• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
parketmilanov - специалист
Другари! имам едно петно в китната и тучна ливадка тръгнало да изсъхва .първо мислех че аз от прекалено ниска коситба съм я Бастисал , но като се вгледах днес по -отблизо се оказа че точно там има мравуняк .как да постъпя ?третиране с препарат -какъв колко или обикновен напалм?:)
parketmilanov написа:
Другари! имам едно петно в китната и тучна ливадка тръгнало да изсъхва .първо мислех че аз от прекалено ниска коситба съм я Бастисал , но като се вгледах днес по -отблизо се оказа че точно там има мравуняк .как да постъпя ?третиране с препарат -какъв колко или обикновен напалм?:)

Здравейте, за първи път вземам отношение в сайта, но много искам да ви отговоря и най- вече да останете доволен. За борба с мравки се продават най- различни препарати . Но аз искам да ви кажаедин почти безплатен. Когато имам такива неканени гости , повече между плочките, ги посипвам с брашно и те панически избягват.От доста години правя така при необходимост, се повтарЖелая ви успех.А аз дано да успея да ви пратя съобщението.
Недка Апостолова
parketmilanov - специалист
за жалост мисля че с брашно ще стане още по видимо петното , макар че още утре ще пробвам ...ще се лиша от 1 бр.Мекичка :)
и ще коментирам резултата.....май трябва да се разходя до сортови семена или там някое друго магазинче за градински лекове и хапове:)
Travel_Mate - специалист
НУРЕЛЕ се казва препарата, мирише гадно, но има уникален ефект, докато почнеш да пръскаш и като се вгледаш виждаш как мравки и всичко живо бяга панически. И мравуняк съм унищожавал с него. На етикета го дават 28 дена карантинен период.
sepultura - специалист
А лафа беше - "и на мравката правя път"... :breit: тц, тц, на къде отива светът...
sepultura написа:
А лафа беше - "и на мравката правя път"... :breit: тц, тц, на къде отива светът...
Така е, но като ти излязат насред моравата е кофти.
Аз лично не ги закачам. При коситба косачката подравнява мравуняка и те после си се оправят сами :-D Засега надделявам
Имам обаче едни, които редовно се катерят по тазгодишните фиданки и правят зулуми. Напръсках около дръвчетата с някакъв "мухозол" и изчезнаха (засега)
DanielX - напреднал
Имам едно петно около блока, където си оставям скутера - с размери около 6х6 - тия гадове всичко са разорали нихната мама.
Баш около една джанка дето лятото около нея става мазало.
Явно се хранят от сока и плодчетата ѝ и сега са свършили манджата и са взели да орат наоколо тревите.
Не искам да ги ликвидирам и да замърсявам с нещо, просто искам да ги контролирам някак си. Може би да я обруля тая джанка преди да узрее...
naB4o - специалист
Купи си мравояд и го обучи да ги командва :P

Пробвай с методите тук, трудно е нещо, което няма разсъдък да го контролираш :)
klapan - напреднал
Syncro написа:
sepultura написа:
Така е, но като ти излязат насред моравата ...
Имам обаче едни, които редовно се катерят по тазгодишните фиданки и правят зулуми.
По принцип това са полезни животинки в природата.В гората или полето не нанасят вреди,но в обработваеми площи с дръвчета или градинки с цветя - отървете се от тях.Наскоро по NG Wild даваха филмче за тях,може и да сте го гледали.Те самите не са вредители по плодни и декоративни храсти и дървета,но живеят в симбиоза с листните въшки и ги разнасят по връхчетата на леторастите,където въшките отдолу под листата си правят колонии и са същинските вредители.А мравките се хранят със сладкия лепкав сок,отделян от смучещите въшки.Имат даже и разделение на труда си - специални мравки-доячки само събират капките сок от въшките,друга група - преносвачки,взима от първите сока и го пренася до мравуняка за храна.Така че вредата от мравките всъщност е в това - те разнасят по нежните връхчета на растенията листни въшки,за да им намерят все нови и нови места за колонии,от които събират сока за храна.А въшките с дейността си съсипват цветове,леторасти,плод - знаете каква напаст са....
DanielX - напреднал
Това с мравояда е добра идея, ама няма да му е комфортно в апартамента.
Значи ако напръскам стеблото на джанката с нещо може би няма да разнасят ларви?
Но да напръскам с какво? Гасена вар?
  • 1
  • 2

Тема "Мравки в тревата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: