• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Mapek - специалист
Мисля, че основа са снимките. Ще се опитам и с думи.

1. 4 медни тръби по 3м, запоени /от хладилен техник/ 3бр "U"-колена, два накрайника с резба 3/4", няколко парчета дебел меден проводник за фиксиране /укрепване/ на конструкцията.
2. Върху така направената конструкция полагам медното фолио, върху него по дължина на тръбите - дървени летвички - 1,5/1,5см. Пробивам фолиото и превързвам с медна жица, така че дървената летвичка да притиска надеждно фолиото към тръбата.
3. Боядисах с обикновена блажна боя /мат/.
4. Направих с подръчи средства за огъване кутия от един лист поцинковона ламарина 2м/1м
5. На дъното на кутията - двоен слой вата, колекторното блокче и отгоре стъклото с лек напън на страничните стени.
6. Херметизиране със силикон за стъкло.

В общи лини - това е. Поне според мен :wink: - сам не мога да знам доколко разбираемо и изчерпателно съм го описал - затова пък съм на разположение за уточнаване :thumbs:
filmatoplo - майстор
Точно си го направил оня ден -ремонтирах един оригинален панел , пълна смешка устройството му :wink: беше се пукнал от замръза.
kuuuuuul - майстор
Идеята не е лоша,изпълнението също много добро,но ф22 ми се струва голямо а и крайната цена за направи си сам също.Много по лесно и евтино и с доказан ефект е с панелен радиатор и импровизиран стъклопакет от стари прозорци,крайна цена 25лв.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=14712
в края на страницата.
Mapek - специалист
Аз също съм правил и други изпълнения. Постигал съм различни резултати на различни цени. В момента това е разумен компромис /поне за мен/ между цена, качество и надеждност.
Би ли се обосновал защо намираш диаметъра на тръбите за голям. При положение, че цялостно системата е изпълнена с ø20-22 и е гравитачна, едно свиване на диаметъра, дори само в една точка ще ограничи потока :!: А какво ще спечеля ако ползвам по-тънки такива :?: Сериозно те питам.
Би ли уточнил кое точно ти струва 25лв - стъклото, радиатора, помпата, тръбите, фитингите, изолацията, РС или нещо друго. И тук питам сериозно /не се заяждам/.
kuuuuuul - майстор
Е щом е гравитачна размера е добър,а радиатор щеше да е също подходящ,с по тънки тръби според мен ще постигнеш по висока температура но трябва помпа. 25лв ми струваше панела/10лв радиатор,5лв спрей и 10лв изолация/ стъклата от стари прозорци,корпуса дървен/употребявани талпи/,ползвах го 3год. за 80л бойлер.
mien - специалист
kuuuuuul написа:
Е щом е гравитачна размера е добър,а радиатор щеше да е също подходящ,с по тънки тръби според мен ще постигнеш по висока температура но трябва помпа. 25лв ми струваше панела/10лв радиатор,5лв спрей и 10лв изолация/ стъклата от стари прозорци,корпуса дървен/употребявани талпи/,ползвах го 3год. за 80л бойлер.
Аз си мислех да го правя с алум.радиатор - 20ребра,но повече ме интересува през кои сезони,каква работа върши,за лятото е ясно...
kuuuuuul - майстор
Незнам с алуминиев да ли ще е добре,ако ти е без пари може да пробваш иначе всичко зависи от слънцето ако има работи,не толкова ефективно като купешките защото трябва да се нагрява повече вода,моя един м2 събираше около 7л а 2м2 купешки 3л.За себе си съм стигнал до извода че инвестицията трябва да се сведе до разумния минимум.
gorgidanchev - специалист
Аз съм втора година със същото испълнение...гравитачно.Турските панелки не могат да вдигнат температурата която аз имам.Пиша за съседи с помпи и др. подробности.При мен има ...няма ток водата се топли.Панела е с горна и долна тръба 22 мм. и съответно напречните са на два метра 12мм.Само имам проблем с едни глароси.Ядат , късат изолацията.Идея си нямам откъде се появиха.Как се гонят глароси :? Напомням , че сме до дунава а не може да се спи от тия животинки.
gorgidanchev - специалист
Забравих най важното.Два квадрата е панела.
world_explorer - специалист
gorgidanchev написа:
Само имам проблем с едни глароси.Ядат , късат изолацията.
И аз имах подобни проблеми. :sad:
Реших проблема много лесно. Обвих тръбите както са с изолацията с мрежата за армиране на фибран (не знам как се казва де не съм строител), като предварително я нарязах на ленти с ширина около 15 см. Приготвих церазит и с гумени ръкавици направо вземах от кофата и замазвах. Стана перфектно :wink: . Оттогава никакви гларуси и гарги и свраки не ме притесняват :-D . Е налага се отвреме на време да мия солара но това е нормално.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема "Слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: