Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Благодаря предварително на знаещите и можещите.

Имам идея за направа на термопомпа вода-вода. Въпросът ми е: имам 2 сондажа в двора на около 20-25 метра един от друг. Възможно ли е на принципа с два топлообменика и циркулационна помпа да се захрани термопомпата или трябва да си се мине на варианта изпомпване от единият сондаж и вкарване на водата в другия?
Дебит дал господ. 3 цола помпа работи без спиране.

Идеята ми е за нещо подобно като на скицата. Искам да мина с малка циркулационна помпа с цел намаляване на консумацията на ел.енергия.
ТП е термо помпата
ЦП е циркулационната

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (55.71 KиБ) Видяна 3412 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз не схванах идеята
filmatoplo - майстор
Това някакъв вид перпетуммобиле ли е :wink:
шоп - майстор
Не бе хора.
Ако използвам помпа за да изпомпвам водата от единият сондаж и да я пращам в другия ще ми трябва помпа с мошност да кажем 600 вата.
Ако направя 2 медни спирални топлообменника в двата сондажа мога да мина с 30 вата на циркулационата помпа.

Питам дали някой го е правил, има ли ефект, колко дулги трябва да са тръбите на топлообмениците и с какъв диаметър
Чаро - Акълия
Нищо няма да стане. На термопомпата и трябва енергия. Толкова енергия, колкото ти е необходима за отопление на къщата. Може да стоплиш някоя стая, макс две. Но за отопление на къща е несериозно.
Дори да сложиш антифриз, ще замразиш и двата сондажа и КОП на ТП ще спада както на въздушна според температурата на леда в сондажите. Ще спестиш 500в и ще загубиш 5кв (примерно)
За отопление на вила може и да стане- топлиш 2 дни, после 2 седмици те няма.....

Има помпи по 370 вата... ще ти свършат работа. Щом имаш дебит и особено 2 готови сондажа- давай напред! Не рови на дявола под опашката :lol:
шоп - майстор
Благодаря за компетентният отговор.
И аз така си мислях, че зимата ще замразя сондажите с тези топлообменици, а лятото едва ли не ще врят, но бях длъжен да попитам преди да започна каквото и да било.

Значи решението е изпомпване от единият, вкарване в термопомпата и изхвърляне на водата в другият сондаж, така ли?
Чаро - Акълия
шоп написа:
Значи решението е изпомпване от единият, вкарване в термопомпата и изхвърляне на водата в другият сондаж, така ли?
Точно. Тръбите от сондажите поне 0.8-1м под земята и така да влязат при ТП.
filmatoplo - майстор
За 5 киловата мощност ТП колко дебит сондажна вода иска горе долу :?
Чаро - Акълия
1м³/ч ще те оправи при всички случаи. Машинката ще "пее"
По мой сметки, точно 650л при отнемане на 5°, но зависи от много неща.
filmatoplo - майстор
Сравнително малко 10-20 литра в минута , имах предвид 5 киловата на машината и 20 киловата в сградата.

Тема "Въпрос относно термо помпа и сондажи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: