• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
subzero - специалист
трябва да си купя тръби 1 цол от камината до колекторите, та въпроса ми е от черните метални ли да си взема или медни ? а и как им се прави резба, защото в магазина медните ги продават без резба, и металните ли са така и как им правите резба :?
шоп - майстор
На металните за да навия резба използвам винторезка, а медните ги запоявам. Възможно е при медните да минеш и на витинги с резби, но е скъпо.

Можеш да помислиш и за варианта с полипропиленови тръби с алуминиева вложка ( май така се казваха) с тях си купуваш и фитинги и работиш само с гаечни ключове.
subzero - специалист
аз май ще го правя с металните. а знаеш ли от къде в нета мога да си поръчам винторезка?
Последна промяна от subzero на пон юни 28, 2010 7:04 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
:-))))
Винторезка

http://www.thispay.com/catalog/index.ph ... uctId=4430

малееее и аз отдавна не бях търсил..та те станали по 50 лв бе

можеш за по-евтино и флашки да си купиш
subzero - специалист
еее наистина :shock: аз си мислих че ще са по евтини :( за 5 резби да дам 50 лв . я кажи какви са тези флашки ?
PLOCHKATABG - специалист
Излазите на камината задължително с метални тръби, аз лично съм с поцинковани на котела, няколко години вече, чел съм, че цинка изгаря, не знам колко е вярно. Някой ден, ако ми се наложи да разглобявам, ще си отговоря и сам, но дано не ми се налага. :-D
subzero - специалист
а поцинкованите които си си купил със резба ли бяха или ти си им прави и с тази винторезка ли
PLOCHKATABG - специалист
subzero написа:
а поцинкованите които си си купил със резба ли бяха или ти си им прави и с тази винторезка ли
Не, аз съм си ги правил. Почти едно към едно, само че купена преди 16-17 години, досега съм сменил само главата на 1/2 цол.
С големите размери почти не съм работил.
Ако си купуваш, да знаеш, че ще ти трябва и много стабилно тръбно менгеме, особено за големите тръби.
Имал съм и такава, която е с много настройки на цоловете, но тази прави резбата на конус и по ми харесва, въпреки, че е малко по тежко за навиване, все пак взима всичко на веднъж.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ползвай медни тръби - не се занимавай с резби
filmatoplo - майстор
В някой магазини продават само глави или камани за онези винторезки дето правят резбата на 1 път -та са по 5-10 лв и с помоща само на водопроводен ключ може да се направят 10 тина резби .Тоест може и без тресчотката -е по трудно но -направи сам . :wink: Задължително стегни тръбата на менгеме и поливай резбата често с масло за автомобил . :wink: За тези винторезки говоря от снимката по горе.
  • 1
  • 2

Тема "какви тръби използвате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: