Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PCL82 - майстор
Идеята е да дам приоритет на гравитачните кръгове.

За да не се получи прекалено спадане на температурата на водата и спиране на гравитачната циркулация мисля, че термостатът трябва да включва малко над 80 градуса и да изключва при 80 градуса.

Така на пресекулки целя да работи само помпеният кръг, а гравитачните винаги.

Смятам, че помпата няма да пречи на другите кръгове, защото колкото вода тя засмуква, толкова се и връща.

Идеята я взимствах от английски системи, при които има 4 извода.

На 2 по диагонал се връзват радиаторите с помпа. А на другите два гравитачно серпентината на бойлер и радиатор без вентил.

Този гравитачен кръг при тях е задължителен когато става дума за твърдо гориво. ЮПСите не ги считат за надежна защита.

Прикачен файл

Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg (26.45 KиБ) Видяна 18386 пъти
Последна промяна от PCL82 на ср юни 09, 2010 11:46 am, променено общо 2 пъти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Това тяхното с бойлера ми се струва голяма глупост - да не би да става въпрос за буфер? Ако е бойлер има поне 2 големинедостатъка такава систеа:
1) Бойлера ти трябва да е винаги студен, за да има запас за поемане на топлина в случай на спиране на тока
2) Серпетината на бойлера има голямо съпротивление и на гравитачен принцип трудно ще се получава циркулация.
Така, че предполагам става въпрос за буферен суд без серпентина, ама не се виждат добре надписите на снимката.
filmatoplo - майстор
Това ако е бойлер ,защо и той е със отворен разширителен съд :? после помпата я дават да дърпа от нищото :?
PCL82 - майстор
Качих по ясна картинка.

При тяхната система това е бойлер с достатъчно широка серпентина-поне 28мм. Бойлерите им са от медна ламарина. Понеже тя не държи на налягане бойлерът е безнапорен със втори пълнещ съд.

(Това може би обяснява защо в Англия няма смесителни батерии. При безнапорен бойлер смесването е неравномерно.)

Паралелно на бойлера има радиатор без вентили, като мощността на бойлера и този радиатор трябвало да е мин. 1/3 от мощността на котела.

Двете тръби които свършват в нищото след помпата захранват всички останали радиатори.

Идеята им е да се приготвя топла вода целогодишно, а при излишък от топлина през лятото се пуска помпата. През зимата пдвата кръга работят в паралел, като помпата тръгва след като се позагрее водата в бойлера.

При моята схема мисля, съм избегнал споменатите от Лазар Ганчев недостатъци?
filmatoplo - майстор
Извинявай за израза от нищото , ясно беше че идва от сградната инсталация .Сега виждам че бойлера е с мантел- (съд във съд ) а не със серпентина .Аз монтирам едни котли турски МАКТЕК които са по този начин със 4 извода -2 за сградата и 2 за бойлер и съд -аз бойлерните ги затапвам .Бойлера го свързвам като радиатор по системата а съд няма защото инсталацията е затворена с мембранен балон .
PCL82 - майстор
Погледнах схемите на МАКТЕК. При тях вярно има 4 извода, но два са предвидени само за разширителния съд, а другите два са за радиаторите.

На английски boiler, не значи бойлер, а котел. Затова тръбите там са safety flow, safety return - предпазна възходяща и предпазна низходяща, boiler folow, boler return-работна подаваща и работна връщаща.

Така че там не са предвидили гравитачен кръг за бойлер.
filmatoplo - майстор
Точно така , аз съм говорил с турчина от завода -беше дошъл за едно представяне на стоката .Те му викат -казан :wink:
PCL82 - майстор
Да се похваля какво направих лятото миналата година. Изнамерих едни майстори, които правят новите абонатни станции и още работят с черни тръби. Аз събрах информация и направих проект и хидравличен баланс на гравитачна система. Свързах се със завода за фитинги Берг Монтана, от където по каталог поръчах някои части, които не се продават масово.

Камината Прити ФГВ 15 беше преработена с още 4 извода в ъглите на водната риза, за да се осигури минимално хидравлично съпротивление.

Ето я схемата:

Прикачен файл

parno_shema_nova.JPG
parno_shema_nova.JPG (56.87 KиБ) Видяна 12772 пъти
PCL82 - майстор
Предстои запълване на дупките, куфари от гипсокартон и магеросване.
Камината:
Прикачен файл:
Камината-1.JPG
Прикачен файл:
Камината-2.JPG
Прикачен файл:
Камината-3.JPG
Прикачен файл:
Камината-4.JPG
Прикачен файл:
Камината-5.JPG
Прикачен файл: