Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
vyrhara - специалист
Имам въпрос към разбирачите- дърводелци:
Решил съм да си направя сам подматрачна рамка за новия ми латексов матрак за спалнята 164Х190(досега е имало 2 пружини и дюшеци) та какви размери летвички(горе- долу) да си купя и през колко см. да ги захвана?!
Поздрави! O:)
maroka - специалист
vyrhara написа:
Решил съм да си направя сам подматрачна рамка за новия ми латексов матрак за спалнята 164Х190(досега е имало 2 пружини и дюшеци) та какви размери летвички(горе- долу) да си купя и през колко см. да ги захвана?!
По-добре е да си купиш готова метална с букови ламели с обърната елипса подматрачна рамка. За твоя размер цената е към 100-120 лв.
rosso m - специалист
bidjo написа:
Здравейте отново.
Този път искам да питам относно подматрачните рамки.
Скоро си купихме легло с латексов матрак и подматрачна рамка РОСМАРИ с размери 144/190. Когато легнем на него имам чуството, че ламелите се огъват обратно. Това нормално ли е и не се ли губи ефекта и удобството на матрака?
На тебе са ти дали това http://megashop.bg/nani/m13/%D0%A0%D0%B ... _info.html Ако можеш да я замениш за тази http://megashop.bg/nani/m13/%D0%A0%D0%B ... _info.html няма да имаш проблеми.Не е препоръчително да си я правиш сам.
Ивето - помощник
Хммм, не разбирам от подматрачни рамки, но като чета какво пишете тук ... метални шини, ПДЧ плоскости продупчени... На моята спалня просто махнах преди няколко години двата дюшека и пружините и сложих един голям матрак мисля, че 200/190см - еднолицев. Много съм доволна, никакви подматрачни рамки, много е удобен. Мисля, че дадох около 160 лв и си реших проблема.
gofi - помощник
Ивето написа:
Хммм, не разбирам от подматрачни рамки, но като чета какво пишете тук ... метални шини, ПДЧ плоскости продупчени... На моята спалня просто махнах преди няколко години двата дюшека и пружините и сложих един голям матрак мисля, че 200/190см - еднолицев. Много съм доволна, никакви подматрачни рамки, много е удобен. Мисля, че дадох около 160 лв и си реших проблема.
За двулицев матрак трябва подматрачна рамка,в твоя случай не е нужна,твоя матрак си има твърда основа която е тапицирана заедно с пълнежа-пружина или дунапрен.
academil - помощник
Аз се справих така - 142х195 см, за 2 латексови матрака 72х190 см. А отдолу ще има чекмеджета 2 бр.на колелца с водачи по рамката.
tools - помощник
Относно предложението за обикновени дъски-забравете го,ламелите не случайно се произвеждат от многослоен буков фурнир /първо качество/ .Напреженията които понасят са в пъти повече от нормалните летви или дъски /за чам изобщо не говорим/.Здравината и еластичността зависят от конкретната конструкция , като най-важна е дебелината на ламела , а тя производствено се изчислява на базата на дължината. За размер 160 см.дебелината на ламела трябва да е минимум 13 мм.,а ширината е от 63 мм. до 75 мм. За да познаете дали ламелите са качествени трябва на добра светлина да погледнете структурата на детайла откъм канта /заоблената дълга страна/ , отцветяването трябва да е хомогенно и да няма по-светли фурнири /вложен по-евтин тополов материал/ -цвета на пропареният бук е червеникаво кафяв. Ролята им в подматрачната рамка е да действат като ресьор и комфорта наистина е много добър. Варианта със среден метален елемент е удачен само ако този елемент има опора в пода /т.нар "среден крак"/ и тогава се използват по-тесни и тънки ламели.Нормално е след няколко години употреба да се получи невъзвратима деформация на ламелите - правилното решение е да се подменят с нови и отново имате нов "амортисьорен пакет". Един съвет- ако имате възможност да избирате-вземете си рамка в която ламелите влизат вътре в металният профил през ПВЦ обувки , а не с външни такива. За справка само-цената на един кубик ламели е 1450 лв. от производителя,другото е просто пазар.
DanielX - напреднал
Да не отварям нова тема, ако може да попитам - някой да знае откъде бих могъл да купя ламела за подматрачна рамка?
Трябва ми със следните размери:

690/67/8 мм

Представлява следното нещо:

Изображение
rockwall - майстор
[quote="tools"]Относно предложението за обикновени дъски-забравете го,ламелите не случайно се произвеждат от многослоен буков фурнир /първо качество/ .Напреженията които понасят са в пъти повече от нормалните летви или дъски /за чам изобщо не говорим/.[/quote]

И да искам не мога да го направя - просто съм чупил повече ламели, отколкото чамови дъски.

Сигурно има и здрави такива, но последното, което мисля да правя в мебелен магазин, е да разглобявам ламелните подматрачни рамки и да ги изследвам на светлина или под микроскоп.

Нека производителите (или дистрибуторите), които толкова вярват в качеството на продукта, да му дадат 5-10 годишна гаранция с безплатна подмяна на счупените елементи ...... и няма да говорим изобщо за дъски
dido uzunov - специалист
maroka написа:
vyrhara написа:
По-добре е да си купиш готова метална с букови ламели с обърната елипса подматрачна рамка. За твоя размер цената е към 100-120 лв.
Прав си колега.От бук е най здраво.

Тема "подматрачна рамка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: