Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Chefo77 - майстор
ribnikolaevi написа:
Охо, благодаря. Видях че те предлагат и това, което също ми е болна тема напоследък - пластмасовите ъглови лайсни за бани не ми харесват. Вчера видях стоманена лайсна и ми хареса, на първо четене фирмата която ми препоръча също има такива.
Знаеш ли някакво име на тези силиконови лайсни, за да ги търся по лесно в нета (трябват ми в София)
Ако знаех как се водят, щях да го напиша, колега :( В линка, който съм дал, има адрес за София, прескочи дотам и виж какво представляват точно (може и нещо друго да ти дойде като идея за къщата), но после сподели името и ние да знаем :) :)

Едит: Знаеш ли къде много често използват тези лайсни - като дистанционери за теракота или гранитогрес, когато правят големи площи.
solo5 - майстор
Chefo77, много полезно мнение =D>
pavkatay - майстор
solo5 написа:
Chefo77, много полезно мнение =D>
абсолютно съм съгласен, но искаме и снимки на това решение. на мен ми е интересно, а и на други предполагам :?
Chefo77 - майстор
Обещах снимки ... ето ги :)

Изображение Изображение Изображение
desem - специалист
Spokoiniq написа:
За да избегнеш мърдането на паркета(моя е залепен дъб 22мм но все пак) се ползва за по-красиво буфер от корк, който се лакира(в моя случай ваксира).Разликата с теб е че при мен си е гранит 20мм.
Здравейте, аз съм много встрани от майсторлъка, но ми се налага да проуча как става прехода гранитогрес-паркет без лайсна.

Определено този вариант, който съм цитирала ми допада, другия със силикона - не.

Така ето какво разбрах.
1во. Реди се гранитогреса (някой каза "...първо мокрите процеси...")

след това обаче идват въпросите:
- Паркета се лепи за гранитогреса и се допълва с корк или първо корка се лепи за ганитогреса, а след това за него и паркета?
- Гранитогреса+лепилото не е ли с различна височина от тази на паркета?

Може ли такъв прехода да се направи и между други настилки паркет/теракот/ламинат?
Не искам прагове и лайсни, а ще се наложат няколко прехода. В кодидора - гранитогрес само където е вратата, а останалия коридор ще е паркет. И след това от коридорът към:
- банята от паркет ще мине в теракот;
- към холокухнята ще продължи паркета, но пък вътре ще трябва да мине към гранитогрес в частта с кухнята(само под шкафовете, ще излиза 5 см от тях)
- стаите пакет или ламинат в зависимост от финансите.

Благодаря предварително за помоща.
Chefo77 - майстор
Здравейте!
Да, първо се лепи гранитогреса. Нивото му трябва да е равно с това на паркета, затова предвидете дебелината на паркета + 1 мм - т.е. при паркет 16 мм, разстоянието между горния ръб на гранитогреса и замазката до него да е 17 мм.
Паркетът не се лепи за гранитогреса, а за замазката (ако изберете вариант с лепене към пода, разбира се). Корковият преход може да бъде поставен преди (по време) или след монтирането на паркета. Ако изберете варианта преди или по време на монтирането, изрязвате ленти от корк с широчина равна или по-малка от дебелината на паркета, и с много фини ленти или топчици силикон (да речем) ги закрепвате за страничния край на гранитогреса. Подравнявате горния ръб и затискате с паркета от другата страна. Ако изберете варианта за последващ монтаж на корка, между паркета и гранитогреса трябва да бъде оставена фуга, равна на дебелината на корковия преход. След това в самата фуга можете да напъхате ленти корк. Аз мисля, че в самата фуга е добре да сложите малко силикон и лентата да бъде по-малка от дебелината на паркета, като с внимателни движения набутвате корка във фугата и изравнявате горния край. Другият вариант е да сложите по-широка лента и да изрязвате в последствие - за мен рискът от "нащърбване" на корка при рязане на място е по-голям.
Относно преходите - може между паркет и паркет да монтирате корков преход. Между паркет и ламинат нека кажат колегите, които са монтирали - дали вертикалното движение на ламината не уврежда корка.
Поздрави!
desem - специалист
Chefo77, благодаря за отговора. Да правилно паркера за замазката. А дали може да се залепи и за гранитогреса и да няма нужда от нещо за запълване ... или трябва да има фуга, за да може да се разширява настилката?

Погледнах в подписа и много ми хареса паркета със стълбата. Какъв е?
Chefo77 - майстор
Не може да е без фуга, т.е. не че не може, а не бива - винаги се оставя такава, за да понесе евентуални разширения на паркета. А тръгне ли да се разширява, кърти много лошо.

Паркетът на стълбите (предполагам имате предвид белите стълби) е ламинат - Kronoswiss, 2307 като модел.

Поздрави!

Тема "Фуга между паркет масив и гранитогрес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: