Напишете въпрос свързан със санирането.
PLOCHKATABG - специалист
Докато четох тази тема :

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight=

попаднах на следното нещо написано от водещ производител на тухли Wienerberger :

Това е най-масовия случай за България – върху 25 cm стена се изпълнява допълнителна топлоизолационна система . При тази конструкция с допълнителна топлоизолационната система тухлата поема функциите, свързани със строителната статика, звукоизолацията и акумулирането на топлината. Допълнителната изолация подобрява топлозащитата на външната стена. При избора на изолационен материал като вид и дебелина трябва да се отчитат необходимите изисквания за паропропускливост, топлопреминаване, етажност на сградата и ветрово натоварване.

Предимства на външната тухлена стена с топлоизолационна система: Оптимална топлозащита с ниски стойности на коефициента за топлопреминаване; При правилно изпълнение – няма термомостове;

Недостатъци на външната тухлена стена с топлоизолационна система Слънчевата енергия не се използва за допълнително акумулиране на топлина; Възпрепятства се дифузията на пари, което води до повишена необходимост от вентилация и разход на енергия; В повечето случаи шумоизолацията се влошава; Необходимост от многократни санирания и възстановявания на топлоизолационната система по време на експлоатацията на сградата; Тази фасада е “мека” и е уязвима към механични наранявания;

Ето и цялата статия за да не съм голословен :

http://www.wienerberger.bg/servlet/Sate ... 1395965611

Питам се къде е мястото на вашия найлон в запечатването на стената ?
Пък се поддържайте колкото си искате !
Тани - модератор
PLOCHKATABG написа:

Плочка, четеш много избирателно! Посочи ми къде в статията става въпрос за ВЪТРЕШНА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ?

Нека ти отговоря и на по-предишното ти мнение.

Дали ще сложиш найлон, фолио, ламарина, стъкло, няма значение какво ще е, всичко това допринася за получаване на парник. С найлон само ще преместваш линията на конденз на по предна позиция.
Самия факт, че в една баня трябва да има и части от стени без плочки трябва да ти говори много. Замисли се пак за този метод на пароизолация колко е правилен. Ти сам си си отговорил в твоя по предно цитиран от мен отговор, а именно проветрение, не разбирай само отваряне на прозореца !

Целта на пароизолацията не е да"премести линията на конденз " а напълно да премахне точката на оросяване! Това значи че парите НЯМА ДА КОНДЕНЗИРАТ НИКЪДЕ В СТЕНАТА!

За да не съм голословен - закачи някъде в банята едно парче найлон, както предложи колегата и виж дали по него ще се получи конденз , когато по плочките и огледалото започне да се получава!

Оставам с впечатлението че ти предполагаш (или по-скоро си сигурен) , че ако е достатъчно "дишаща" стената , то през нея става проветряването. Така ли е?
PLOCHKATABG - специалист
Тани написа:
PLOCHKATABG написа:

Плочка, четеш много избирателно! Посочи ми къде в статията става въпрос за ВЪТРЕШНА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ?

Нека ти отговоря и на по-предишното ти мнение.

Дали ще сложиш найлон, фолио, ламарина, стъкло, няма значение какво ще е, всичко това допринася за получаване на парник. С найлон само ще преместваш линията на конденз на по предна позиция.
Самия факт, че в една баня трябва да има и части от стени без плочки трябва да ти говори много. Замисли се пак за този метод на пароизолация колко е правилен. Ти сам си си отговорил в твоя по предно цитиран от мен отговор, а именно проветрение, не разбирай само отваряне на прозореца !

Целта на пароизолацията не е да"премести линията на конденз " а напълно да премахне точката на оросяване! Това значи че парите НЯМА ДА КОНДЕНЗИРАТ НИКЪДЕ В СТЕНАТА!

За да не съм голословен - закачи някъде в банята едно парче найлон, както предложи колегата и виж дали по него ще се получи конденз , когато по плочките и огледалото започне да се получава!

Оставам с впечатлението че ти предполагаш (или по-скоро си сигурен) , че ако е достатъчно "дишаща" стената , то през нея става проветряването. Така ли е?
OFF от темата, нямам думи !
Тани - модератор
PLOCHKATABG написа:

OFF от темата, нямам думи !
Приятелю , така не се води диалог! В момента искаш да наложиш МНЕНИЕТО си , като отричаш ФАКТИ и ФИЗИЧНИ ЗАКОНИ .

Виждам , че се занимаваш с гипскартон. На курса на Кнауф това с пароизолацията беше едно от основните неща , които се опитваха да ни набият в главите , преди да ни дадат дипломите! Другото беше за металните дюбели на тавана. Надявам се поне тях да ползваш!

Понеже искаше факти - ето ти два линка!

http://www.knaufinsulation.rs/bg/izolat ... ata-strana
http://www.knaufinsulation.rs/bg/pokriv ... e-ot-smola

Сърбите не са го превели съвсем на чист български , но се надявам че ще ти стане ясно! Очаквам коментара ти!

ПП ето ти и за пасивната къща - там поне внтилацията е задължителна част , за да може въобще да се нарече пасивна - http://pasivni.kashti.com/page_4.htm
Pecatacool - специалист
8180 написа:
Pecatacool написа:
Искам да попитам сега през 2010г. пак ли ще кажеш същото? :?
Печата,
Нямам много време тези дни за форума, респективно подробни обяснения. Не прегледах и темата - само твоето резюме. По принцип: отговор - ДА! Не пречи да погледнем конкретно какво си намислил.
Щом като отговорът е "да" може би ще се откажа от ватата и картона.
Блокът е тухла, на първия етаж съм, имам възможност и сам да направя външната си топлоизолация, но за жалост не тази година (но щом като потвърждаваш тезата, че ако вътре сложа вата, ще трябва и от вън да сложа.. :sad: ... се отказвам, просто ще ми е доста трудоемко изпълнението с вата отвън и то сам).
Може би за тази зима ще си сложа 3см XPS и новата дограма за да видя ефекта. Пък живот и здраве догодина ще се постарая да сложа и 5-6см стиропор отвън. Така по съжденията на Прасчо ( потвърдени и от 8180) не би трябвало да има проблем? (1)
Плочка - ти би ми предложил стиропор отвътре, да правил съм го това преди 2 години в таванската стая и вече две зими конденз/мухъл няма. Но виждам друг смисъл в съжденията на 8180.

Благодаря на всички! Последният ми въпрос е: Щом като отвън ще слагам стиропор, наистина ли е без значение вътре дали ще е EPS или XPS?(2) Вече се обърках... въобще има ли ефект от комбинацията?(3) Вътрешната изолация държи топлината в стаята и не допуска контакт със "студената стена". И да сложа външна - тя ще поддържа "студената стена" сравнително по-топла, но няма да се усеща в стаята поради вътрешната изолация, която пък няма да допуска затоплянето на стената?! :? Понеже нахвърлях въпросите си не подред ги маркирам с цифри. Благодаря!
Spokoiniq - майстор
Външната изолацияне е решение за теб, тъй като не се прави на целия блок и неминуемо има мостове.Акумулиращият ефект на тухлените стени е мит, ако мислиш да спираш кранчето докато те няма и те да държат температурата примерно.Вътрешната изполация със паробариера веднага след картона е добро решение за кухни, или ако сушиш прането вътре на сушилка.В обикновено помещение(дневна, спалня) при положение че си на тухла, паропреградата е по желание.От опита ми не съм попадал на конструкция с вата на тухлена стена без паропреграда с някакви проблеми след4-5-6г. нормална експлоатация(офис, спални, без кухни бани).С вътрешна ТИ постигаш бързо загряване на помещението(ако отсъстваш по цял ден и си на климатик или завиваш кранчето на парното).Друг вариант за вътрешна си е EPS, поставял съм го на един от апартаментите ми на усвоен балкон, защото съседите отдолу/горе не бяха усвоили и мостовете нямаше как да излъжа с външна ТИ.6г оттогава, никакви ядове, но говорим за хол, не за кухня с много пара при готвене.
Pecatacool - специалист
Благодаря за отговорите, "Спокоен"
Стаята ще е нещо като спалня за гости. Парно там не се пуска (единствено топлината от вертикалните тръби). Ако се наложи да се спи там, вечер ще се пуска електрически уред.
Стаята е с три вътрешни стени, комшиите над мен се отопляват, под мен са мазета, където е сравнително топло зимата... по описанието и вашите разисквания за топлоизолациите - най-рационално би било да е вътрешна изолация :?
За да не разтягаме темата като локум, моля само за отговор на един от въпросите ми, а именно ако сложа 3см. XPS вътре ще се обезсмисли ли стиропора след време отвън? Поне малко добавъчен ефект ще има ли? :? Малко глупаво вече питам, но съм изправен пред дилема.
Pecatacool - специалист
Pecatacool написа:
За да скрия изцяло тръбите зад гипсокартона трябва да монтирам конструкцията на 7-8см например от стената. Но ватата, ако е 5см няма да може да прилепне плътно до стената и картона. Ще останат около 2-3см...това проблем ли ще е?
Даже не на 7-8см, а точно 10см (премерих го). Това налага ли да се лепи първо ватата за стената?
Тани - модератор
Няма какво да лепиш - направо сложи 2 пласта по 5 см :) Ватата не е скъпа, а ако я залепиш за стената само 5 см. ще остане въздушна междина между нея и пароизолацията/гипскартона, което може да се окаже проблем!
Pecatacool - специалист
Тани написа:
Няма какво да лепиш - направо сложи 2 пласта по 5 см :) Ватата не е скъпа, а ако я залепиш за стената само 5 см. ще остане въздушна междина между нея и пароизолацията/гипскартона, което може да се окаже проблем!
Мерси много Тани... :-D Това ми беше в главата, но ме беше срам ли, нелогично ли, да попитам! Благодаря Ви много хора...

Тема "Въпрос за тръбите от парното и вата с картон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: