• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
PLOCHKATABG - специалист
А аз бих направил следното, най обикновен талашит 18-20мм., евтин и лесен за изпълнение. Тук там по някой дюбел на снадките и имаш най перфектната основа за паркет. Там където предполагаш че ще се получи кухина, ако има такава слагаш от най тънката подложка за ламинат, може и велпапе, но задължително плочата трябва да е изсъхнала .
dito - специалист
Хм, колко струва квадрат талашит? Едва ли е много по-евтино от замазка. И ми се струва, че ще кънти. Не че ламинантът не кънти сам по себе и, но ако се остави и по някоя кухина тук-там под плоскостите, все си мисля, че ще се влоши положението.
PLOCHKATABG - специалист
dito написа:
Хм, колко струва квадрат талашит? Едва ли е много по-евтино от замазка. И ми се струва, че ще кънти. Не че ламинантът не кънти сам по себе и, но ако се остави и по някоя кухина тук-там под плоскостите, все си мисля, че ще се влоши положението.
В момента, за да не ти давам др.примери ще ти кажа, че аз съм така на половината ми етаж, само че с дървен паркет.
Под мен няма никой, живея в къща.
Силитрон 6 мм. талашит 18мм. паркет 20 мм. , като всеки нут и федер е с лепило и по една черта по дължина на парчето, все едно ходя на бетон.
За кънтенето, по голямо кънтене от самия ламинат няма, ако пък се монтира върху фибран, кънтенето става в пъти по голямо. И плочки да се лепи в/у фибран, пак ще тракаш като кон и ще имаш чувство, че има отлепени плочки .
Относно цената 4x2.5м излиза по спомен около 30-35 лв.

Изображение
radinna - напреднал
Наистина ли има вероятност да трака повече като е върху фибран?

Тръгнах към тази идея след като видях в магазините за ламинат такива подложки, за които продавачките ме убеждаваха , че са най-добри, а бяха само 5 мм. Затова допуснах, че ако се сложи примерно 2 или 3 см фибран ефекта ще е по-добър.
PLOCHKATABG - специалист
radinna написа:
Наистина ли има вероятност да трака повече като е върху фибран?

Тръгнах към тази идея след като видях в магазините за ламинат такива подложки, за които продавачките ме убеждаваха , че са най-добри, а бяха само 5 мм. Затова допуснах, че ако се сложи примерно 2 или 3 см фибран ефекта ще е по-добър.
Абсолютно ! Много кънти .
Да възобновя темата. Значи имам няколко стаи в които имам 7 см за компенсиране. Идеята е крайната настилка да е масивен паркет - 20 мм. Въпросът е какво да сложа отдолу. Първоначално бях решил да е фибран 4 см залепен на гребен (0.5 см) и 0.5 см саморазливна замазка над фибрана. Въпросът е дали има възможност да се направи със скара и ОСБ или пък по някакъв друг начин.

ПС. Замазката не вариант.
Другият ми въпрос е възможно ли е да се сложи дюшеме. Т.е дюшемето + скарата на която ще се кове да се получи общо ниво 7 см.
Chefo77 - майстор
Ако замазката е равна, аз бих разпределил тези 70 мм така:
30 мм гредички, хванати с пирон-дюбели за пода през 30-ина сантиметра, междината се засипва с някаква изолация (колегите ще дадат идея каква точно);
22 мм OSB, захванато с рапиди (например) към гредичките;
16 мм паркет + 1-2 мм лепило.

Гредичките може да са и по-дебели за сметка на OSB-то, но нека последното не е по-малко от 15 мм.

Между другото, 2-3 мм разлика между две нива няма да ги усещаш, ако използваш лайсна с дъгообразен профил, така че можеш да варираш и в тези граници.

ЕДИТ: Може и дюшеме. Просто дебелината на скара + масив трябва да е 7 см :)
Мерси за съвета

Замазка няма, подът е шлайфан бетон и е равен. По пода са положени търбите на парното в гофрирани тръби (приблизително 10 мм височина). Предполагам че няма да е проблем да се заобиколят със скарата.
16 мм паркет що е то? Аз си мислех, че масива винаги е около 20-22 мм.

Гредичките предполагам е добре да са примерно 30мм високи и 40 или даже ако им 50мм широки.

Ако между гредичките се положи някакъв вид насипна изолация дали ще стане добре?

Ако се спра на дюшеме и примерно сложа 50х60мм гредички за скара и 25 мм дъски няма ли да стане нестабилно?
  • 1
  • 2

Тема "40 кв.м. под без замазка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: