• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mobilis - специалист
Здравейте. Скъса ми се едната "тапа" от слушалките на телефона и рекох да си ги поправя сам. Проводниците обаче са с много ш...на текстилна оплетка и вече се видях в чудо как да ги зачистя и запоя. Не хващам за първи път поялник и вече започнах да се :? ...
Моля, кажете някакъв проверен чалъм.

п.п. обгаряне с пламък и зачистване с ножче не стана.
hygro - майстор
Нишките не са излишни - придават механична здравина. Отрязваш от канюла с подходящ диаметър късо парче, нанизваш двете жици вътре заедно с нишките и стисваш с клещите.
Johny - майстор
Парче винилов шлаух и след това с поялника натриваш края на проводника в/у него. После калайдисваш.
mobilis - специалист
Johny написа:
Парче винилов шлаух и след това с поялника натриваш края на проводника в/у него. После калайдисваш.
Нещо не разбрах. А и май аз не съм се доизяснил. Трябва да запоя едната слушалка - "говорителче" към проводниците. Направих перфектни лъскави "пъпки", но по никакъв начин не мога да запоя активния проводник. Медната оплетка - "маса" се запоява горе-долу добре (нищо, че и в нея има малко текстил).

п.п. запоявал съм литцендрат, ама това няма нищо общо. :skeptisch:
Johny - майстор
Дай да уточним. Ти попита как да зачистиш и запоиш проводниците. Текстилната оплетка не влиза в сметката. Много тънки проводници и литцендрат се зачистват по указаният начин /правил съм го/. То там жилата са си литцендрат. Не разбрах как, ако си калайдисал проводника, не можеш да го запоиш!? Наскоро правих тази процедура със слушалките на сина и нямаше проблем.
kabel96 - специалист
Може и да не ги запои никога ако са от новите "модерни" китайски кабели които са с алуминиев проводник.
Johny - майстор
kabel96 написа:
Може и да не ги запои никога ако са от новите "модерни" китайски кабели които са с алуминиев проводник.
След като ги е калайдисал, няма начин да не ги запои. Не съм срещал токова тънак Al проводник.
Имаше една руска технология за запояване на Al проводник, но сега на 2-3 ракии и толкова бири -sorry до утре! :partyman:
mobilis - специалист
Калайдисах пистите на слушалката, където се запояват проводниците. Посмъртно не мога да зачистя и запоя активния проводник. Масата се запоява горе долу. Слушаките са от Нокия. Чопля ги, защото нови (оригинални) са 35 левчета. :lol:
mirk - майстор
И що не го смениш този скапан проводник с нещо по нормално за запояване.
Johny - майстор
Наскоро запоявах слушалките на наследника и зачиствах по горния начин. Нещо бъркаш в технологията.

Прикачен файл

P6151997-2.jpg
P6151997-2.jpg (42.66 KиБ) Видяна 4651 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Запояване на проводници с текстил?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: