• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Звъннах ама май в събота почива завода в Поморие , лято е ходят и на плаж :lol: във всички случаи контролера не е 15 лева :wink:
srusev - специалист
Сигурно има.

А някой пробвал ли го е на екобрикети от слънчогледова люспа. Производителя ми е под носа. Някъде четох, че горенето им не можело да се регулира.
filmatoplo - майстор
Поне ти са близо -лесно ще пробваш как горят тези слънчогледови пресовки :wink: с тях пиролиза едва ли ще се получава -просто сигурно ще горят по калорично заради остатъчна мазнина от слънчогледа.Пробвал съм в Атмоса да горя еко брикети -горят добре но много бързо свършват. :wink:
filmatoplo - майстор
Русев -котела ти -комби ли е , буфера колко литра е :? на мен ми артиса един 500 литров оригинален Сънсистем.
srusev - специалист
комби е, буфера фирмата,която ми монтира котела, ще ми го прави май е 300л. Вземат готови тела за бойлери от Теси и ги правят на буфери за доста добри пари.
srusev - специалист
Питах нещо по-горе.

Тази зима ще имам монтирани 15-20КВ отдаваща мощност радиатори, интересува ме котела като е 30кв., аз за каква мощност да се запасявам с дърва.

20 или 30 кубика?
filmatoplo - майстор
Минимум -20 кубика приготви , по големия котел нее проблем , и 50 киловатови Атмоси съм вързвал за 150-200 кв площ.Даже точно тоя Атмос със сухи дърва изкара с 15 кубика зимата.
srusev - специалист
иначе с еко брикети колко издържа с едно зареждане?
filmatoplo - майстор
Екобрикетите горят като барут -силно но за кратко.Комшията опита -купи 2 палета и каза че не му отърва.Подобно на пелетите .Моето Прити изгаря 8 кубика дърва -купувам по 10 ими остават по 2 .Дървата ми струват 600 лв нарязани и нацепени.Виж в темата Водопада с 20 киловата Атмос колко гориво изгаря -нещо комбинирано беше дърва и въглища. :wink:
srusev - специалист
Виж мойте сметки дърва/брикети ми идват еднакви, ако взема таблицата на атмос.цз, защото като кубатура при мен е ~370.

Дърва - 21х60+цепене ~ 1300лв.
Екобрикети - 8т.х160+транспорт 1350лв.
Оделно че мога да си ги земам на по тон, да не затварям капитала в гориво.
Водопада пак отива на там 3х220+3х120 = 1020лв. + транспорт,мъкнене, склад. :razz:

Екобрикетите са с >10% влага и калоричност 5000. Ама дали ще има пиролиза?:)

Съседа със Прити комбинира екобрикет и домбас. Каза че само на екобрикет неможел да контролира горенето. Ако атмоса може ще карам на такова само. Тази зима ще експериментирам с всички видове гориво пък после ще правя предварителни сметки.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 32

Тема "Избор на пиролизен котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: