Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lecki - специалист
Изпаднал съм в чуденка да сложа ли топлоизолация под тръбите
на първи етаж или няма смисъл. Отдолу няма мази и под пътечката
около къщата смятам да сложа топлоизолация (къщата също има).
Ще бъда благодарен ако някои сподели опит. :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се, че има смисъл, просто е задължително. Поне 4см, щом направо върху земята.
filmatoplo - майстор
Задължително , тая зима пуснах в експлоатация водноподово ама както аз си знам -със всички спазени изисквания - ей хората си бяха по къс ръкав цяла зима при минус 10-20 градуса . 3 месеца го държа тук снега . :wink: Много хора го подценят подовото , грешат много и треперят с радиатори .Сега тая зима имам друг проект за пущане , тоест остава само котела да се сложи -цял приземен етаж 120 квадрата със водноподово , еми ще се пукнат от комфорт.
PLOCHKATABG - специалист
lecki написа:
Изпаднал съм в чуденка да сложа ли топлоизолация под тръбите
на първи етаж или няма смисъл. Отдолу няма мази и под пътечката
около къщата смятам да сложа топлоизолация (къщата също има).
Ще бъда благодарен ако някои сподели опит. :?
Да, трябва да има изолация и не само това, но е добре да има и фолио, директно под тръбите, колкото по дебело, толкова по добре .
filmatoplo - майстор
Фибран или стиропор , сантовете пожелание 3-5 см -то се изплаща веднага .
torbalan - Дървен философ
естествено, че трябва да сложиш!

никога няма да успееш да сгрееш земята под теб... колкото повече изолация - толкова по-добре...
lecki - специалист
Благодаря за отзивите.
Аз си мислех за 2см фибран но виждам че
може и с пенополистирол (EPS).
torbalan - Дървен философ
ако имаш височина - сложи 5 см.
аз бих сложил фибран, а не стиропор...
LazarGanev - "Велик майстор"
Пенополистирол става но от твърдия, който е за под. 2см е малко.
Според инструкциите на Рехау изолацията трябва да е 3см ако отдолу е отопляемо помещение, 5см - в твоя случай - над неотопляемо или директно върху земята и 8см, ако отдолу е -15° - тоест отдолу няма помещение, а е тунел, еркерно излизане, усвоена тераса и др.
filmatoplo - майстор
2 сантиметра е повече от нищо , но по -малко от необходимото :wink: Ред на полагане -изолация залепена с лепило ,окантване на первазите също с изолация на височина 6-10 санта , 4 мм метална скара с 15 санта око,дюбели през изолацията застъпващи и скарата . тръби захванати за скарата със миши опашки , замазка с фибри или добавка за якост . без това значи нищо не правиш.Водното подово е цяла наука - запознат ли си със материята , с какво ще топлиш подовото , с каква температура,как ще контролираш отделните кръгове, колко ще са на брой -за каква площ . :?

Тема "Водно подово отопление-да има ли отдолу топлоизолация или не" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: