....двата кабела, които преди вървяха заедно в една клема.

Така добре ли е, има ли риск от късо?
tysonlkr - специалист
Evgeni30
Нещо не те разбрах.

Новият полилей с колко токови кръга е :? (всички лампи светят едновременно ли или поотделно се включват)

П.С. Няма никакъв смисъл нулите да са две. Това се прави само при трипроводна инсталация което в случая не е налице :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Монтаж на полилей за хол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: