Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lecki - специалист
Не съм съвсем бос но вашите съвети ми откриха
нови неща за които не се бях сещал
за което съм благодарен :)
Иначе предимствата на подовото
съм ги усещал и затова съм го избрал.
Иначе 100Вт/м2 , регулирането на температурата
ще го измисля и като прегледам някои теми
ще се справя .
Замислил съм го със Слънчев панел,електричество
и камина с водна риза.
vanko68 - специалист
Най-добрия вариант е да ползваш термопомпа за подовото. Като гледам колко неща си решил да накачулиш,сумарната инвестиция ще е по-висока от тази на ТП.
С термопомпата ще получиш най-ниски месечни сметки,освен това,ако подовото е сметнато,може и да охлажда в известна степен.Ще може да се осигури и целогодишно топла вода срещу смешни разходи от порядъка на 20-30 ст/ден. Безсмислено е в такъв случай да хвърлиш на покрива 2-3 000 лв,инвестицията просто няма избиване....
Прочетох темата и ми стана много интересно. Искам само да обърна внимание, че трябва да имате впредвид температура на водата при подово отопление. Тя е доста по ниска от работната при радиатори. Също има и доста противопоказания за подово отопление. Чел съм, че се вдига праха от пода, което не е никак приятно за вдишване. Също не било полезно за кръвоностните съдове на краката. С две думи аз лично го прилагам и препоръчвам най-вече за мокри помещения и административни сгради. Там където не е необходимо да се ходи без обувки.
Другото което също трябва да се има впредвид е, че има доста ограничения с подовите настилки. Задължително е да е нещо топлопроводимо. Всякакъв вид ламинати, дюшемета и паркети са нежелателни.
Препоръчвам да се използва подложка за серпентината и фибри за замаската. Както писаха по горе изолацията под тръбите е задължителна. От полиетиленова тръба PEX-AL HENCO съм много доволен. Качеството си е качество. :))
filmatoplo - майстор
Щото от радиаторите на се върти въздуха :roll: това дето пречело е за ел подовото заради магнитното поле от кабелите.
PLOCHKATABG - специалист
Мнение за подово отопление.
До преди 7-8 год. целия етаж ми беше на подово и все още е, но с клюцнати кабели на излазите.
Целя етаж беше на плочки, сега вече половината е с естествен паркет,като и др. половина ще стане с дърво.
В кухнята с голи крака не можеше да се стои повече от десетина минутки и въпреки всичко не ми беше комфортно, докато не си сложих котел на твърдо гориво- родих се с радиатори.
10 киловата на час и да не ми е готино, няма как да стане. Вярно сега имам и дограма и изолация, но съм минал през 4 типа на отопление и най доброто за мен си остава локално парно с радиатори .
Имал съм камина с въздух, камина с радиатори, подово отопление, и последното е най практично.
И аз си мислех, че като излъчва от всякъде на пода топлина ще бъде най добре, но на метър височина няма и помен от топлината, която очаквах. Циркулацията на въздух е най добра при радиатор монтиран под прозорец, другото за мен са бабини деветини.
Това е лично мнение породено от опити на едно и също място .
Грея етаж от къща, под мен, над мен и отстрани няма никой
torbalan - Дървен философ
малко сравняваш кон с кокошка...

10 квт подово с колко квт котел го сравняваш?

то по принцип и аз не съм фен на подовото, но това е друга тема ;)
filmatoplo - майстор
Признай си че ел подовото ти е било направено без изолация под него , после дограмата ти е била дървена и духането от нея е спирала конвекцията , камината не е котел :wink: .И както сам каза -сега с парното топлиш под и над тебе , комина ти също топли.Сега никой не отрича класиката -радиаторите , но водноподово направено по правилата в съответната изолирана сграда сие комфортно. :)Нека не спорим а да погледнем -температурната крива от радиатори и подово , тоест някой ако може да ги качи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Заповядай filmatoplo:
http://www.google.bg/url?sa=t&source=we ... iNumYvxD-w
Наистина водното подово отопление си е цяла наука и като не се направи както трябва се получават негативни резултати. Аз за мене си съм избрал одово отопление, само дето не съм го полагал още :)
filmatoplo - майстор
Лазаре благодаря :) не се сетих и за термоснимките в самата стая как се движи въздуха и оцветяването му температурно.

Тема "Водно подово отопление-да има ли отдолу топлоизолация или не" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: