Bellov написа:Някой ми бе казал, че за този вид строителство не е нужно разрешение за строеж! Вярно ли е?Може би не съм бил достатъчно категоричен по-горе - НЕ Е вярно, според както ги чета нормативите (не съм специалист). И колегите да кажат.
Не бързай със старата къща, ако е законна - в някой по-отдалечени места може нещо да измислите в местната община.
За пример - взимаш готов фургон, който ще се докара и постави с кран.
По науката пак се иска проект (всички части, поне навън от фургона) за "Разрешение за поставяне на преместваем обект". Останалото - същото.
Идеята е не само, че няма да падне, преобърне от вятъра или свлече по наклона (конструктивна част), но също и че се поставя на законно место, утвърдено от общината, отстояния и пр., може да бъде присъединен към комуникации и т.н. по всичките части на проекта, както и ще бъде запазено здравето и безопасността на монтажниците. Общината утвърждава всички части, подписани от лицензирани проектанти. Дори това да е един лист, на който да си сложат печата. Това, че фургонът е типов - произведен 1000 пъти по утвърдена документация малко променя нещата - всеки конкретен случай на поставяне е индивидуален. Има и доста документация (Актове) покрай самото строителство. Сигурно си чувал за Акт 15 - 16!!
Давам този страничен пример за да е по-ясен подхода към целта - законна постройка.
В нормалните общини ще ти кажат какво искат и дали нещо може да се спести, в ненормалните ще казват на час по лъжичка какво липсва - аз например минах без "Вертикална планировка" (не знам защо) и Предварителен договор с Енергото (имам стълб с табло пред имота), а ми липсваше "Здраве и безопасност".
Ако бързаш, отивай веднага в общината за Скица, Виза за проектиране и среща с Гл. Архитект (Техник), после - Енергото и Водата (ако трябва) - другото паралелно.
При съществуваща постройка може да са по-малко някои формалности по Електро и ВиК, както и да се мине като някакъв ремонт "полузаконно", докато някой съсед (наследник) не се оплаче.
С горното ни най-малко не искам да охлаждам ентусиазма - в някои общини това е "песен", други действително могат да ти докарат инфаркт. Предвиди и време - най-малко няколко месеца за "гладка" процедура - всъщност за този строит. сезон май си закъснял, но не е невъзможно да покриеш, че дори и да влезеш при късмет.
Ако имаш средствата - някои фирми за дървени къщи (и не само) предлагат услугата от УПИ до ключ.