Най - вълнуващия въпрос зимно време.
subzero - специалист
днес най накрая си купих желаната камина :-D http://www.prity-bg.com/Products/produc ... oductid=17 и сега идва мн работа по нея а и съответно мн въпроси към вас :) да започна с първия :) трябва да изградя някаква констукция за да я надигна на необходимата височина понеже самата камина няма крачета и си мисля че маи най лесно и бързо ще стане с итонг, но нз дали той ще може да издържи тежеста на камината защото като напълня и водната риза тежеста ще достигне 200 кг или можеби като изградя под формата на Л на височина 2-3 блокчета трябва да сложа нещо по твърдо отгоре :?
PLOCHKATABG - специалист
subzero написа:
днес най накрая си купих желаната камина :-D http://www.prity-bg.com/Products/produc ... oductid=17 и сега идва мн работа по нея а и съответно мн въпроси към вас :) да започна с първия :) трябва да изградя някаква констукция за да я надигна на необходимата височина понеже самата камина няма крачета и си мисля че маи най лесно и бързо ще стане с итонг, но нз дали той ще може да издържи тежеста на камината защото като напълня и водната риза тежеста ще достигне 200 кг или можеби като изградя под формата на Л на височина 2-3 блокчета трябва да сложа нещо по твърдо отгоре :?
След като вече си я вдигнал на бувата П, горното на п-то ще си го отлееш от бетон с арматура. Имай навпредвид, че дъното се напича много, а газобетона не държи на топлина.
15-ка газобетон ще е добре за под бетоновата основа. Ако облицоваш с картон, както и предполагам, трябва да сложиш и минерална вата от вътре за изолация . Трябва да помислиш от къде да ти излиза температурата от самата камина .
Takezo Sensey - модератор
subzero написа:
А вероятно искаше да каже :

Днес най накрая си купих желаната камина :-D

Изображение

И сега идва много работа по нея, а и съответно много въпроси към Вас :) да започна с първия : :)

Трябва да изградя някаква конструкция, за да я надигна на необходимата височина понеже самата камина няма крачета и си мисля, че май най-лесно и бързо ще стане с итонг.

Не знам дали той ще може да издържи тежеста на камината, защото като напълня и водната риза тежеста ще достигне 200 кг или може би като изградя под формата на "Л" на височина 2-3 блокчета трябва да сложа нещо по-твърдо отгоре :?

Как да си направим сами камина-част първа(ЦЪК)

Как да си направим сами камина.(продължение)-част втора(ЦЪК)

:-D
subzero - специалист
Takezo така е, най накрая :-D тези статии съм ги разгледал и ми е ясно обличането на камината и ще го правя с гипсокартон, но и в двете статии камините си имат собствени метални крачета на които стъпват и не е необходимо да се изгражда основа на която да легне самата камина!
PLOCHKATABG аз ако ще трябва да отливам с бетон горната част на основата на която ще ми ляга камината, за какво ми е итонг? няма ли да е по добре направо да го отлея цялото? а да попитам колко е допостимата тежест която дават на итонг да издържа ? мисля си и друго ако си го изградя с итонг само и сложа отгоре му по дължина плосък винкел на които да ляга камината няма ли да се намали напрежението върху него :?
PLOCHKATABG - специалист
subzero написа:
Takezo така е, най накрая :-D тези статии съм ги разгледал и ми е ясно обличането на камината и ще го правя с гипсокартон, но и в двете статии камините си имат собствени метални крачета на които стъпват и не е необходимо да се изгражда основа на която да легне самата камина!
PLOCHKATABG аз ако ще трябва да отливам с бетон горната част на основата на която ще ми ляга камината, за какво ми е итонг? няма ли да е по добре направо да го отлея цялото? а да попитам колко е допостимата тежест която дават на итонг да издържа ? мисля си и друго ако си го изградя с итонг само и сложа отгоре му по дължина плосък винкел на които да ляга камината няма ли да се намали напрежението върху него :?
Идеята ми е само "краката" на този плот да са от тухли, може и целия да е от бетон, но така става тежко и много по трудоемко, кофражи и подобни.
Допустима тежест, 25кг./кв.см., при плътно стъпила тухла .
subzero - специалист
искаш да кажеш че трябва да стане така ли ? а колко см да го отлея дебело ? а и този бетон които ще отлея отгоре върху итонга понеже и той тежи няма ли да увелечи напрежението върху блокчетата, ще могат ли да понесат два реда итонг над 200 кг тежест

Прикачен файл

untitled.jpg
untitled.jpg (6.99 KиБ) Видяна 9871 пъти
PLOCHKATABG - специалист
subzero написа:
искаш да кажеш че трябва да стане така ли ? а колко см да го отлея дебело ? а и този бетон които ще отлея отгоре върху итонга понеже и той тежи няма ли да увелечи напрежението върху блокчетата, ще могат ли да понесат два реда итонг над 200 кг тежест
При мен дебелината беше около 6см, отлято в/у тухли от сгур бетон, такива имах тогава. Няма проблем за газобетона, 15 см ширина е доста здраво и напълно достатъчно.
subzero - специалист
а може ли вместо итонг да го направя с тухли единички или четворки и кои от двата вида са по здрави, а отгоре пак да си го отлея
PLOCHKATABG - специалист
Няма проблем с единична, легнала става също много здраво, четворка не ти препоръчвам, доста по слаба е .
Илиян Илиев™ - майстор
В ютуба има разни клипве за барбекюта и камини изцяло от итонг. Не знам защо се шири мнението, че не държи на жега. :?

edit: Сега се сещам, че зимата сме палили празни чувалчета от цимент до неизмазана стена и се спукаха тухлите. :shock:

Тема "изграждане на камина Прити" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: