Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
subzero - специалист
някои лепил ли си е от каменните плочи върху дoвар или къщата си и може ли да ми даде малко инфо,че нещо неможах да намеря такава тема :?
ot_gorata - помощник
тези дни имаме майстор в къщи,които лепи изкуствен камък.стените са двете камък а едната тухла.единия ден нахвърлиха хоросан на камъка а на другия измазаха всички стени.след като изравниха всички стени с лепило залепиха изкуствения камък.смятам че и с естествен камък трябва първо да се измаче а после с лепило ако не е голяма площ или с цимент и пясък
subzero - специалист
не не май не ме разбра добре :) имах предвид само как се лепи каменни плочи върху вече измазана стена. в смисъл каква е технологията и тъбкостите ? грундира ли се преди лепенето, с какво се лепят понеже каменните плочи са по тежки, как се фугира между тях и всякакви тънкости :)
filmatoplo - майстор
Комшията скоро лепи камък на бетонна ограда с разтвор от -пясък,цимент и лепило за терикот -така разтвора седи по лепкав и не дърпа за секунди.Камъка му беше -Гнайс.Оставяше фуга 1-2 санта -подпира ги с разни летвички и камъчета на места където се свлича камъка -за час два са дръпнали здраво .Фугираше ги със малка шпатолка -и се мие и бърше веднага камъка със влажна гъба . :wink:
peter_m - специалист
Аз днес свърших с моите камъняци. Лепих с лепило Деко за камък (11.50 торбата). Камъните подпирах с парченца стиропор (останали от изолацията). Фугирах с флексово лепило (не знам защо, но декото много се разтичаше като пробвах с него, иначе като изсъхне става бетон). Фугирането го правих с торбичка от вар с отгризан единия край :-D . Така не се цапа и не е нужно постоянно миене. Фугата се заглажда с пръст (в гумена ракавица). След това боядисах фугата със фасадна боя (сива). Така се изравни цвета на фугата и "изпъкнаха" камъните. И после с 2 ръце лак за камък.

Снимка евентуално утре ако те интересува.

... лелее ако съм знаел предварително колко бавно става всичко това никога нямаше да се хвана.
PLOCHKATABG - специалист
В зависимост дали камъка е профилиран(еднакво дебел), могат да се получат две визии. Едната е с равномерно полагане на камъка, някъде се слага повече материал, някъде по малко, зависи от дебелината на плочата. Другия е релефно къде как дойде,слага се еднакво количество материал зад всяка плоча и се набива до откат, като по дебелите плочи се разпределят доло горе на око с някаква симетрия ,общо взето на всяка плоча трябва да се намери точното място, случвало ми се е да хвана 10 плочи и чак 11-тата да я сложа. Просто си е малък пъзел.

Когато се лепи с дебелина на материала и плочите се изравняват всяка една, материала трябва да има и пясък и цимент както и лепило, лепилото трябва да бъде около 50%,ако се сложи само лепило, задължително ще свлича на по дебелите пластове и трябва да е прекалено гъсто, от там му се намалява и лепателната способност, затова се добавя и цимент. Когато се лепи без плочите да имат еднаква повърхнина, се лепи само на лепило, няма нужда от добавяне на пясък и цимент.Трябва да се има навпредвид, че когато се добави цимент към разтвора, плочата която се нацапа с него трябва да се чисти по навреме защото цимента дърпа доста по бързо.
За фугата трябва да се приготвят различни дебелини летвета и трески, най лесно става с чамова дъска 2см дълга 10см. с теслата се нацепва доло горе на размера, който ще се оставя за фуга, като ще ви трябват размери от почти всякакъв калибър, и 5мм. и 2см. има къде да се вложат.
Самото фугиране става още с лепенето на материала, със същото което лепите, само ако лепите единствено с лепило, няма как да стане, защото фугата ще свлича и трябва да се добави пясък и цимент, след като е фугирано изчаквате да дръпне 1 час и с твърда четка и маркуч с накрайник за пръскане, мокрите и търкате. Някъде ще падне после се поправя само там, след това вече може и да се сложи и фуга за плочки, но ако се боядисва в последствие, няма нужда от фуга.
Плочите трябва да се лепят върху мазилка, а не направо върху бетон, може и върху бетон, но трябва хубав шприц, но трябва да се избягва, но тук таме някоя колонка може, но задължително шприц.

За по добри резултати започнете от невиждащо се място за да се хване тънкостта на работа, не почвайте от най видното място.
Направете си експеримент с материала за колко време дърпа по лицето на плочата, за да не се чудите как да я избършете накрая. Ако все пак се изпусне намирате телена четка и си търкате, затова направете проба, колко време ще е нужно преди да засъхне здраво .
may - напреднал
Стари майстори ми казаха на една кофа готов разтвор пясък и цемент, че слагат 2 мистрии вар. Правил ли е някой така?
torbalan - Дървен философ
старите майстори работят със стари материали...

слагат вар за да не стяга бързо разтвора, с който лепят...

ако ползваш лепило - няма нужда от вар...

Тема "каменни плочи върху дувар" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: