Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Jason - специалист
За вятърът трябва да превържеш на две-три места и си готов. И на мен ми събори една.
А за измръзналото. Изчакай да видиш от къде ще покара и изрежи сухото. Важно е да го наблюдаваш през годината, тъй като вероятно ще има разредено заради измръзналото и може да се наложи следващата пролет да оставиш за рамо нова пръчка а сегашното рамо с триона. Ако асмата е на повече от 6-7 години може да оставиш за една година новото рамо заедно със старото и на следващата пролет с триона.
За ново рамо се оставя здрава и неизмръзнала пръчка по възможност в началото на самото качване върху конструкцията.
Въобще резитбата е повече от важна.
Имаше някакъв лаф по въпроса какво искала лозата: Стопанин да ме гледа, майстор да ме реже!!!
Или нещо такова.
Успех.
Snejina - специалист
Интересна е моята смокиня... така се е аклиматизирала тука в София,не само че е подкарала ами има и доста смокинки вече... Винаги ми ражда по много явно и тая година няма да пропусне. А уж виреели на по-топло..
Snejina - специалист
Ако това се отнасяше за моята смокиня искам да уточня че тя вирее на същото си място вече 20 години,ако не и повече... Имало е и люти зими...
ArturDent - Почти Безобиден
Pol написа:
до първата по-люта зима.
Смокинята е дяволско растение.
При нас има люти зими -20 до -30. Вожда (баща ми), пося една преди 30-на години. Първите зими с голям мерак я загъваше - ама като за световно, докато все пак една зима измръзна. После пропускаше някоя година (тя все пак оцеля). После изобщо, забрави изобщо да я загъва.
И досега избиват нови издънки и ядем смокини.
А за лозите по-опасното е обледеняването, отколкото ниските температури. Три-четири дена "загънати" в лед лози - дори и при минус 5 гр. си заминават. Лошото е че те не избиват толкова много като смокините пък и не се знае къде ще избие - от дивачката или от ашладисаното.
filmatoplo - майстор
Вчера валя дъжд и днес гледам едната лоза с пожълтели -даже почервенели листа , тоя дъжд да не е кисилинен .Така хубаво вървяха тия лози -окепазиха се тая година -4-5 касетки грозде набрах миналата есен :? Тая година грозде няма да има -барем сянка да има пък и това не може да стане -тц тц тц . :wink:
mumar - специалист
Аз да питам, пръскате ли с препарати лозите след дъждове, градушки и т.н и с какво?
Миналата година за 1 седмица всичко се сгруха от някаква зараза, а имаше толкова много плод!
Смятах, че са загинали, замръзнали и доста ги поокастрих- на око.
Тази година добре върви, ама знае ли човек!
EDI - майстор
След дъжд и градушка се пръска с 2% бордолезов разтвор.Има и други препарати, например ШАВИТ, но бордолезовия си е класика.
filmatoplo - майстор
Така -лозите покараха , разлистиха се но 1 по 1 изсъхнаха и покараха отдолу нови издънки.Еми -значи 3 лози ще ги чакам да израстнат наново.Засега старото стебло го държа да се качват новите издънки по него и после ще го отрежа.Няма да бера тая есен грозде -тц тц тц :? 4 касетки набрах лани. :wink:
Jason - специалист
[quote="mumar"]Смятах, че са загинали, замръзнали и доста ги поокастрих- на око.

Това с кастренето на око го забрави :?
С малко четене и практика ще му хванеш цаката и после ще се чудиш как си могъл да кастриш на око. :?
Има една стара лозарска поговорка:

Лозата иска стопанин да я гледа а майстор да я реже!!! :!:

Не подценявай това и ще ядеш хубаво грозде с години.
Успех
mumar - специалист
Jason прав си човече!
Съгласна съм напълно с тебе, че си требе майстор и научен подход, ама толкоз литература четох, че накрая нищо не разбрах... :-D
Па и беднотия ме е настигнала, от де пари за майстори!
Явно имам усет, щото със същото око се справям доволно и с рози,лодни дръвчета и др. :-k
Голям смях пада- вече съседите ни гледат от нас като режеме и кастриме
и даже имам и оферти :lol:
Следващия път ще го фотна!

Тема "Замръзнали лози" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: