• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idakieff - специалист
тази идея за амонячните хладилници не е от вчера и май няма да е и за един ден според мен има бъдеще дори само заради това че първата схема за такъв хладилник я е начертал аинщаин незнам къде но съм го чел това
искам да питам колегата AntonBM има ли инфо за в държавите където има централно студоподаване на какъв принцип изтудяват водата
sstefanov - майстор
Май е най-добре от слънцето да правите ток и с него да захранвате обикновени климатици.
LazarGanev - "Велик майстор"
И това не е изгодно за момента :)
inspo - майстор
:-D

Прикачен файл

09.jpg
09.jpg (33.83 KиБ) Видяна 4495 пъти
AntonBM - специалист
Idakieff, такива хладилни центрове има в арабските държави. Не съм виждал на живо изпълнението, но от това, което съм чувал предпочитаната схема при тях е абсорбционни хладилни машини комбинирани с адиабатни кули. Само, че техните абсорбционни машини си ги карат на течно или газообразно гориво... имат си го в излишък. Чилърите им са големи като локомотиви!
Преди 7-8 години, щях и аз да проектирам такава инсталация за комплекс от хотели в Поморие. Тогава инвеститора на обекта беше консултиран от проф. Ст. Стамов и той беше препоръчал да се направи такъв център. Съставих идеен проект и приблизителна стойностна сметка по него. Инвеститора видя за какви пари става въпрос и се отказа... Минахме на стандартни чилири въздух/вода, качени на покрива на хотелите.
В Лукоил (НХК – Бургас) има централно подаване на студоносител 7-12°С по естакадите. Не съм се заинтересувал как го произвеждат... Възможно е да се ползва и отпадъчен студ от ендотермични химични реакции, но със сигурност си имат и хладилен център. Предполагам, че и там студа се прави от абсорбционни хладилни машини и адиабатни охладителни кули. Все пак в НХК-то има и гориво и отпадък на топлина.
Проблема на централното судоподаване е в дебита на топлоносителя. При вода с температурна разлика 7/12°С дебита е голям и се получават тръбопроводи с голям диаметър. Да се разхожда топлоносител по такива тръби на големи разстояния не е изгодно. По-евтино е да се прави студа на място. Това беше и основната причина да се откажат в Поморие от хладилния център и да минем на отделни машини. За да се захранят всички хотели, трябваше до хладилния център да се пуснат тръби с диаметър Ø420 mm. Представи си 2 такива тръби с топлоизолация как се крият под земята... Идеята беше да се положат в проходим подземен колектор заедно с още 2 бр. Ø220 по които щеше да върви топлоносител 80/60°С (за бойлерите), ВиК, ЕЛ и др. комуникации. Цената на този колектор беше съразмерима със стойността на един от хотелите...
idakieff - специалист
първо благодаря за информацията
значи миналата година ходих на един курс организиран от алстом а вече е преименуван на логстор това е датска фирма дето произвейда готово изолираните тръби и лектора беше датчанин и каза че вече на много места в европа имало централно топлоподаване и студоподаване карали по 4 тръби и използвали същите абонатни станций с пластинчати топлообменици и било доста изгодно :? явно само при нас нищо не е изгодно на никой не му се дават пари само искат да цицкат :-D
питахме го защо ви е в дания студоподаване като там студ да искаш човека беше лаконичен и каза че работниците и служителите работили по добре при нормална температура в халетата и канцеларите дори и лятото да е кратко
filmatoplo - майстор
Аз имам ся един обект -плажно пясъчно подово отопление и охлаждане с бира. :lol: ох да разчупим леда :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Охлаждане с радиатори-Възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: