• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Илиян Илиев™ - майстор
На пода е излишно всякакво шпакловане, ако няма големи неравности. Даже и грунда е излишен щом ще се употребява флексово лепило. Важно е под плочката да е добре запълнено и няма как да мръдне.

Все пак е добре да се отстранят всякакви мазни петна, ако има такива.

За стените са споменали. При дебелина 2см трудно напуква. Все пак комбинацията силен разтвор и жега води до напукване. Опитай да нанесеш на два пъти. Примерно 1,5см първия път и след около час останалото.

Дори и да се получи леко напукване някъде не е фатално. Мазилката няма да падне, вода няма да просмуче, защото е вътрешно и те така.

п.п. Преди мазилката може да грундираш леко, но на пода само ако има излишен грунд или е ефтин :wink:
ugeen - напреднал
Започнаха да ми се проясняват работите но остана нещо което още ме тревожи.От вашия споделен опит и от хубавата и подробна статия за мазилката разбрах че ,слоя не трябва да е с дебелина под 1,5см за да е здрава мазилката.Аз мислех да направя майката в горния край на 0 см(равно със стената),понеже кривината започва някъде на 2/3 от височината на стената и да изравнявам до пода където трябва да стане слой около 2,5см.Колегата който е разяснил подробно процедурата казва че едното от пилетата трябва да е с 2 см по високо от най-високата точка на стената,за да не става слоя по-тънък от 1,5см.При мен това автоматично означава, трябва да мажа цялата стена до горе,а от долу слоя ми ще нарасне с още 2см.Това ще е излишно защото цялата ми височина е 3м ,а от 2,40м нагоре реално не ме интересува защото мисля да го скрия с един таван Армстронг.Плочките ще са ми до 2-рия метър.Ако направя мазилката както аз мислех и да я изравня на нула на 2/3 от височината,това означава че където мазилката е по тънка или ще се напука или ще падне,а и най- горните два реда плочки ще стъпят на много тънка мазилка,което ме притеснява.Четох за хастарна мазилка на Weber 201P,не ми се видя толкова скъпа,но в инструкциите и за полагане изрично е упоменато минимална дебелина на слоя 15мм ,а максимална 30мм.Кажете как да постъпя в случая.
stivemaster - майстор
Присъединявам се към мнението на Илиян но те съветвам всичко което ти се струва лесно за сваляне го свали от стената .Грундирай и след това си направи с цимент и пясък майки на нивел .Намери си пластификатор заместващ варта и с цимент ,пясък и пластификатор попълни ниските зони(измажи) стените като на дебелите места ще се наложи сигурно на две и три ръце - зависи от теб.След това лепи с флексово лепило с цена над 12лв/торбата без да грундираш.Ако има нещо неясно гледай от спеца http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=7087
  • 1
  • 2

Тема "Плочки върху мозайка и стени на остъклена тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: