Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ivo_senovo - напреднал
Поръчал съм малко прозорче ва баня - 80/50 см. Трябва да го монтирам сам, защото монтажът ще ми излезе скъпо - трябва да плащам и пътя на монтажниците. Освен всичко сменям малко размера и мястото му, но отворът не е проблем - ще поразбия, ще направя трегерче... ще оставя по около 1 - 1.5 см по голям отвор/от всички страни/. Обаче оттам нататък не ми е много ясно. Моля някой да ми разясни стъпка по стъпка как става монтажът. Чудя се още и как да го позиционирам в отворът - дали да е по към външния ръб или по към вътрешния - не знам дали има значение това - важното е, че отвътре искаме да остане перваз около 10-12 см. При това положение, тъй като си мисля че нещо такова трябва да остане и от външната страна, може би е най-правилно да го монтирам по средата... :?
peter_m - специалист
По принцип стандартно си се монтират прозорците по средата. Но не е проблем да си го монтираш където искаш. Нивелираш, заклинваш и пълниш с пяна - това е. За такова малко прозорче не би трябвало да ти е проблем да се справиш сам. За по-здраво (мисля че не се налага за толкова малък размер) се слагат и винтове към стената. Но като го обърнеш просто няма къде да избяга.
ivo_senovo - напреднал
peter_m написа:
По принцип стандартно си се монтират прозорците по средата. Но не е проблем да си го монтираш където искаш. Нивелираш, заклинваш и пълниш с пяна - това е. За такова малко прозорче не би трябвало да ти е проблем да се справиш сам. За по-здраво (мисля че не се налага за толкова малък размер) се слагат и винтове към стената. Но като го обърнеш просто няма къде да избяга.
Благодаря много за бързия отговор!
Въртеше ми се нещо такова в главата, но исках и друго по-компетентно мнение да чуя.
pavkatay - майстор
peter_m написа:
ей го на :)
+1
viko01 - специалист
Само на пияна и си готов.Не е нужно от друг крепеж
mladkal - майстор
@ivo_senovo&: Когато го заклиниш, нивелираш и избереш окончателната му позиция го затвори. След това започваш със запенването! Пяната често пъти раздува -особенно при по-големи размери -каси на врати и т.н.
Ако не си работил с пяна знай, че е желателно да се запени наведнъж, а не на порции. С оглед рационалното използване на пяната. Предварителното напръскванена повърхностите с водица и пуловеризатор спомага за по-бързото засъхване и правилно раздуване на пяната.
Самата тя цапа много -внимавай да не осе.еш плочките в банята си, ако са ти монтирани.

Успехи!
pavkatay - майстор
mladkal написа:
.....Ако не си работил с пяна знай, че е желателно да се запени наведнъж, а не на порции. С оглед рационалното използване на пяната. ......!
това не го разбрах :? . колега, май си гладен ......порции.... :-D
mladkal - майстор
pavkatay написа:
mladkal написа:
.....Ако не си работил с пяна знай, че е желателно да се запени наведнъж, а не на порции. С оглед рационалното използване на пяната. ......!
това не го разбрах :? . колега, май си гладен ......порции.... :-D
имах в предвид ад не се запени едната страна аслед два дена като му дойде смелостта да запени и другата страна и така...а всичко да се свърши наведнъж - в рамките на няколко минути.
peter_m - специалист
Можеш да вземеш от пяната, която по-малко раздува. Така хем по-малка вероятност да раздуеш прозореца, хем по-малко вероятно да оклепаш като раздуе.
ivo_senovo - напреднал
Благодаря още веднъж за съветите. Направих си дървени клинчета, нивелирах във всички посоки, внимавах много да не избягам от равнината, в която лежи стената, на която монтирам(това беше трудничко, защото нямах по какво да се водя - отвътре още не е измазано и доста криво, така че се водих по външната мазилка и разчитах но окомера). След като изрязах изсъхналата пяна извадих клинчетата и запълних дупките от тях също с пяна. За тези, които не са ползвали досега пяна(дано не повтарям нечий съвет) - раздува се доста, увеличава обема си 2-3 пъти. Бъдете внимателни и запълвайте не целия обем, а наполовина. Не знам каква е силата й на раздуване, при мен нямаше проблем с профила при затворен прозорец, но ако се хвана да монтирам дограма и го правя както при този си пръв опит - леле мале - не мога да си избия разхода за пяна. Една опаковка пяна тъкмо ми стигна за прозорчето на банята.... :lol: - 2.6 линейни метра, 6-7 сантиметра широк профил и 2-3 сантиметра пълнеж........

Тема "Как да монтирам сам прозорец на баня - алуминиева дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: