• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Pecatacool - специалист
Съгласен съм! :yes:
donnna - специалист
шамот има от 70 стотинки до левче за килограм. В баумакс, където предполагам си гледал тези тухли 24/11.5/4 см. по 2.29 има в торби по 5 кг - 5 лева. Бърка се с вода и става мазна лепкава кар и се зида. не трябва да става течност.
crez - майстор
donnna написа:
шамот има от 70 стотинки до левче за килограм. В баумакс, където предполагам си гледал тези тухли 24/11.5/4 см. по 2.29 има в торби по 5 кг - 5 лева. Бърка се с вода и става мазна лепкава кар и се зида. не трябва да става течност.
Задължително се слага и по 100-150 гр. обикновенна готварска сол на 1 кг. шамот. Не знам защо, но е от опит на стари майстори.
ArturDent - Почти Безобиден
За шамота: шамота е междинен продукт и определено не става за зидане. Пече се (1200-1500 градуса) и се разтрошава след това. Получава се нещо като пясък накрая, който се използва за зидане. Но опредеделено използвате грашно име.
И Crez определено познава технологията - може да я обясни!

Абе технологията е като при "печенето" на цимента, но се използва по-друг вид начален материал.

П.П. От този "шамот" се прави фаянса, абе кенефите....
naskov - майстор
crez написа:
Задължително се слага и по 100-150 гр. обикновенна готварска сол на 1 кг. шамот. Не знам защо, но е от опит на стари майстори.
Солта се слага за да не се напуква глината, когато са обмазвали печките отвътре.
crez - майстор
Шамота за зидане е междинен продукт, той няма слепващи свойства по време на зидане, след загряване се изпича и слепва тухлите. Новите високотемпературни лепила са по лесни за работа, слепват веднага и достигат пълна якост след загряване, но са по скъпи.
  • 1
  • 2

Тема "относно за огнеопорните тухли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: