Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Тани - модератор
Ето тук трябваше да зададеш въпроса си още първия път и досега вече щяха да са ти отговорили. Както виждаш и аз го направих на лични , което по принцип избягвам да правя , но на въпроса ти е отговаряно многократно и форума не би изгубил от това. За съжаление покрай местенето на сървърите явно писмото е изчезнало.

Монтажните профили се монтират през 50 см. и картона се реди перпендикулярно на тях.Така един лист 2м. се хваща с 5бр. профили . а не само с 3 както ако е на 60 см скарата.Също така по-проблемните по принцип кантове - тези рязаните са захванати в ЦД-то и не се налага да слагаш допълнителни профили .Картона трябва да е 12.5 мм . иначе скарата се прави по-нагъсто. Окачвачите и-или съответно носещите профили ги редиш през 90 см. , за да ти е по-лесно после с ватата. Ватата е широка обикновено 60 см.Както е с найлона вземаш макетния нож и я режеш на 30 см. След това слагаш перпендикулярно върху монтажните профили едно цяло и едно 30см вата и така запълваш 90-те сантиметра.

Лентата става. Първата ръка шпакловай задължително с фогопълнител!

Няма как в един пост да засегна всички подробности , но това са принципите . Успех с начинанието!
ivanovrg - специалист
ватата се реже по лесно с трион както е на руло с найлона
неможах да прикача снимка на трион
говоря за трион за дърва.тия с дръжка от едната страна
pesho - специалист
Здрасти,Pooh ! Радвам се да те срещна отново ! Заповядай-окъпи се в светлината ми !!
Относно стъпването..Ми не знам отговора,щото хич не ми харесва тая схема-избягвам да я правя и не съм се замислял по въпроса.Но сега,като видях схемата,постната от Тани,ми се стори резонно да е така..Мисля,че носещата скара трябва да е плаваща,за да е по-гъвкава и по-добре се разпределят усилията.Като се натовари конструкцията после в процеса на експлуатация на сградата,слягане,резонанси и прочие ,ще работи като гъвкава конструкция и ще обира напреженията по-добре и няма да "пука"..
Тва си е вид греда или мост...с опори в двата края работи малко пО-подруго и напреженията се разпределят по-различно от окачени...Разсъждавам в момента на глас..
Pooh - майстор
По принцип съм съгласен, НО - има ли файда от монтирането на UD-та по стената (така или иначе, ще имаме изцяло плаваща констукция), допълнителните окачвачи, които така или иначе ще се монтират в близост до стената, не вършат ли същата функция както периферните профили? Това са въпросите, коиро ми идват на примависта. Всеки нормален монтажник, може да изпълни плаваща конструкция (без твърди връзки към стените), но и всеки прибягва до това само в краен случай, най-малкото заради ужасно тегавата нивелация (масовото изпълнение в Бългатия е с Директни окачвачи).
А в крайна сметка на дадената схема, плоскостта е захваната за UD профила ?! Къде е логиката в цялата работа - хем искаме плаваща конструкция, хем правим твърда връзка ... Аз лично слагам носещите профили върху периферните, но им оставям място за движение - 1-2см. луфт. Имам си очертана равнина и нивелацията ми е песен. На финала НЕ хващам плоскостите към UD-то и Воала - плаваща конструкция в действие!

Сега е момента да те питам, като не правиш двойна скара, как изпълняваш таваните бе пич?
ivanovrg - специалист
правил съм плаваща конструкция по друг начин

УД-тата не ги хващам за стената ,а са хванати за ЦД-профилите
после ъглите по краищата не се шпакловат (ако има някакво движение на плаващата конструкция те ще се пукат)
може да се сложи някакъв вид профил(обкантващ,начален,краен,завършващ и Т.Н, който както иска да го нарича)
pesho - специалист
Ми има и такива изпълнения с плаваща конструкция-тавана не опира в стените,но тук не съм срещал.Има с shadow gap,с най-различни тримове по краищата-въобще варианти и видове тавани много..Ама нали ти казвам,че тук е вкарана 1/3 от технологията и материалите...и за това изразих съмнение за двойната скара-скалъпена с подръчни материали..
За първия вариант само носещата скара е плаваща,а монтажната си влиза в UD-то.И при леко вибриране,което всъщност е постоянно,връзките дават възможност за приплъзване и преразпределение на напреженията..
Иначе таваните тук ги правя на единична скара..аз толкоз и правя сега,де..А в Англия като работех-там са MF тавани,което е подобно,но не баш..
ivanovrg - специалист
още в началото на поста ти разбрах че си работил в англия
точно там съм правил тия тавани
вярно е че тук няма толкова материали но и с наличните става
alfafen - специалист
Добре де :? примерно моите плоскости са на 2400х1200х12.5 .Ако направя носещите профили през 48 сантиметра няма да ми се налага да режа плоскостта да я направя 2 метра а и тогава самият лист гипскартон ще е на 5 профила . Как мислете вие :?: за разход неговорим защото ще отидат още към 2 профила не повече .Тавана е 3.5 на 5.5 метра
Pooh - майстор
alfafen написа:
Добре де :? примерно моите плоскости са на 2400х1200х12.5 .Ако направя носещите профили през 48 сантиметра няма да ми се налага да режа плоскостта да я направя 2 метра а и тогава самият лист гипскартон ще е на 5 профила . Как мислете вие :?: за разход неговорим защото ще отидат още към 2 профила не повече .Тавана е 3.5 на 5.5 метра
Мамка му, от къде ги изнамирате тия измислени размери ... :?
Прави скарата през 40см. и си си вързал гащите - 6*40=240 :wink:
А и ще е достатъчно здраво.

Премъдри - това, че монтажните влизат в UD-то, не значи че са твърдо хванати. 1-2см. окъсявам всички профили, точно за да могат да си мърдат (ако им се прииска де :wink: ). И честно казано тук покриваме стандартите на европейските производители (поне тези, които са ни спуснати). Може да са малко профилите, но при правилно изпълнение се влиза във всякакви норми.
pesho - специалист
Pooh,само така си мислиш за стандартите..т.е. правилно го каза-които са спуснати..Като не се знае какви са стандартите-не се и знае кво се покрива..Нещо като-слушаш циганина,че говори на турски и си мислиш,че го говори перфектно,щото не го разбираш ,а всъщност той върти 100 думи..
Относно тавана..не казвам,че като е вътре е твърдо закрепено,но работи по-различно..
ivanovrg,и аз те гледам ,че си бачкал в Англия,за тва ти редим директно на английски.. :-D
Последна промяна от pesho на пет юли 02, 2010 10:48 am, променено общо 1 път.

Тема "Въпрос относно окачен таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: