Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Huhavela написа:
zz_stefanov написа:
Junak написа:
А тука кво прайм :)
Това не трябва да го прайм никога, щото гърми в ключовете :)
Че няма да гръмне-няма,но няма да работи като девиатор.Опс. Ще работи-не съм догледал.
май верно си случил на ник
:-D
blv - специалист
Едно уточнение в наредбата се говори за защитен прободник, който в
TN-C е "нулев" в TN-S е заземителен, а в IT нещо друго. Да спомена само, че има АП които прекъсват и фазата и нулата, но те се ползват само и единствено за TN-S. В Сити център са наблъскали такива за щяло и нещяло, с две думи няма друг тип прелъсвачи,
ohdan - специалист
Извинявам се за намесата ми тук, но поради бързане и недооглеждане темите във форума , съм пропуснал тази и пуснах нова за което съм за :axe:
Именно това ми е проблемът , тези стари схеми на свързване довеждащи до доста неприятности с новите ел.ключове.
Сега , да разбирам ли че от всичко казано до тук освен преправа на инсталацията друг начин да си реша проблема няма :? Толкова ли ги няма тези стари ключове с които схемата работи :wallbash:
Trifun - специалист
Да, преправянето на инсталацията е най-добрият вариант. Просто между двата ключа трябва да се пусне един двужилен кабел и проблема е решен.
Наскоро правих такова нещо и тъй като собственика не искаше да се кърти, пуснах му го външно, с кабелен канал. Не стана много красиво, но за сметка на това пък проблема с гърмящите ключове се ликвидира завинаги.
ohdan - специалист
Точно поради тази причина и аз не искам да къртя :wink: а както казваш с допълнителен външен кабел проблемът се решава но някак си не отива , още повече че мазилката е нова а и обственикът дет викаш .... :?
Ще търсим ключове , тук в по-долната тема колега споделя за тези :
- Merlin Gerin - Anya по около 4 лева за ключ.
Ключовете са грамотно изработени със здрави големи болтчета и хубави клеми
за сега проблеми няма, колеги електричари ги гледаха, казаха че са хубави

Все пак ти благодаря!
evil - специалист
Как е окабелено? Не става ли с преправяне на връзки само ?
PCL82 - майстор
По горе се искаше аргументация къде е забранена. В наредба 3 и ПУЕУ някъде пишеше, че ключовете за осветление трябва да комутират фазата, а нулата се свързва към пръстена на фасонката. В други страни като Германия тази схема е забранена явно. Известна е като Хамбургска схема.

Ето ви сайта на една швейцарска надзорна фирма. Има много интересни снимки на нередности:
http://www.kontrollbuero.ch/

цъкнете на най-долния бутон fotogalerie. Под всяка снимка има коментар на немски, но с програма може да си го преведете.

От горния бутон nostalgie могат да се видят интересни снимки на стари, но все още действащи инсталации.
ohdan - специалист
Колеги ,проблемът е решен :rock: .И ако щете вярвайте по най- лесния но и най- непредвидимия начин :?
Просто трябва да се пообиколят малко пазарите(битаците) и сами ще се уверите колко много добри и запазени материали се намират( в случая става въпрос точно за тези въртящите се ключове в черно) които бяха в префектна форма , просто да се чуди човек защо са били захвърлени? Предполагам че е правена някаде нова инсталация и са решили да ги заменят с нови. Моля темата да бъде заключена и отново благодарности на всички изказали мнение!!

Тема "Информация за tofko относно девиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: