Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mddmdd - помощник
Имам питане.Как се свързва ключ с червена лампа(глим) в него за осветление на стълбището ?
Изглежда има различни видове - имам впредвид тази червена лампа (глим ли е каква е ). Виждал съм само лампа , а на някой има и съпротивление.
-Така на етажа е свързан правилно - когато не е пуснато осветлението лампата в ключа свети , т.е в тъмното да го намериш по - лесно.Сега по някаква причина не свети - искам да в сменя и да я оправя.Какво да купя ?
-В коридора свети постоянно и при вкл и изкл. лампа на стълбището.Изгася само като го натисна - това не е наред.
-И вчера един майстор ми монтира на входа 3 бр. - уж светещи , но така и не светна.Схема нямаше на ключа как се свързва.Има по един кабел от едната клема да другата с лампата на него.И той ги върза на 2 та края.Ключовете работят , но не светят.
Та ви моля за една схема как да ги свържа .
ПС : като ги вземах на тях имаше звънец - казаха ми че това е за стълбище.
Да не би да са за по- малко ток Пише 10А.
И още нещо - трябва ли да удря ток ,ако пипаш ключа при изгасен стълбищен автомат?
Благодаря ви предварително за отговорите.
С поздрави
tysonlkr - специалист
Доколкото разбрах става дума за стълбищен автомат. При него не се ли слагат малко по специални ключове (бутони), а не обикновенни такива :?
Може да съм назад с новите технологии, но аз поне не съм срещал ключове за стълбищен автомат с глим.

Ток не трябва да те удря изобщо при каквато и да е работеща инсталация или ел. уред ;)
Spokoiniq - майстор
Ключ-бутон с глим китайски(или турски, Sapir) 2лв от практикер.Автомата обаче ми е механичен, някаква немска реликва отпреди 40г и си бачка.Имаше тема, в която се казваше за несъвместимост м/у глим ключовете и някои от съвременните автомати, защото са чувствителни и възприемат глима като затваряне на веригата, той е вързан на двата извода на бутон-ключа.
mddmdd - помощник
Spokoiniq написа:
Ключ-бутон с глим китайски(или турски, Sapir) 2лв от практикер.Автомата обаче ми е механичен, някаква немска реликва отпреди 40г и си бачка.Имаше тема, в която се казваше за несъвместимост м/у глим ключовете и някои от съвременните автомати, защото са чувствителни и възприемат глима като затваряне на веригата, той е вързан на двата извода на бутон-ключа.
Благодаря за отзивите.Системата си работи - вкл.се и се изкл.от ключа - само дето не светят .Автомата мисля че е съвременен.Интересно е че в коридора свети постоянно - мисля че от сапфир го бях взел навремето.По 3.80 лв. ги взех някакви полски са.
Значи правилно са свързани.А тази тема за несъвместимост къде е ?
Щом удря ток в ключа - трябва ли да викам ЕвН да си го оправят ?
Аз тази глим лампа си я представям като нвкаква малка лампа за 220 волта.Имам и други светещи ключове.Веригата си я представям така когато е изкл свети защото минава през реотана на голямата лампа 60 вата например и стават 2 последователно свързани .
Мога ли да проверя дали свети лампата в ключа като я пусна на 220 волта или трябва през пробна лампа ?
Продават ли само глимлампи ?
Вярно ли е че новите електромери ги отчитали като разход ?
evil - специалист
:lol: Леле, ти си като каратечница за въпроси :lol:

"""Ток не трябва да те удря изобщо при каквато и да е работеща инсталация или ел. уред ;)""" е тва е убийствена мисъл в буквалния смисъл :lol:

въпросната лампичка се вързва успоредно на ключа/бутона и тя получава фаза през товара /по принцип лампа/ във веригата и когато натисниш бутона или когато включиш ключа всъщност я шунтираш и тя трябва да угасне.На стълбищен автомат трябва да получи фазата през релето а то дали няма да зарежда време от нея незнам но мисля че ако са няколко със сигурност ще има проблеми
tysonlkr - специалист
evil написа:
въпросната лампичка се вързва успоредно на ключа/бутона и тя получава фаза през товара /по принцип лампа/ във веригата и когато натисниш бутона или когато включиш ключа всъщност я шунтираш и тя трябва да угасне.
Не се ли прекъсва фазата от ключа :? Как глим-а ще "получава фаза през товара" ?
Аз доколкото знам е желателно ключа да се слага на фазата не на нулата :wink:
fikata - майстор
tysonlkr написа:
Не се ли прекъсва фазата от ключа :?
Аз доколкото знам е желателно ключа да се слага на фазата не на нулата :wink:
Абсолютно верен отговор!
:)
Глимката е газоразрядна лампа с тлеещ разряд.Такава е и в класическия фазопоказател/фазомер/
evil - специалист
обърках се ,съжалявам.....по принцип получава през товара нула http://evil1974.snimka.bg/other/elektro.485128.19420207 само в конкретния случей ще получава фаза през товар защото бутоните на стълбищния автомат комутират нула

Тема "Как се свързва светещ ключ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: