Напишете въпрос свързан със санирането.
Pecatacool - специалист
8180 имам последен въпрос към теб, ако е удобно :-D
През далечната 2008г. в статия от от този форум майстор "Prascho" изказва мнение, че ако се сложи вътрешна изолация с каменна вата и гипсокартон, в бъдеще може да се направи външна само с вата пак. А ако се направи отвътре с EPS / XPS (EPS-a от повечето теми противоречи за вътре) можело да се направи външна без ограничения.
Ти подрекрепяш тези думи.
Искам да попитам сега през 2010г. пак ли ще кажеш същото? :?
Благодаря предварително. Ето я и статията за справка:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 0%F0%ED%EE
PLOCHKATABG - специалист
Pecatacool написа:
8180 имам последен въпрос към теб, ако е удобно :-D
През далечната 2008г. в статия от от този форум майстор "Prascho" изказва мнение, че ако се сложи вътрешна изолация с каменна вата и гипсокартон, в бъдеще може да се направи външна само с вата пак. А ако се направи отвътре с EPS / XPS (EPS-a от повечето теми противоречи за вътре) можело да се направи външна без ограничения.
Ти подрекрепяш тези думи.
Благодаря предварително. Ето я и статията за справка:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 0%F0%ED%EE

Пеца, бях решил да не напиша една дума в този форум, имах 100-ина поста и то доста изчерпателни. В изблик на истински гняв заради трима-четирима поплювковци, които явно се познават и се поддържат, ги изтрих и сега не мога да си намеря място от яд, трих около 40 м, колко ли е трябвало за да ги напиша и дали ми е било все едно.
Слабо ме интересува мнението им вече, през оная работа ми е. Всеки има глава на раменете, за да може сам да прецени кое мнение е меродавно и кое не . Щом не ме уважават и аз плюя на техните мнения.
И аз изчаках, да видя какво ще ти отговори господина с "номер", може и да не ти отговори, след мен най вероятно ще се включи, но аз ще ти кажа моето мнение, пък ти ако искаш го подмини .

Та изолацията се слага най вече от вън, по простата причина, че стената акумулира топлина, която в последствие е термо бариера на студени фронтове от прозореца(колкото и да е добър прозореца, до него винаги ти се струва че духа, а не духа) . Панелката има тази способност да ти вкарва студа на 1-1.5м.на вътре, поради факта, че има плетеница от железа, които са такива мостове на студа, колкото малко хора биха си помислили и оценили .
От вътре се прави изолация на вили и къщи с временно пребиваване за ден два, защото ако на вила сложиш външна изолация и отидеш събота и неделя, ще го стоплиш чак когато си тръгнеш, защото не можеш да стоплиш тухлата за 1-2 дена- тя просто си пие топлина за това време. Идеята на вътрешна изолация е да стоплиш за максимално бързо време само въздуха и след час да ти е топло. Това е за вън-вътре.
По въпроса с каква изолация :
ако все пак се слага отвътре, то трябва да бъде колкото се може по хидро и дишащо пропусклива, а фибрана и ватата с фолио, последното е най лошо, не стават за тази цел, или рано или късно ще имаш конденз. Фибрана е точно 10 пъти по зле(повтарям десет) в това отношение-за влага от стереопора (не се хващайте за думата), ако се слага то трябва да е стереопор, защото диша и пропуска повече влага без да се натрупва. За външно полагане важи със същата сила, фибран се слага само на подове и странично на плочите, това че повечето го използват навсякъде, не значи че трябва да е така !
По въпроса за ватата, за която господина с номер ти дава идея да сложиш, няма проблем, ама не трябваше да намесва ФОЛИО, е там му е грешката, че дава съвети на чужд гръб. Вата с фолио се слага само на дишащи конструкции, без запечатване , американски тип на скара с дишане и на покривни конструкции покрити примерно със сачак.
Фолиото е такъв уй, топлиш от вътре,макар и минимална влагата стига до фолиото, конденза е на 100%, ден-два месец и почва да мирише на мухъл, с фолио не се запечатва.
Комбинацията за която заспорихме с господина, вата с фолио и гипскартон е възможно най неподходяща, господина знае ли, защо не се слага гипс в/у желязо, защото цялата влага се лепи точно на гипса и желязото започва да ръждясва след около час, а гипс картона го правят от марули, той не привлича влага грам . Та тая влага,я смуче до ватата стига до фолиото и и до там ... .

Това от мен, ако искаш се вслушвай, никой не карам на сила !
На няколкото злобари в този форум, грам не ми пука от вас, знанията не можете да ми вземете, никой не карам на сила да се вслушва в тях, пак го повтарям !

Текущото мнение на Плочаката съдържа някои неверни твърдения и грешни изводи. Препоръчвам на колегите да ги препроверят. 8180
8180 - майстор
Pecatacool написа:
Печата,
Нямам много време тези дни за форума, респективно подробни обяснения. Не прегледах и темата - само твоето резюме. По принцип: отговор - ДА! Не пречи да погледнем конкретно какво си намислил.
Прасчо вече построи, дори имаше снимки на добро/лошо изпълнение с вата, ама изчезнаха. Пък и не се мярка много да сподели практически наблюдения.

Плочката,
С чиста съвест можех да изтрия последното ти мнение, като НЕВЯРНО И ПОДВЕЖДАЩО, което противоречи на ПРАВИЛАТА, а също съдържа недопустим тон към участниците във Форума. Не го правя, само защото участвам в дискусията и се заяждаш и лично с мен.
Считай го за предупреждание!
Пак те съветвам да четеш повече, дори темите във Форума.
Ако беше ЧЕЛ, щеше да видиш, че коментираме вариант ИЗБРАН ОТ ПИТАЩИЯ, а аз му пиша, че се презастрахова (може би).
PLOCHKATABG - специалист
8180 написа:
Pecatacool написа:
Печата,
Нямам много време тези дни за форума, респективно подробни обяснения. Не прегледах и темата - само твоето резюме. По принцип: отговор - ДА! Не пречи да погледнем конкретно какво си намислил.
Прасчо вече построи, дори имаше снимки на добро/лошо изпълнение с вата, ама изчезнаха. Пък и не се мярка много да сподели практически наблюдения.

Плочката,
С чиста съвест можех да изтрия последното ти мнение, като НЕВЯРНО И ПОДВЕЖДАЩО, което противоречи на ПРАВИЛАТА, а също съдържа недопустим тон към участниците във Форума. Не го правя, само защото участвам в дискусията и се заяждаш и лично с мен.
Считай го за предупреждание!
Пак те съветвам да четеш повече, дори темите във Форума.
Ако беше ЧЕЛ, щеше да видиш, че коментираме вариант ИЗБРАН ОТ ПИТАЩИЯ, а аз му пиша, че се презастрахова (може би).
Тъй като бях на събор и не можах да отговоря на време отговарям в този час.

Как може да се трие мнение, което се казва, че е невярно и подвеждащо без да се сложат и факти.
Господине, обосновете се, кое е невярно и подвеждащо !!!
Покажете ми правилата, които съм нарушил !
Не се заяждам, покажете с кое се заяждам !

Ако сте мъж на място ще се обосновете.

ДАЙТЕ ФАКТИ ЗА ТОВА КОЕТО КАЗВАТЕ.
Аз съм написал доста неща, а вие искате да минете както винаги с две изречения !

Обосновете се къде не съм прав !
Господине, мен лъжец ли ме изкарвате ???

Кое в моя пост е лъжа и недостоверно ?

пп.
8180 написа:
Текущото мнение на Плочаката съдържа някои неверни твърдения и грешни изводи. Препоръчвам на колегите да ги препроверят. 8180
И аз викам да ги проверят, ама пак до тук ще стигнат, ти без да провериш защо ОБВИНЯВАШ ?????????

Това е много сериозно обвинение, което не може да се подмине без факти !
Ако нямаш мнение, кажи кое трябва да се потвърди и провери за да ти дам факти !

Единственото, което видях от теб са само клевети без доказателства, бъди един път мъж на място и се обоснови, не сме в детската градина, "моля другарко Иванчо каза това... "!!!

Абе ти имаш ли конкретно мнение или нямаш ?
Скъсах се да задавам въпроси, ама като няма какво да се отговори ....

Ахаа, докажи колко съм некомпетентен, НО С ФАКТИ !
Тани - модератор
PLOCHKATABG написа:

Аз съм написал доста неща, а вие искате да минете както винаги с две изречения !

пп.
8180 написа:
И аз викам да ги проверят, ама пак до тук ще стигнат, ти без да провериш защо ОБВИНЯВАШ ?????????

Единственото, което видях от теб са само клевети без доказателства, бъди един път мъж на място и се обоснови, не сме в детската градина, "моля другарко Иванчо каза това... "!!!

Колега , на свой ред нека кажа , че и аз не искам да се заяждам , а искам в спора да се роди истината . За да не преписвам прочети това мое мнение

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 6348#26348

и бъди така добър да кажеш с кое не си съгласен от написаното от мен? Мисля , че 8180 имаше точно това предвид и именно за това не може да се съгласи с тебе! Надявам се да намалим малко емоциите и да се съсредоточим повече във физичните закони! Смятам , че в поста за който съм дал линк съм се постарал да говоря с ФАКТИ !
PLOCHKATABG - специалист
Тани написа:
PLOCHKATABG написа:

пп.
8180 написа:

Колега , на свой ред нека кажа , че и аз не искам да се заяждам , а искам в спора да се роди истината . За да не преписвам прочети това мое мнение

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 6348#26348

и бъди така добър да кажеш с кое не си съгласен от написаното от мен? Мисля , че 8180 имаше точно това предвид и именно за това не може да се съгласи с тебе! Надявам се да намалим малко емоциите и да се съсредоточим повече във физичните закони! Смятам , че в поста за който съм дал линк съм се постарал да говоря с ФАКТИ !
Тани написа:
На външните стени винаги се слага пароизолация!В студено време поради голямата разлика в температурата на външната стена и температурата на въздуха в помещението влагата , която е във въздуха кондензира по най-студените части в помещението - прозорците , ако не е добър стъклопакета и съответно по стените - в случая северната е най-студена! Това явление се наблюдава особено често след смяна на старата дървена дограма с нова - тогава се намалява естествената вентилация , стъклата стават по-топли заради наличието на стъклопакет и по тях не кондензира чак толкова влага , особено ако са напълнени със специален газ.Освен това температурата се повишава и съответно разликата в температурите между стените и въздуха също ! При поставяне на гипскартон и вата значително се подобрява положението , защото стената (гипскартона в случая ) става топла и се решава проблема с разликата в температурите! Точката на оросяване се изтегля към масивната стена.Проблема обаче е решен частично! Поради структурата си гипскартона и ватата са дишащи и съответно пропускат влагата от помещението през себе си. Влагата достига до стената , която е още по-студена отколкото когато не е имало вата и съответно при още по-малка влажност на въздуха кондензира по стената, като мокри ватата и намалява топлоизолационните и свойства! Проблема се решава с поставянето на пароизолация между гипскартона и ватата. Така влагата се спира далече от точката на оросяване. За пароизолация може да се използва дебел найлон, който да се положи водоплътно върху скарата преди поставянето на гипскатрона! Преди това обаче трябва както е писал колегата vesbond да се премахне мухъла с помощта на препарати!
Уау, пароизолация, трябва да разуча за този метод с НАЙЛОН :? :? :?
Така само ускоряваш процеса на конденз, къде ти отива влагата ? Мале, мале !

Приятел, сори ама нещо ти не си запознат с предпоставките за конденз, колкото повече се увеличава температурната разлика от околната среда толкова повече рискове за конденз. И къде видя факти, та това са си твой размишления !

Водоплътно полагане на дебел найлон на скара :? :? :? Е за това ми трябват ФАКТИ !
Тани - модератор
PLOCHKATABG написа:

Приятел, сори ама нещо ти не си запознат с предпоставките за конденз, колкото повече се увеличава температурната разлика от околната среда толкова повече рискове за конденз. И къде видя факти, та това са си твой размишления !

Водоплътно полагане на дебел найлон на скара :? :? :? Е за това ми трябват ФАКТИ !
Отговори ми само на два въпроса:

1. Къде е по-вероятно да кондензират парите - върху найлона (пароизолацията) , който се намира от топлата страна на ватата т.е. със температурата на помещението или е по-вероятно ако няма този найлон и парите стигнат до стената , която е с темпертура ( през зимата) доста по-ниска то тази в помещението , защото ватата не позволява стената да се стопли?

2. Ти на "дишането" на стените ли разчиташ за проветряване на помещенията и изкарване на влагата от тях(помещенията)!

За да се спре кавгата и да стигнем до истината искам да видя и твоята гледна точка - може и аз да греша и ако е така ще ти се извиня!
PLOCHKATABG - специалист
Тани написа:
PLOCHKATABG написа:

Отговори ми само на два въпроса:

1. Къде е по-вероятно да кондензират парите - върху найлона (пароизолацията) , който се намира от топлата страна на ватата т.е. със температурата на помещението или е по-вероятно ако няма този найлон и парите стигнат до стената , която е с темпертура ( през зимата) доста по-ниска то тази в помещението , защото ватата не позволява стената да се стопли?

2. Ти на "дишането" на стените ли разчиташ за проветряване на помещенията и изкарване на влагата от тях(помещенията)!

За да се спре кавгата и да стигнем до истината искам да видя и твоята гледна точка - може и аз да греша и ако е така ще ти се извиня!
Приятелю Тани, никога не съм целял да има кавга, не затова съм в този форум.

Двата въпроса имат един отговор, да всяка стена има огромна нужда от дишане, за да се избегне евентуален конденз.
Дали ще сложиш найлон, фолио, ламарина, стъкло, няма значение какво ще е, всичко това допринася за получаване на парник. С найлон само ще преместваш линията на конденз на по предна позиция.
Самия факт, че в една баня трябва да има и части от стени без плочки трябва да ти говори много. Замисли се пак за този метод на пароизолация колко е правилен. Ти сам си си отговорил в твоя по предно цитиран от мен отговор, а именно проветрение, не разбирай само отваряне на прозореца !

В нашата мила родина, а и не само в нея има точно 3-4 вида материал за изолация :

Най доброто, вата с фолио и без фолио в зависимост от изпълнението.
Стереопор, второ по дишане и адхезия .
Фибран, най неподходящо поради слабата адхезия, 10 пъти по малко от стереопора.
Има и няколко разновидности като силитрон и подобно на силитрон, които също не са лоши, но не мога да говоря много за тях, защото не съм ги използват много, единствено под паркет. Те се използват, когато няма много място за дебелини, защото примерно 5-6 мм. отговаря на 25мм фибран .

Никога не съм целял да се карам с който и да е било.
Ако съм имал по рязък тон някога, то е било защото съм бил провокиран, но и никога не съм нападал, както ме нападнаха няколко човека от форума и то само с празни приказки.

Лека и доходна !
8180 - майстор
Плочката,
За трети път ти казвам - моето мнение по тези въпроси седи на много места в този Форум от доста години. Просто почети.
Не сме в детската градина да ти посочвам дума по дума всяка грешка - по-лесно ще ми е да извадя ЕДНО-ДВЕ верни неща в твоите постове.

В последната Ви дискусия с Тани съм 100% на неговото мнение.
На теб ЦЯЛАТА ТИ КОНЦЕПЦИЯ ПО ВЪПРОСА Е ГРЕШНА!
Можеш и сам да си залепиш парче найлон на някоя стена, да наблюдаваш и споделиш изводите си.
Вероятно не е тук местото за тази дискусия - питащият решава конкретен проблем.

Правилата също ги има за четене, както и защо се трият мнения и теми - прочети ги и се съобразявай - да няма "остроумни" неразбрали, изненадани и сърдити. :)
PLOCHKATABG - специалист
8180 написа:
Плочката,
За трети път ти казвам - моето мнение по тези въпроси седи на много места в този Форум от доста години. Просто почети.
Не сме в детската градина да ти посочвам дума по дума всяка грешка - по-лесно ще ми е да извадя ЕДНО-ДВЕ верни неща в твоите постове.

В последната Ви дискусия с Тани съм 100% на неговото мнение.
На теб ЦЯЛАТА ТИ КОНЦЕПЦИЯ ПО ВЪПРОСА Е ГРЕШНА!
Можеш и сам да си залепиш парче найлон на някоя стена, да наблюдаваш и споделиш изводите си.
Вероятно не е тук местото за тази дискусия - питащият решава конкретен проблем.

Правилата също ги има за четене, както и защо се трият мнения и теми - прочети ги и се съобразявай - да няма "остроумни" неразбрали, изненадани и сърдити. :)
Спирам да пиша в тази тема, това което имах да кажа го казах !
Всеки сам си прави изводи кое да използва !
8180 написа:

PLOCHKATABG,
По тези въпроси има колеги, на които и 100 пъти да пишеш си "занаят своето" - тяхно право.
:wallbash:
Аз съм до тук по темата !

Тема "Въпрос за тръбите от парното и вата с картон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: