Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Понеже ELEMENTAL и Antonini се заинтересуваха, направих няколко снимки на бойлера и съм добавил и коментари (те са мое мнение и може да са грешни, тъй като аз не съм професионалист)

http://picasaweb.google.com/764540/Boiler[/img]
bonjyr89 - специалист
Тани написа:
bonjyr89 не знам как ги правиш тези твоите сметки! Първо кабела - казваш 10-15 метра . Нека приемем че в апартамента бойлера е само на 3 метра от апартаментното табло . Да приемем по голямото число 15 метра минус 3 метра остават 12 метра за 8 етажа . Според твоите сметки , ако приемем че таблото е на първия етаж , а то обикновено е няколко метра по надолу остават 12/8 = 1.50 метра на етаж! Че то и на бебета ще им е ниско! Ако си имал предвид от етажното табло , сигурно няма да стане след като vik76uk казва ,че е на 8 етаж и трябва да прекарва кабел! Освен това проблема му доколкото разбрах е местото , а газовия бойлер заема доста повече место , а и бутилката е удачно да се постави на ниско , което създава още проблеми с пространството!
Аз пък не знам как въобще можеш да кажеш че трябва да се пусне кабел до мазата за да се вземе ток от там.Всяка една сграда утвърдена с от енергото отговаря на Наредба 3 която е в сила от 15.01.2005 която отменя Правилника за устройство на електрическите уредби (ПУЕУ) от 1980 г с която явно ти не си добре запознат.
Искам да кажа,че до таблото на ПЛОЩАДКАТА на ОСМИЯ етаж има прекарани алуминиеви шини с сечение минимум 16мм2 което от своя страна означава че не е проблем да се вземе от това табло напрежение.Освен ако искаш да ми кажеш че от таблото до апартамента има повече от 12 метра???????????????????? :? хмм не мисля .

vik76uk мисля,че не знае че в таблото на площадката има дебели проводници,но ти като специалист трябва да го знаеш.

Относно газовия бойлер на снимката е същият бойлер като моя 350/600/250 бойлера е 17 киловатов с дебит 10л/мин по спомени цената му беше около 300лв.или 280лв. една бутилка отива за 1 месец активно ползване от тричленно семейство.
А що се отнася за бутилката с малко повече фантазия ще и се намери мястото примерно моята е на 6м. от бойлера (в кухнята).
ELEMENTAL - специалист
Снимката на "микропроцесорното управление" е малко неясна заради ъгъла на снимане.НО... доколкото видях, интегралата е от фамилия 74 (ТТЛ-логика).Не се виждат последните цифри, но най-вероятно тя е дешифратор(74138 или подобен) за управлението на седмсегментният индикатор.В смисъл такъв, че това НЕ е микропроцесора!
Или платката е двустранна и процесора е от другата страна, или той е на платката на захранването.
dimitar2s - специалист
Това, на което викаш регулаторно реле е термозащита. Изключва при прегряване, което може да е предизвикано от твърде малък дебит, и за да работи бойлера трябва да се натисне онова червено бутонче в средата му. Хубаво е като го правиш да изключиш тока иначе може да е доста разтърсващо :). Може би това е причината заради която не работи бойлерчето. Иначе, виждал съм и по-зле направени :-D
Пишат ли че управлението е микропроцесорно? Не виждам нищо такова.
Тани - модератор
Аз не съм никакъв специалист! Никога не съм се занимавал професионално или да съм учил електротехника! Не знам наредбите също! Но по моята логика , ако електромерите на целия вход са на партера , надали ще направят изключение за автора на темата да си сложи своя на осмия етаж! Самия факт , че споменава на кой етаж живее ме навежда на мисълта че и той това има предвид! Ако електромерите са на всеки етаж , може да стане по твоя начин и ще е икономически оправдано! Това с цената и разхода на газовия бойлер ме заинтригува! Искаш да кажеш , че една бутилка издържа поне 45 часа работа на бойлера? Би ли ми дал линк за тези бойлери , ако е възможно!
ELEMENTAL - специалист
Dimitar2s, ако беше си направил труда да погледнеш спецификацията на бойлера щеше да видиш, че е с микропроцесорно управление.Колкото до термозащитата-има я във всеки проточен бойлер-това не го прави този вид по-различен.А в случая, ако беше сработила термозащитата, няма причина поради която да не получава процесора данни за налягането(а както каза автора на темата показанието на индикаторите е било 0).В случая се касае по скоро за дефектирал датчик за налягане и/или блокирал или изпушил процесор.Ако вместо спирателен кран имаше ел. вентил на тръбата за студена вода на бойлера-тогава е друг въпрос.
ELEMENTAL - специалист
Сега ги гледах пак снимките. "Процесора" се намира до трансформатора ANG. В такъв корпус обикновено са PIC12C508,PIC12C509,PIC12CЕ518 и PIC12CЕ519 производство на Microchip.Тези микроконтролери( а не микропроцесори-ИМА разлика) не съдържат вграден АЦП.Това значи, че не могат да получат сигнал директно от датчика за налягане.До колкото видях има и друга интеграла отдясно на конекторите.Най-вероятно тя е АЦП-то дето предава данните на микроконтолера и най-вероятно е отговорна или тя или датчика за некоректната работа на бойлера.Всъщност е възможно да не работи и датчика мерещ температурата.(Искам да изясня, че нямам в предвид термозащитата-някой да не разбере погрешно. :-D )
dimitar2s - специалист
Прав си ELEMENTAL, не бях погледнал описанието и сега се оказа че и двамата бъркаме, цитат: "Моделът "Мулти 1 Електрон" е водонагревателен уред с микрокомпютърно управление"
Освен това говорят за отчитане на дебита, а не на налягането и това обикновенно се прави с 2 или 3 степенен датчик, при което въобще няма да им е необходимо АЦП.
Описвания дефект може действително да е причинен от много неща. Просто ползването на проточен бойлер, често е свързано с придобиването на известни навици и до тогава се случва да се задейства термозащитата (която естествено присъства във всеки себеуважаващ се бойлер). Просто предложих да се провери тази възможност преди да се търси сервиз.
А посочената индикация може да се постигне и при такъв дефект, зависи как са захранени отделните датчици и блокове.
Това което написа bonjyr89 а именно:
Всяка една сграда утвърдена с от енергото отговаря на Наредба 3 която е в сила от 15.01.2005 която отменя Правилника за устройство на електрическите уредби (ПУЕУ) от 1980 г.Искам да кажа,че до таблото на ПЛОЩАДКАТА на ОСМИЯ етаж има прекарани алуминиеви шини с сечение минимум 16мм2 което от своя страна означава че не е проблем да се вземе от това табло напрежение.
ме накара доста да се замисля. Дори се разходих до новата сграда. Оказа се че те са имали малки проблеми с кабелите...голяма част от тях са били откраднати (някой срязал тръбите за кабелите на партера и като задърпал...чак до 6 етаж) та момчетата са назад с електрото защото в момента прекарват на ново откраднатите.(това ми го каза охраната на обекта...там нямаше никой с който мога да говоря за електро). Та аз се качих на етажа и там няма монтирано табло....стърчат едни много сериозни кабели от стената (може би 20мм2) но само това. Дали просто не са го сложили защото са назад или не е предвидено?!? Днес се обадих на фирмата главен изпълнител (тези от които аз копувам)..."ами не сме сигурни"..."ние сме наели под-изпълнител за електро-частта"...."ами май няма да има табло на етажа" (това ми го каза някаква жена която вдигна телефона, така че не означава нищо). Реших да пробвам касмета си с Електрото...ако те са одобрили проекта при тях би трябвало да има копие от него...пратих им запитване чрез е-mail и сега чакам отговор....
А доколкото до бойлера днес дойде техник от фирмата...аз, онзи ден го бях разкачил за да го разглобя и снимам и не си бях направил туда да го вържа наново...просто си казах че ще го направя малко преди да те да ме посетят, та да го видят точно как е свързан (да не вземат да кажат "ти не си го свързал правилно така че оправяй се"). Можете ли вече да се сетите какво стана? Щом го вързах наново към ток и вода, включих предпазителя и прокелтото нещо взе че заработи, все едно никога нищо не е било (а, аз онази вечер го правих този трик...оставих го без напрежение близо час и нищо). Та техника ме погледна малко с едно изражение като да каже..."абе ти за какво ми губиш времето". Аз се извиних, той си тръгна а бойлера ще го видим колко дълго ще работи.

Идеята за газовия бойлер ми харесва, но срещам само един проблем. В банята кадето са изводите за бойлер няма термо-устойчив комин, а само един ПВЦ отдушник. До колкото знам изгорелите газове от бойлера се отделят при висока температура и не мисля че използуването на този отдушник за целта ще бъде добра идея. Ако някой има някаква идея как да заобиколя този проблем, ще ми спести много ядове с електрото.

Тема "Свързване на п.бойлер предназначен за 3фазен ток към монофаз" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: