• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
niki_sap - специалист
След днешните дъждове в София установих наводнение в мазето. Блока е нов, на 5 години и до момента не сме имали никакви проблеми - мазетата се позлват като стаи без никаква или почти никаква влага.
Днес се получи нещо много интересно - наводниха се само някой мазета. Логика не мога да намеря - моето е вътрешно, без пряк достъп до почвата (не се пада на фасадата на блока), в близост до него не преминават нито тръби за чиста, нито за мръсна вода. Преминават през 1 мазе, което е абсолютно сухо. И все пак моето беше наводнено с поне 4-5 пръста вода. На местата където имаше наводнение се чуваше интересен шум - като песен на птички, писукане, леко свистене. Това според мен звучеше като просмукване на вода през пода - т.е. някакви подпочвени води, които се качват и избиват само на определени места. Първият ми въпрос е прав ли съм? И ако да, как да се боря с проблема?
niki_sap - специалист
Сложно а :)
Основния ми проблем е дали са подпочвени води или е нещо друго. Защото ако е спукана тръба - ок, ще се смени, но ако са води - просто не виждам как...
То каквото и да е, първата ми идея е да направя някаква хидроизолация по пода и 30-тина сантиметра по стените, циментена замазка - 6-7 см. за да вдигна нивото над общото и праг. Проблема е че коридора пред мазето беше абсолютно сух, в съседното мазе само малка локва, а при мен 4-5 пръста вода..... Отделно идеята е да пробваме да решим проблема генерално в блока - а не само за моето мазе - ако във всички има влага, кел файда, че моето е на 5 см. по-високо..... дайте акъл....
Илиян Илиев™ - майстор
С това свистене по-скоро тръба е спукана. Ако нивото се покачва значи е водопроводна. Ако нивото не се покачва ще дойде да е отходна някаква.

Първо разберете от къде идва водата и после акъл за разни изолации. Ако не се отстрани теча никаква изолация няма да помогне.

п.п. Дано не са подпочвени води, че ще падне блока. :wink:
niki_sap - специалист
Абе и на мен не ми се вярва да са подпочвени води. Все пак 5 години никакви проблеми и сега от един по-сериозен дъжд - не е като да не е имало подобни дъждове до сега. От друга страна покрай моето мазе не минава никаква тръба. Тъй като и подземните гаражи бяха наводнени си мисля да не би тръбите за мръсна вода да са се затлачили (водостоците и дворните сифони се събират в канализацията), водата от силния дъжд да се е върнала през сифоните и да е наводнила гаражите, а при мазетата някъде някоя да се е разлепила или разцепила и водата да си е намерила път под мазетата и съоветно да е избила където е най-тънка замазката?
Илиян Илиев™ - майстор
Работили сме в подземен гараж. Лоша хидроизолация. При всеки дъжд тече вода през стените(стоманобетон, около 40-50см). Вън отвсякъде тротоари и асфалтирани пътища. Водата все си намира път през разни наставки и пукнатини в бетона.

Естествено наводняваше се там и те така. След известно умуване направихме канали с подходящ наклон(къде под нивото на пода, къде над) отвеждащи водата в шахта с помпа. Като цъкне поплавъка помпата изкарва в канализацията и те така.

Та мисълта ми е, че там си се виждаше откъде идва водата. Така и при теб - ако се знае източника ще се намери решение. :wink:
todor_velikov - специалист
АКО каналите минават по таваните на мазетата 100 % че не е спукана тръба,а са подпочвени води,и при нас в чисто нов блок е така,само че при почти все дъжд.просто при наливане на основите на сградата не сложиха отдолу никаква хидроизолация :shock:
и сега отгоре мазах някаква хидроизолация на циментова основа и непрекъснато е мокро-демек няма спасение :idea:
bat_al_a - специалист
И аз съм на мнение, че хидроизолация се прави отвън, а не отвътре, но при вашия краен случай, защо не пробвате с капилярните хидроизолации, естествено ако са подземни води, а не спукване на канал.
niki_sap - специалист
За момента оставаме на варианта, че от някъде е върнало вода при големия дъжд и просто е избила на няколко места.
Сега един от въпросите е какъв е най-евтиния и ефективен начин за почистване на тръбите от наслоявания? Лайнарка на ВиК искат 200 лв. на час. В съседния блок дошли и пушили и цъкали с език 4 часа.... Нещо по-евтино и все пак ефективно?
Илиян Илиев™ - майстор
Потърси СХЛ. Доколкото знам има и видео наблюдение на тръбите. Поне ще се знае за какво се плаща. А колко взима не знам. Питай него. :wink:
genata6 - специалист
Интересно ми стана решихте ли проблена и аз съм с подобен случей и проблем !
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с наводнено мазе в нов блок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: